9.4 C
Budapest
2022. szeptember. 28. szerda

A tudósok szerint a férfiak agya csak 40 éves kor után érik be teljesen

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Sokan hallhattuk már azt a megállapítást, ami szerint a felnőtt férfiak néha úgy viselkednek, mint a gyerekek. Egyesek meg vannak győződve arról, hogy a nő az, aki éretté teszi a párkapcsolatot. Ezért a tudósok úgy döntöttek, megvizsgálják, mennyiben helytálló ez a vélemény.

Az Oxfordi Egyetem kutatói a férfi és női agy fejlődésének ütemét vizsgálták, valamint azt, mikor éri el az agy az érettség szintjét. Ezután összehasonlították az eredményeket, és levontak belőle néhány következtetést.

Így a tanulmány tudományos magyarázatot ad arra a széles körben elterjedt állításra, miszerint a férfiaknak több időre van szükségük ahhoz, hogy az „életkoruknak megfelelően” viselkedjenek, mint a nőknek. Ennek az az oka, hogy a női agyban aktívabbak a neurális kapcsolatok, és a nők agya gyorsabban, hatékonyabban működik, mint a férfiaké.

A tanulmány társszerzője, Sol Lim megjegyezte: „Úgy tűnik, hogy a különbségek néhány évvel a születés után lesznek megfigyelhetők, majd fokozatosan eltűnnek 40 éves korig.”

Azt is elmondta, hogy az emberi agy anatómiailag és funkcionálisan is változik az életkorral, és ezek a változások hatékonyabbá teszik az idegsejtek közötti kapcsolatokat. A tudósok megállapították, hogy ez a folyamat a nőknél korábban kezdődik, mint a férfiaknál. Ez megmagyarázza, hogy egyes nők miért érnek korábban, mint a férfiak.

Miért érnek később a férfiak

A kutatás célja annak megállapítása volt, hogy az agy mely tulajdonságai alakulnak át az érettség elérésével, és melyek maradnak ugyanolyanok. MRI alkalmazásával a tudósok 121 önkéntes agyát vizsgálták, akiknek az életkora 4 és 40 év között volt. Nyomon követték a köztük levő különbségeket, figyelembe véve az alanyok nemét és életkorát.

Az eredmények azt mutatták, hogy bár mind a férfiak, mind a nők agya azonos képességekkel és potenciállal rendelkezik, a férfiak agya gyakran mutatott késést a funkcionális hálózatok hosszútávú fejlődésében.

Akár 40 éves korig is eltarthat

Születéskor a férfiak és a nők körülbelül azonos számú agysejttel rendelkeznek. Ezek a sejtek képezik azokat az ideghálókat, amelyek felelősek az emberi tanulásért és fejlődésért. Ahogy az agy öregszik, idővel gyorsabb jelzési útvonalakat talál az egyes területek között.

A nőknél ez a folyamat korábban kezdődik, mint a férfiaknál, és ez megmagyarázza, hogy a nők miért érik el hamarabb az érettséget kognitív szempontból.

A nők agya legalább néhány évvel megelőzi a férfiakét az agysejtek átszervezésének folyamatában, ezért hajlamosabb a hatékonyabb működésre.

esatobbi

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Kiderült, mikor érkeznek a III. Károly király portréját ábrázoló bankjegyek

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év...

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása A kettős tömegű lendkerék feladata a motor által termelt mozgási energia tárolása...

Jevgenyij Prigozsin állítja, Ő irányítja a Wagner-csoportot..

Jevgenyij Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg az orosz magánhadsereg. Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan...

Putyin: Európának tisztelnie kell Moszkvát és Minszket!

A fehérorosz elnök pedig kijelentette: Európa jövője közös Oroszországéval és Fehéroroszországéval. Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és...