24.4 C
Budapest
2022. június. 24. péntek

A terrorizmus melegágyává vált a Facebook

Dátum:

Megosztás:

Kudarcot vallottak a Facebook gyűlölet- és erőszakkeltő tartalmak elleni fellépésért tett intézkedései – mutatott rá az uniós ügyekre szakosodott Politico.

A híroldal elemzése szerint az iszlamista terroristák lefejezésekről és az öngyilkos merényletek végrehajtásáról készült felvételei hónapokon keresztül elérhetők voltak a közösségi oldalon, és a tálibok által megosztott tartalmakat is bárki láthatta, amelyeken bemutatták, hogyan harcolnak az afgán kormányerők ellen. A techóriás korábban arról biztosította felhasználóit, nem engedik, hogy a terrorszervezetek vezetői vagy prominens tagjai aktív felhasználói legyenek a platformnak.

A közleménnyel szemben azonban a Facebook a szélsőségesek cselekedeteit éltetők posztjait kevés sikerrel korlátozta, és a tálibbarát tartalmak továbbra is könnyen átjutnak a szűrőkön, miközben például Donald Trump volt amerikai elnököt letiltották az oldalról a január 6-i események nyomán arra hivatkozva, hogy erőszakra buzdítja a követőit. 

A közösségi oldalról csak azt követően távolítottak el egy tálibokat támogató csoportot, hogy már 107 ezer tagja volt, akik számos – egyébként tiltott – tartalmat osztottak meg, beleértve az erőszakos cselekményeket bemutató felvételeket. Más csoportokban pedig az iszlám vallás két nagyobb irányzatának képviselői, a síiták és a szunniták támadták egymást pornográf tartalmú képek megosztásával. Noha a techóriás korábban ismertette, jelentős összegeket fordítottak a mesterséges intelligencia eszközeibe, amelyek feladata a tiltott tartalmak moderálása, nem tűnik úgy, hogy ezek teljes mértékben sikeresek lennének. Adam Hadley, a Tech Against Terrorism terrorellenes nonprofit szervezet igazgatója úgy véli,

a Facebook automatizált tartalomszűrői nem elég kifinomultak ahhoz, hogy az arab, pastu vagy dari nyelveken írt posztokat kiszűrjék, ugyanakkor a helyi nyelveken beszélő alkalmazottakból sincs elég.

Afganisztánban különösen rossz a helyzet, a gyűlöletkeltő tartalmak kevesebb mint egy százalékát távolították el egy tavaly kiszivárgott jelentés szerint. Az arab nyelvű bejegyzések felülvizsgálata szintén problémát okozott előző évben: az Instagramon, a Meta fotómegosztó oldalán a gyűlöletkeltő tartalmak mindössze hat százalékát szűrték ki, a Facebookon ez az arány negyven százalék volt.

– Amikor nem angol nyelvű tartalomról van szó, nincs elegendő erőforrás ezek moderálására

– mutatott rá Hadley.

A Facebook idén júliusban kezdte meg egy új funkció tesztelését, amelyben a felhasználóktól kérdezik meg, tudnak-e olyan személyről környezetükben, aki szélsőségessé válhat. A techóriás szóvivője akkor elmondta, a mechanizmus célja, hogy a felhasználók jelezzék, ha nem megfelelő tartalmat láttak a közösségi oldalon.

Borítókép: Az afgán biztonsági erők tagjai egy megsemmisült jármű mellett Kabulban 2019. november 13-án, miután egy öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megrakott járművével nekihajtott egy páncélozott terepjárónak. (Fotó: MTI/EPA/Hedajatullah Amid)

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Emberek is élnek a világ legbarátságtalanabb helyén: a gázmaszk alapfelszerelés a Danakil-mélyföldön

A Föld egyik legszárazabb és legmelegebb vidékén mintegy százezer ember él. Számos olyan hely van a bolygón, amik az...

Javítani szeretne szexuális életén? (18+)

Itt az alkalom, hogy változtasson! A potenciaproblémák hátterében sokféle ok húzódhat: pl. valamilyen betegség (szív- és érrendszeri probléma, cukorbetegség),...

The Times of Israel : Zelenszkij csalódott Izraelben

Jeruzsálem | Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jeruzsálemi Héber Egyetemen elmondott beszédében az Ukrajna és Izrael közötti szoros...

Berobban a kánikula: 33 -36 fokra kell felkészülni a hétvégén

Kánikula lesz hétvégén, vasárnap 36 fokkal. Sok napsütésre számíthatunk pénteken az ország nagy részén – írja előrejelzésében az Időkép....