1.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

A tengerkutatók vakarják a fejüket: ott bukkant fel egy cápa, ahol semmi keresnivalója

Dátum:

Megosztás:

Belize-ben fogtak ki egy olyan, nagyjából 3 méter hosszú cápát a kutatók, ami az ottani halakhoz képest különösen lassan mozgott.

A lomha viselkedéséről ismert cápafaj, az alvócápa (Somniosus pacificus) egy példányát fogták ki tengerbiológusok Belize-ben, a Karib-tenger mellett, miközben ezt az állatot inkább a sarkvidékeken látni. A szakértők ezért alaposan meg is döbbentek – számolt be róla a Gizmodo.

A cápát még áprilisban fogták ki a kutatók, de nem szándékosan: a Glover-korallzátony élővilágát vizsgálták, amikor a mintegy 3 méteres példány is beleakadt a hálójukba. Amikor az állatot kiemelték a vízből, egyből feltűnést keltett, mivel nem hasonlított egyetlen olyan halra sem, amit a régióban látni.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Devanshi Kasana, a Florida International University (FIU) kutatója szerint a csapat elengedte a cápát, de mielőtt ezt megtették, gyorsan megvizsgálták. Ennek az eredményeit közölték most a Marine Biology című folyóiratban, azt is megjegyezve, hogy a kutatók minden bizonnyal egy alvócápába (sleeper shark) botlottak.

Ezek az állatok nagyon lassan úsznak, és kevés energiát fordítanak a vadászatra. A faj egyik sokszor tanulmányozott képviselője a grönlandi cápa (Somniosus microcephalus), ami egyes feltételezések szerint akár 400 évig is élhet. E cápák életük nagy részét az Északi-sark fagyos vizeiben töltik, de úgy tűnik, egyes populációk vándorolnak – ez szűrhető le a mostani esetből is.

hvg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...