Kezdőlap Főhírek Külföld A tengerkutatók vakarják a fejüket: ott bukkant fel egy cápa, ahol semmi...

A tengerkutatók vakarják a fejüket: ott bukkant fel egy cápa, ahol semmi keresnivalója

26
bumm

Belize-ben fogtak ki egy olyan, nagyjából 3 méter hosszú cápát a kutatók, ami az ottani halakhoz képest különösen lassan mozgott.

A lomha viselkedéséről ismert cápafaj, az alvócápa (Somniosus pacificus) egy példányát fogták ki tengerbiológusok Belize-ben, a Karib-tenger mellett, miközben ezt az állatot inkább a sarkvidékeken látni. A szakértők ezért alaposan meg is döbbentek – számolt be róla a Gizmodo.

A cápát még áprilisban fogták ki a kutatók, de nem szándékosan: a Glover-korallzátony élővilágát vizsgálták, amikor a mintegy 3 méteres példány is beleakadt a hálójukba. Amikor az állatot kiemelték a vízből, egyből feltűnést keltett, mivel nem hasonlított egyetlen olyan halra sem, amit a régióban látni.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Devanshi Kasana, a Florida International University (FIU) kutatója szerint a csapat elengedte a cápát, de mielőtt ezt megtették, gyorsan megvizsgálták. Ennek az eredményeit közölték most a Marine Biology című folyóiratban, azt is megjegyezve, hogy a kutatók minden bizonnyal egy alvócápába (sleeper shark) botlottak.

Ezek az állatok nagyon lassan úsznak, és kevés energiát fordítanak a vadászatra. A faj egyik sokszor tanulmányozott képviselője a grönlandi cápa (Somniosus microcephalus), ami egyes feltételezések szerint akár 400 évig is élhet. E cápák életük nagy részét az Északi-sark fagyos vizeiben töltik, de úgy tűnik, egyes populációk vándorolnak – ez szűrhető le a mostani esetből is.

hvg

Hirmagazin.eu

facebook