10.2 C
Budapest
2023. március. 30. csütörtök

A tegnapi kormányinfő részletesen: Magyarország teljesíti azt, amit ígért a nyugdíjasoknak és a munkavállalóknak; Eddig összesen 27 TÚLÉLŐT mentettek ki a magyar mentőalakulatok tagjai..

Dátum:

Megosztás:

A miniszter elmondta, az elmúlt évi magas infláció, illetve a háborúra adott szankciós válaszok ellenére a kormány teljesíti az ígéretét: a munkavállalóknál jó néhány százalékkal magasabb volt az átlagos béremelkedés, mint amennyi az infláció volt, a nyugdíjasok esetében pedig bíznak abban, hogy a január elsejével megtörtént 15 százalékos nyugdíjemelés, jó forgatókönyv esetén, infláció feletti is lehet az év egészét nézve.

A recesszió elkerülhető, reális, hogy a magyar gazdaság idén 1,5 százalékos bővülést érjen el – mondta Gulyás Gergely. A kormány szerdai ülésének végén Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Varga Mihály, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor miniszter bejelentette, hogy február 15-től nem folytatja tevékenységét az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban – ismertette a miniszter.

A kormány nemcsak napi ügyekkel, hanem stratégiai célokkal is foglalkozott a kihelyezett tanácskozásán – mondta el a háromnapos soproni kormányülés után tartott kormányinfón Gulyás Gergely.

A kormányülésen napirend előtt a törökországi földrengéssel foglalkozott a kormány, ennek kapcsán a miniszter elmondta: a Belügyminisztérium jelentése szerint a török hatóságok és civil szervezetek 110 ezer fős kutató-mentőalakulattal, 5500 speciális gépjárművel dolgoznak a helyszínen, ebben 50 ország segíti őket, köztük Magyarország.

EDDIG ÖSSZESEN 27 TÚLÉLŐT MENTETTEK KI A MAGYAROK.

– Magyar állampolgárságú érintett nincs egyelőre – mondta a miniszter, aki egyúttal együttérzését fejezte ki az áldozatok családja felé. Az Országos Katasztrófavédelem csapatához a Terrorelhárítási Központ 18 fős különítménye is csatlakozott. – Drámaian nő a halottak száma Törökországban – jelentette ki a miniszter.

Folyamatosan nő az áldozatok száma Törökországban. FORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2023 ANADOLU AGENCY/SERHAT ZAFER

A kormány megóvja a nyugdíjak értékét

Gulyás Gergely a magyar gazdasági helyzettel kapcsolatban rögzítette, a kormány a nyugdíjasoknak tett ígéretét teljesítette, meg tudta óvni a nyugdíjak értékét, és egyúttal a bérek is az infláció felett növekedtek a miniszter tájékoztatása szerint. Folyósítjuk a 13. havi nyugdíjat is – emelte ki a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a baloldali kormányok a válság idején vették el a plusz egyhavi ellátást az idősektől.

A legfrissebb hírek itt!

Elkerülhető a recesszió

A kormány és az elemző intézetek többsége egyetért abban, hogy a recesszió elkerülhető, a másfél százalékos növekedés reális becslés. Gulyás Gergely elmondta, a hosszú távú növekedéshez elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztések folytatása, amihez kell, hogy legyen elegendő energia. Ezért a kormány egy 2030-ig tartó energiastratégiát tekintett át, amelyben

továbbra is jelentős szerepet játszik az atomenergia, a napenergia, emellett hálózatfejlesztésre is szükség van.

Ha sikerül megállapodni az Európai Unióval, akkor az onnan érkező forrásokat döntően az energetika területén szeretné hazánk elkölteni. 2030-ig egymillió okosmérő telepítését is tartalmazza a terv, ahogy az Adria vezeték kapacitásbővítését is, amely jelenleg csak 70-80 százalékos kapacitású.

Gulyás Gergely: A középületek energiahatékonysági fejlesztése fontos. FORRÁS: MTI/ILLYÉS TIBOR

Ami az ipar fejlesztését illeti, Gulyás Gergely elmondta, az ipari parkok ellátását biztosító vízközmű vállalatok fejlesztése kiemelt fontosságú, akárcsak a zöldtechnológiák alkalmazása a meglévő ipari folyamatokban, az üvegházhatású gázok csökkentése, az energetikai kutatások, az innováció és mintaprojektek támogatása, és a dunai finomító átállítása többféle forrásból származó kőolaj feldolgozására. A középületek energiahatékonysági fejlesztése szintén fontos.Azt szeretnénk, hogy ne legyen még egy olyan tél, amikor középületekre vonatkozó szabályokat kell hozni– fogalmazott a miniszter.

Az alternatív meghajtású mobilitás fejlesztése részeként növeljük a vasúti gördülőállományt, új buszokat szerzünk be, amellett hidrogénmeghajtású buszokat és gépjárműveket is.

Háború: Magyarország békepárti

A háború kapcsán a miniszter rögzítette a kormány álláspontját: a háborúban emberek tízezrei halnak meg, felfoghatatlan az a pusztítás, amit a mögöttünk hagyott lassan tizenkét hónapban Ukrajna elszenvedett.Életeket csak tűzszünettel és békével lehet menteni, ez közös célkitűzése kell, hogy legyen mindenkinek– mutatott rá a miniszter.

Elmondta, a konfliktus kiszélesedése ma a legnagyobb veszély, mindenki érdeke az, hogy elkerüljük, hogy világháborúvá szélesedjen a háborús helyzet.

Magyarország békepárti, a tűzszünetet és a béketárgyalásokat fogjuk szorgalmazni minden fórumon. A magyar álláspont kiforgatása a médiában jellemző, ezt tisztázva a miniszter elmondta,

mindig is elítéltük az orosz agressziót, anyagilag támogattuk Ukrajnát, menekülteket fogadtunk be felső korlát nélkül.

Amiben a magyar álláspont egyedi, az az, hogy fegyvereket nem küldünk Ukrajnába. Ezt egyébként is csak Kárpátalján keresztül lehet megtenni, de mindannyiunk érdeke, hogy ez a terület érintetlen maradjon. Kiemelt fontosságú, hogy az energiaárak tekintetében is józan és racionális politikát alkalmazzunk – tette hozzá.

Magyarország továbbra is a béke mellett áll. FORRÁS: ORIGO

Lemondtak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

Az európai uniós elvárásokkal kapcsolatban a kormány megvitatta a jelenlegi helyzetet. Szeretnénk mielőbb megállapodásra jutni Brüsszellel, a kormány eddig is kész volt arra, hogy észszerű kompromisszumokat kössön, minden elvárást teljesítünk, amely nem sérti országunk érdekeit.

A legfrissebb hírek itt!

Mindezek után a miniszter bejelentette, hogy a kormány tegnapi ülésének végén

VARGA JUDIT, LANTOS CSABA, LÁZÁR JÁNOS, NAGY ISTVÁN, SZIJJÁRTÓ PÉTER ÉS NAVRACSICS TIBOR IS LEMONDOTT A VAGYONKEZELŐI ALAPÍTVÁNYOK KURATÓRIUMAIBAN VÁLLALT POZÍCIÓIKRÓL. ŐK FEBRUÁR 15-TŐL NEM FOLYTATJÁK TEVÉKENYSÉGÜKET AZ EGYETEMI ALAPÍTVÁNYOKBAN.

Törvénytelenséget is elkövethetett a baloldal

A miniszter úgy fogalmazott a guruló dollárok kapcsán: az, hogy az ellenzéket külföldről irányítják, az ma már reális következtetés, és törvénytelenséget is elkövetett ezzel az ellenzék, miszerint, hogy külföldi támogatásokat fogadott el.

A náci és a kommunista beszédhez hasonló, amelyet Gwendoline Delbos-Corfield folytatott– emelte ki Gulyás Gergely. Szerinte a francia, zöldpárti EP-képviselő felszólalásának következménye kell, hogy legyen. Mint ismert, Gwendoline Delbos-Corfield, aki egyébként a magyarországi jogállamisággal foglalkozó jelentéstevő is, pontosította keddi, egy brüsszeli konferencián tett nyilatkozatát, amelyben az Euronews tudósítása szerint azt állította, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.

Jó lenne, ha Brüsszel is belátná: a külső határokat meg kell védeni

A 2024-es női kézilabda-bajnokság rendezésével kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott: A Magyar Kézilabda Szövetség tárgyal a nemzetközi szövetséggel az EB rendezéséről, amitől Magyarország szívesen elállna, ezt már korábban bejelentették. A miniszter most arról beszélt, hogy olyan javaslat van az asztalon, hogy csak egy városban rendeznék meg egy csoport mérkőzéseit, ezzel rendezők maradnánk és nem kellene megfizetni a lemondással járó költségeket.

További kérdésre válaszolva, a miniszter elmondta a ma kezdődő brüsszeli csúccsal kapcsolatban: bízunk abban, hogy

AZ EU IS BELÁTJA, HOGY A KÜLSŐ HATÁROKAT MEG KELL VÉDENI ÉS EBBEN SEGÍTENEK MAGYARORSZÁGNAK.

Jó lenne a józan ész talajára lépni, és belátni, hogy a külső határok védelme mindenkinek a védelme és ezért az anyagi hozzájárulás elvárható – fogalmazott Gulyás Gergely.

A legfrissebb hírek itt!

A miniszter egy kérdésre válaszolva elmondta: a Magyar Orvosi Kamara követelései nem kerültek szóba a kormányülésen, ugyanakkor az egészségügyi kormányzat tárgyalni fog a kamara képviselőivel.

FORRÁS: POLICE.HU

Brüsszel nem fogalmazta meg a pontos elvárásait

A kuratóriumi tagságukról lemondott miniszterekről Gulyás elmondta: az Európai Bizottság utólag közölt feltétele, hogy miniszterek és állami vezetők ne lehessenek a közalapítványokban. Gulyás Gergely hozzátette: azt még nem tudja megmondani, hogy kik maradhatnak a tagok között és kik nem, mert mint mondta, Brüsszel nem fogalmazta meg pontosan az elvárásait. Hozzátette:A KORMÁNY ARRA IS NYITOTT, HOGY A KURATÓRIUMOK TAGJAINAK MANDÁTUMA NE ÉLETHOSSZIG TARTSON.

A ma kezdődő uniós csúcs kapcsán kiderült, hogy Orbán Viktor kormányfő mellett Volodimir Zelenszkij is ott lesz. Arra a kérdésre, hogy a magyar kormányfő fog-e találkozni az ukrán elnökkel, a tárcavezető azért nem tudott válaszolni, mert mint fogalmazott, biztonsági okokból csak ma derütl ki az ukrán elnök részvétele.

BÁRMELY ORSZÁGNAK JOGA VAN FELVÉTELÉT KÉRNI A NATO-BA, DE PILLANATNYILAG UKRAJNA AZONNALI NATO-CSATLAKOZÁSA VILÁGHÁBORÚT JELENTENE

– emelte ki Gulyás Gergely egy vonatkozó kérdésre reagálva. Ukrajna esetleges uniós csatlakozásról a politikus azt mondta, ha nemzetiségi kérdésekben nem lesz előrelépés Ukrajnában, akkor Magyarország nem fogja támogatni. Mint fogalmazott, az oktatási törvény és a nyelvtörvény jelenleg távol áll attól, amit európai mércével elfogadhatónak tartanak. „Ha ezekben lesz elmozdulás, akkor Magyarország semmi jónak nem lesz elrontója” – mondta.

A legfrissebb hírek itt!

Az élelmiszerárstopról Gulyás Gergely elmondta: az április 30-ig maradni fog, esetleges meghosszabbításáról előtte 2-3 héttel fognak tárgyalni. Tisztázta azt is, hogy addig lehet fenntartani ezt az intézkedést, amíg nem okoz ellátási nehézségeket.

Április 30-ig biztosan maradnak az árstopok. FORRÁS: OLVASÓI FOTÓ

A Kárpát-medence a világ egyik legbiztonságosabb helye

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország fel van-e készülve egy törökországihoz hasonló katasztrófahelyzetre, Gulyás Gergely az Origónak elmondta, az nem védhető ki, hogy egy földrengés miatt házak omoljanak össze, ugyanakkor a Kárpát-medence ilyen szempontból a világ egyik legbiztonságosabb helye. Az egészségügy felkészült egy ilyen helyzetre, a koronavírus-járvány idején, a tömeges fertőzés fázisában is helytálltak.

Elméletben a nagykövetek az országok közötti jó viszonyt segítenék, a miniszter reméli, hogy az amerikai nagykövet is erre törekszik

– válaszolt egy újabb kérdésre a miniszter.

Magyarországon párt semmilyen külföldi finanszírozást kampányhoz nem fogadhat el. Aki közvetlenül a támogatás jelentős részét kapta, Márki-Zay Péter jelölőszervezetként a plakátokon is szerepelt. Ennél nyilvánvalóbb jogsértéssel az elmúlt harminc év párttörténetében nem találkoztunk

– vélekedett Gulyás Gergely egy újabb vonatkozó kérdésre válaszolva.

Nagy Márton tárgyal

Az akkumulátorgyár ügyéről a miniszter elmondta, hogyha van társadalmi ellenállás, akkor annak oka van, a kormány szerint a legfontosabb annak tisztázása, hogy semmilyen megalapozott aggály nem merül fel. Bíróság előtt is ennek egyértelműnek kell lennie.

A LEGFONTOSABB, HOGY AZ ÖSSZES FELVETÉSRE VILÁGOS, EGYÉRTELMŰ VÁLASZ LEGYEN, ÍGY NEM LESZ OLYAN TÁRSADALMI ELLENÁLLÁS, AMELY A BERUHÁZÁS TÖRLÉSE MELLETT TÖRNE LÁNDZSÁT

vetítette előre Gulyás.

A reptér visszavásárlásával kapcsolatban a miniszter elmondta, a kormányülésen szó volt róla, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kapta a feladatot, hogy tárgyaljon a reptér tulajdonosaival az adásvételről.

A kárpátaljai magyarok helyzetével kapcsolatban a miniszter kifejtette: a helyzet nehéz, de a kárpátaljai magyarság kitart. Nem jött el mindenki, sokan ottmaradtak, főleg nagycsaládosok, a háromgyerekes apákat ugyanis nem sorozhatják be – fejtette ki a helyzettel kapcsolatban Gulyás Gergely, aki két hete járt Beregszászon.

A legfrissebb hírek itt!

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy jóval négyszázmilliárd forint feletti összeget költött a kormány a magyar határvédelemre.

Magyarország kőolaj ellátása biztosított

Kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette: az ország kőolaj ellátása biztosított. A szankciókkal kapcsolatban a miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontjának komoly megerősítése a nemzeti konzultáció eredménye. – Mi mindig a józan ész politikáját képviseljük és a kormány szerint nem kell elfogadni olyan szankciókat, amelyet többet ártanak az EU-nak, mint Oroszországnak – emelte ki a tárcavezető.

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta azt is, hogy

KONKRÉT TÁRGYALÁSOK VANNAK BERUHÁZÓKKAL A DUNAFERR MEGVÁSÁRLÁSÁRÓL.

A kormány a dolgozók hathavi bérét átvállalta, amely 16 milliárd forint. Hozzátette: Bízik benne, hogy hat hónap után megoldódik a probléma, és lesz új tulajdonosa az acélműnek.

A kormány bízik benne, hogy lesz új tulajdonosa a Dunaferrnek. FOTÓ: PÁLYI ZSÓFIA – ORIGO

A szankciókról a tagállamok között van tárgyalás, mi sosem gondoltuk, hogy 8-9 ember döntő lehet a szankciók elfogadásában, fontos azonban tisztázni minden személy esetében, hogy indokolt vagy sem a szankció kivetése – fogalmazott a miniszter az orosz személyekre vonatkozó szankciókkal kapcsolatban.

A Kirill pátriárkával kapcsolatos szankciókat illetően a magyar álláspont mögött elvi megfontolások álltak,

ha egyszer békét akarunk, ahhoz az egyházak kelleni fognak.

A KRESZ-vizsgák árának támogatását illetően a miniszter úgy fogalmazott, később előfordulhat a támogatás növelése.

Bármelyik közösség szabadon használhatja a zászlaját

Magyarország egy szabad ország, ezért bármilyen közösség a zászlaját szabadon használhatja, kivéve az önkényuralmi jelképeket – hangsúlyozta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy a román külügyminisztérium bekérette kedden a bukaresti magyar nagykövetet, hogy nemtetszését fejezze ki Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn közzétett Facebook-bejegyzésével kapcsolatban, amelyben azt írta: „a székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam nem engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén!”

A legfrissebb hírek itt!

A miniszter elmondta, hogy

NEM KAPOTT A MAGYAR KORMÁNY OLYAN JELZÉST ROMÁNIÁTÓL, HOGY A MAGYAR ORSZÁGHÁZRA KITETT SZÉKELY ZÁSZLÓ PROBLÉMÁS LENNE.

Hozzátette: nálunk az nem fordulhatna elő, hogy egy itt élő őshonos közösség a saját jelképét használja, és emiatt megbüntessék vagy bekéressék az anyaország magyarországi nagykövetét.

Marad a székely zászló a parlament épületén. FOTÓ: HAJDÚ D. ANDRÁS [ORIGO]

Arra a kérdésre, hogy Iváncsa és Göd után Debrecen mellett is lesz-e különleges gazdasági övezet a készülő akkumulátorgyár miatt, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy nem, mert óriási a különbség az említett települések és Debrecen mérete között. A tiltakozások kapcsán a tárcavezető elmondta, hogy szerinte nem minden tiltakozó külföldi ügynök, de tény, hogy ma a világban komoly verseny folyik a beruházásokért. Hozzátette: a magyar kormány csak azt várja el az akkumulátorgyáraktól, hogy a lehető legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat tartsák be, a többit pedig bízzák a hatóságokra és az önkormányzatokra.

A debreceni akkumulátorgyár kapcsán higgadt, nyugodt válaszokat kell adni, hiba azt gondolni, hogy ez a beruházás lesz az, ami megroppantja a kormánypártok népszerűségét.

A baloldal be fogja látni, hogy ez nem működik – tette hozzá.

A legfrissebb hírek itt!

Gulyás: Így lehetne a leghatékonyabban küzdeni a korrupció ellen

Az Európai Parlament azzal haladhat a megtisztulás útján, ha átveszik a magyar vagyonnyilatkozati rendszert – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Így lehetne a leghatékonyabban küzdeni a korrupció ellen. Teljesen abszurd ellenzéki felvetés, hogy elvegyék hazánktól a soros EU-elnöki posztot 2024-ben – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Sajnálatos, hogy az önmagukat emberi jogi szervezetként működő alakulatok nem emelik fel a szavukat a magyar kisebbséget érintő jogsértésekkel szemben, mindez pedig jelentős hitelességi deficitet okoz

– mondta egy másik kérdésre a Miniszterelnökség vezetője.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Somogyi Erika: jó ebédhez szól a nóta – videó

Jó étvágyat kívánunk! https://www.youtube.com/watch?v=BFlZvpoSH-Q YouTube Hirmagazin.eu

Itt vannak Oroszország békefeltételei

Oroszország részletezte azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén véget érhet a háború. Moszkva csak saját feltételei mentén hajlandó békét...

A drágulással kapcsolatban is üzent a magyar vásárlóknak a Tesco-vezér

Pálinkás Zsolt szerint tetőzött az élelmiszerárak inflációja, Magyarország pedig jó hely üzletelni. .. Hogy aztán ez mit is jelent,...

Tovább csökkenti a trappista árát az egyik legnagyobb bolt – érdemes várni hétfőig a vásárlással

Újabb húsz százalékkal lesz olcsóbb a magyarok kedvenc sajtja. Borítékolható, hogy nem marad el a válasz a többi...