Hirmagazin.eu
Főoldal » A távmunkáé a jövő
Gazdaság

A távmunkáé a jövő

forrás: Kossuth Rádió Napközben

Részmunkaidő, táv- vagy otthon végezhető munkák – mindegyik nagy segítség lehet a kisgyermekes szülőknek, vagy a családnak segíteni akaró nagyszülőknek. Egyben persze nagy könnyebbség a cégeknek és a magyar gazdaságnak is, ahol bizonyos területeken lassanként kialakul a munkaerőhiány. Az utóbbi években egyre inkább élnek a hazai munkáltatók is ezzel a máshol már jól ismert és használt lehetőséggel.

Az elmúlt 30 évben a legfejlettebb piacgazdaságokban megtört a napi nyolc órás, heti ötnapos, rögzített helyen és időben végzett munka egyeduralma. A fizetett foglalkoztatásnak számos alternatív formája alakult ki, a szakzsargon e körbe sorolja a részmunkaidőt, a rugalmas munkaidő-beosztást, az otthoni és a távmunkát, a vállalkozási szerződéssel végzett munkát, sőt esetenként még az önfoglalkoztatást is.

A távmunkáé a jövő
Forrás: Shutterstock

Félünk a visszaélésektől

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom számára készített felmérés azt próbálta feltárni, miért akad el a részmunkaidő kezdeményezés itthon és még néhány államban, holott igény lenne rá. Miközben ugyanis Magyarország, Bulgáriával együtt, sereghajtó az európai államok sorában a maga 5-6 százalékos részmunkaidős foglalkoztatásával, addig a másik véglet, Hollandia, 38-40 százalékban alkalmazza azt; az európai átlag 20 százalék.

A részfoglalkoztatásnak van árnyoldala is, amikor valaki nem a valós foglalkoztatásnak megfelelően van bejelentve. Vagyis nyolc vagy még több órában van foglalkoztatva, de kevesebbre jelentették be. Ez kedvezőbbnek tűnhet a munkavállalónak, mert adómentesen több pénzhez juthat, ám a nyugdíjhoz szükséges éveket tekintve csak fél időnek számít és kevesebb nyugdíj jár majd érte később.

A munkaadók és a munkavállalók véleménye alapján az elutasítás legfőbb oka az információhiány és a visszaélésektől való félelem, pedig lehetőség lenne. Ez a forma egyébként a legjobban a 2-3 gyermeket nevelő, családban élő, magasabb iskolai végzettségű nők körében a legkeresettebb – számolt be az eredményekről Lerf Andrea, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kutatásvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Lenne rá igény

Joó Kinga, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese szerint Európa-szerte egyre fontosabb a részmunkaidő lehetőségeinek megvizsgálása. A magyar gazdaság már rászorul a részmunkaidős dolgozókra és a visszajelzések alapján például a nagycsaládosok körében is lenne rá igény.

Úgy vélte, az igény és a gazdasági szükségszerűség azért nem találkozik, mert történelmileg nincs akkora hagyománya a részfoglalkoztatásnak, mint például Hollandiában, ahol már a ’70es, ’80-as évek óta elérhető ez a fajta munkafelfogás.

Itthon még ki kell alakulnia, amihez olyan ösztönzők, pozitív példák és biztonsági keretek megteremtése szükséges, elsősorban a kormányzat, másodsorban a munkáltatók részéről, hogy a munkavállalónak legyen kedve elmennie részmunkaidőben dolgozni – magyarázta.

Fontos lenne az is – folytatta Joó Kinga, hogy a részmunkaidő ne egy kényszerválasztásnak számítson, a keresetek pedig olyan mértékűek legyenek, amelyekkel a munkavállaló nem azt érzi, hogy szegénységi faktort jelent számára.

Ez a jövő

Lerf Andrea szerint az effajta munkavállalás során a kulcsszó a bizalom. Vagyis hogyan lehet olyan munkaköri kultúrát vagy légkört kialakítani, amelyben egyrészt a munkaadó megbízik a munkavállalóban, másrészt legalább olyan hatékonyan elvégzi a munkáját, mint ha egy irodában ülne. Nem mindenki alkalmas erre, megfelelő mentalitás és speciális hozzáállás kell hozzá.

Hozzáértő vezetőre is szükség van, illetve normális munkahelyi kultúrára. Ez lesz a jövő, így a cégeknek muszáj ebbe az irányba elmozdulniuk – húzta alá.

 

Hasonló hírek

Lehull a lepel, miből spórolják ki a húst – fantázia nevet kell kapniuk a kevés húst tartalmazó élelmiszereknek!

Edit

Ne számítsunk olcsóbb benzinre az idén

Mazsi

Összeköti gázvezetékeit Magyarország, Szlovákia, Románia és Bulgária az ellátás biztonságáért

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: sajto[email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....