11.9 C
Budapest
2022. szeptember. 29. csütörtök

A távhőpiac összeomlása fenyeget – lépett a kormány

Dátum:

Megosztás:

Nehéz forgatókönyvvel kellett szembenézniük az önkormányzatoknak a magas energiaárak különböző hatásai miatt. A településvezetők a kormány közbelépését kérték – csütörtökön kiderült, ez meg is történik.

Typical old gray panel apartment with a lot of windows as a texture or for background, real photo.

kép: DĂłra BĂ­rĂł/Getty Images

Sajtóhírek szerint a gázmotoros energetikai cégek nyerészkedése miatt tucatnyi város önkormányzata a távhőhöz szükséges gázellátási szerződése felmondását tervezte, ami télen ellátási zavarokhoz vezethet.

Több önkormányzat kért már segítséget a kormánytól. Múlt héten például nyílt levelet írt a székesfehérvári polgármester, akinek városát szintén érintheti a gázkereskedői szerződés felmondásának lehetősége. Cser-Palkovics András korábban az InfoRádiónak úgy fogalmazott, indítványa szerint a kormánynak meg kellene fontolnia, hogy átmetileg az önkormányzatok tulajdonában lévő közszolgáltató gazdasági társaságok is az egyetemes szolgáltatás keretében kaphassák meg a működésükhöz szükséges áramot és gázt, ha nem tudják azokat másként beszerezni. Tapasztalatuk szerint nagyon kiszámíthatatlan a piaci szereplők viselkedése, rendkívül gyorsan változnak az árak, és „egészen biztosan jóval magasabb árak érhetők ma el annál, mint mondjuk az előző esztendőkben, vagy az idei éves szerződéseknél voltak, ezek pedig veszélyeztethetik a közszolgáltatások biztonságos ellátását”.

A Portfolio az üggyel kapcsolatban emlékeztetett, hogy idén tavasszal fix áron az egész 2021-22-es gázévre leszerződtek a gázkereskedő cégek a távhőcégekkel a szokásos konstrukcióban, de az időközben elszálló gázárakat egyes gázmotoros cégek úgy akarják kihasználni, hogy megkerestek önkormányzati távhőcégeket, hogy a tavasszal nagyjából 30 eurón fixált árú gázt adják tovább nekik, hogy abból olcsón áramot, illetve távhőt tudjanak termelni, hiszen közben az áram ára is elszállt a piacon.

A 444.hu cikke szerint mindez viszont oda vezet, hogy

ezek a távhős cégek októberben már sokkal több gázt fogyasztottak, mint amit a kicsit hidegebb októberi időjárás, illetve az éves gázszerződés havonta indokolt volna.

Szakértők szerint a gond abból adódik, hogy ezt az olykor a 20 százalékos toleranciasávnál is nagyobb többletmennyiséget a gázkereskedő cégek már tisztán a piacról kell hogy beszerezzék egy sokkal magasabb áron.

A potenciális veszteséget és a jövőbeli csődhelyzetet kivédendő a kereskedők azzal kerestek meg legalább 12 önkormányzatot, hogy módosítsák a szerződéseiket. Ez viszont hatalmas kiadást jelentene az önkormányzatoknak, amelyek így nehéz helyzetbe kerülhetnek, és akár a települések téli energiaellátása is veszélybe kerülhet.

Érzékelte a helyzetet a kormány is, és – a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése érdekében – úgy döntött, hogy az önkormányzatok számára is lehetővé fog válni az egyetemes szolgáltatásba való belépés – közölte a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nyitókép: DĂłra BĂ­rĂł/Getty Images

Kapcsolódó hang

A távhőpiac összeomlása fenyeget az elszálló gázárak miatt

A hang itt érhető el!

Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Fotó: Hírmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor munkája nem volt hiábavaló! .. Jelzésértékű, hogy az EP-ben az európai reneszánszban reménykedő pártok határozottan kiálltak Magyarország mellett!

A támadásokról eleget hallottunk, eleget élvezkedett ezen a baloldali sajtó, arról azonban keveset beszélünk, hogy a vörös többségű...

2023. április 30-ig magánszemélyeket nem tehetnek ki önkormányzati bérlakásból!

Az MTI szerint Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúan támogatta a testület.. A döntés értelmében a Fővárosi Önkormányzat vállalta a...

Hamar itt a hideg, és aki egész évben nem készült fel, az könnyen megfázik, de van megoldás!

Kurkuma, gyömbér, sárgarépa, ebből készíts ívólevet! A gyömbér miatt egy kicsit erős lesz, de meg kell inni, és akkor...

„Sándor, Sándor, tűnj a p…mból” – skandálták az abortusztörvény ellen tüntetők a Belügyminisztérium előtt – Így zajlott a demonstráció

Szeptember 13-án jelent meg a Pintér Sándor, belügyminiszter nevéhez köthető rendelet, amely az abortusztörvény egyik mellékletén változtatott: eszerint...