Hirmagazin.eu
Főoldal » A tatárjárás drámai részletei tárulnak fel
Tudástár - minden érdekesség

A tatárjárás drámai részletei tárulnak fel

A magyar történelem egyik legnagyobb pusztításának, a tatárjárásnak eddig nem ismert részleteivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Határtalan Régészet legfrissebb száma az invázió valamennyi árnyoldalát igyekszik feltárni az olvasók előtt.

Kép: Wikipedia

A lakosság minimum 15 százaléka odaveszett az invázió alatt

Az 1241-1242-es tatárjárás Magyarország történelmének egyik sötét korszaka volt. A tatárok betörését rablások, fosztogatások és brutális gyilkosságok kísérték. A legvadabb elképzelések szerint az ország lakosságának közel fele, de a legvisszafogottabb feltételezések szerint is minimum 15 százaléka pusztult el a dúlások során. Csak viszonyításképp: az első világháborúban a lakosság 4, míg a második világháborúban pedig a teljes lakosság valamivel több mint hat százaléka veszett oda!

A rövid időszak alatt drámai események sora zajlott le az ország valamennyi pontján. A rablás és fosztogatás mellett általános volt a nemi erőszak és a tatárok brutalitása sem ismert határokat sok esetben. A korabeli krónikaírók, mint Rogerius mester is horrorfilmekbe illő jeleneteket örökítettek meg feljegyzéseikben.

A tatárok brutalitása nem ismert határokat

Dunaföldvár mellett több mint harminc személy gödrökbe dobált maradványait találták meg korábban. Ezek közül csak két csontváz volt ép, a többi halottnak – főként gyermeknek és serdülőknek – csak a testrészei kerültek elő. A különböző helyszíneken megtalált áldozatok 60 százaléka gyermek és fiatal, 34 százaléka pedig nő volt.

A történelemben a brutalitás megtestesítői a tatárok

A tatárjárást kísérő éhezés miatt is rengetegen veszítették életüket, sőt: megjelent az éhezők között a kannibalizmus is. A régészek olyan csontleleteket találtak, melyek alapján feltételezhető, hogy nem csak az elhullott háziállatok, hanem az elhunyt gyermekek húsát is megették az éhező emberek.

A mongolok hódítása sötét folt Európa történelmében

A tatárjárás az Európa elleni mongol inváziót, ezen belül Magyarország 1241–42-es megszállását jelenti. A mongolok támadása a 15. századi Európa történelmének egyik meghatározó eseménysorozata volt. A mongolokat a magyar történetírók tévesen tatároknak nevezték, mivel a Fekete-tengertől északra élő türk nyelvű népcsoportok egy része behódolt a mongoloknak, felvette az egyik mongol törzs, a ta-ta nevét, és segédnépként részt vett a mongolok hadjárataiban.

A magyar történetírás a „tatárjárás” kifejezést alkalmazza az Arany Horda, a krími tatárok által elkövetett későbbi betörésekre is.

Forrás: Határtalan Régészet, Híradó.hu

Hasonló hírek

Végső bizonyíték? Döbbenetes képsorok a hírhedt 51-es körzetről

Mazsi

Hadi helyzet Aleppo tartomány déli részén

info

Kinyílt az idegenek hangárjának ajtaja a washingtoni Adams-hegyen – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....
EnglishFrenchGermanHungarian