5.9 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeÉletmódEgészség - betegségA szúnyog a legveszélyesebb teremtmény a Földön (az ember után)

A szúnyog a legveszélyesebb teremtmény a Földön (az ember után)

Nincs még egy olyan faj a Földön, amely olyan sok ember haláláért lenne felelős, mint a szúnyog – legalábbis az ember után.

 szúnyog a legveszélyesebb teremtmény a Földön

Évente átlagosan 500 ezer ember hal bele azokba a betegségekbe, amelyeket az általuk terjesztett vírusok okoznak.

Ezzel – maga az ember után – a második helyre kerültek azon a listán, amely az emberéletet veszélyeztető élőlényeket rangsorolja. Az ember saját fajtájából majdnem 560 ezret megöl évente csak háborúkban és terrortámadásokban – ez a 2012-es adat. Azóta sokat romlott a helyzet.

A szúnyogok terjesztette legrettegettebb fertőzések a malária, a sárgaláz, a Dengue-láz és mostanra már a Zika-vírus okozta – az esetek többségében tünetmentes – betegség is. Utóbbival a tavaly ilyenkor indult dél-amerikai fertőzéshullám tapasztalatai alapján összefüggésbe hozzák a magzati korban kialakuló kisfejűséget és egy bénulással járó, gyorsan rosszabbodó szindrómát is.

A moszkítók után a férgek a legártalmasabbak az emberre,már ha az embert magát kizárjuk ebből a felsorolásból. Hozzá kell tenni, hogy fej, fej mellett versenyeznek ezért a címért a sertésekkel, mert az utóbbiak által terjesztett seretésinfluenza a 2009-2010-es nagy járvány óta egyre több halálesetet okoz az emberek között is. Szám szerint 285 ezer tragédiáért teszik felelőssé a statisztikusok.

Ami a férgeket illeti, évente 190 ezer embert ölnek meg az általuk terjesztett betegségekkel.

A fertőzések sokkal pusztítóbbak, mint a terrortámadások
Az ember azt gondolná, hogy a cápától, a medvétől, az oroszlántól vagy a tigristől kell félnie, miközben sokkal gyakrabban esünk áldozatul a rovaroknak, a mikroorganizmusoknak vagy az élősködőknek.

A cápák 2015-ben mindössze hat, a medvék csak öt embert öltek meg, de a hangyák például 30-at. Mérgező szúrás vagy harapás évente 107 ezer emberrel végez, és ezek 94 százalékáról a kígyók tehetnek.

Állatok terjesztette fertőzésekben világszerte körülbelül egymillió ember hal meg évente, de ebben még nincs benne az aktuális járványok miatti halálesetek.

Az Euronews táblázatba foglalta az emberre legveszélyesebb állatfajok listáját és a hozzájuk köthető emberi halálesetek számát. Érdemes tanulmányozni…

A vadon élő állatok támadásai, harapásai és csípései 105 000 halálesetet okoznak minden évben, a nagy részét kígyómarás.

 

Forrás: euronews

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem