23.3 C
Budapest
2022. augusztus. 8. hétfő

A szülinapig érvényes a jogosítvány és az útlevél

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Tudod, hogy mikor jár le a jo­go­sít­vá­nyod és az út­le­ve­led? Most el­árul­juk!

Tudja bárki, mikor jár le az útlevele és a jogosítványa? Ezentúl tudni fogja! Január 1-től nemcsak a jogosítványoknál, hanem az útleveleknél is bevezették, hogy a születésnaphoz igazítják az érvényességi időt, amikor kiállítják vagy meghosszabbítják a dokumentumot. A személyi igazolványoknál még maradt minden a régiben.

Az alapötlet az Egyesült Államokból származik: a praktikus amerikaiak már rég bevezették, hogy ne kelljen sok dátumot észben tartani.

Miért volt erre szükség?

Egyrészt, mert kézenfekvő, hiszen a születésnapját az ember nem felejti el – így könnyebben észben tudjuk tartani, meddig jó az útlevél vagy a jogosítvány. Másrészt a jogosítványoknál az Európai Unióban egy rendelet szerint egységessé kell tenni az országokban kiadott vezetői engedélyeket. Eddig körülbelül 100, különböző jogsi volt forgalomban, ebben a káoszban szerettek volna rendet tenni.

A szülinapig érvényes a jogosítvány és az útlevél
Fotó: Korponai Tamás

A változás a jogosítványoknál mindenki számára pár hónap veszteséget jelent, vagyis az eddigi tíz évnél rövidebb ideig érvényes a vezetői engedély. Ennek oka az egészségügyi alkalmasság: az tíz évre szól, így maximum eddig lehet érvényes a jogsi – vagyis ezen a tízéves időszakon belül kell keresni az utolsó születésnapot. Az jár jól, aki a születésnapja után minél hamarabb beadja a kérelmet, mert úgy kevesebb hónapot veszít: ha valakinek például márciusban van a születésnapja, de a jogosítványa idén decemberben jár le, érdemes már márciusban a születésnapján vagy rögtön utána meghosszabbíttatnia a jogsija érvényességét, mert akkor csaknem tíz évig jó lesz.

Ám ha valaki megvárja a decembert, akkor elveszít kilenc hónapot, mert a következő jogsija csak 2027. márciusig lesz jó. Vigyázat, ügyeljünk arra, nehogy a születésnapunk előtt adjuk be a kérelmet, mert különben megjárjuk: a jogosítvány alig pár nappal több, mint kilenc évig lesz érvényes!

Forrás: Ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Gyönyörű nő lett Geronazzo Mária! .. Szerinted is?

Maria Geronazzot azóta jegyzi a celebvilág, amióta plasztikáztatta arcát. Ennek nagy részét felduzzasztott ajkai foglalják el. Ha nem is...

Kapaszkodjatok meg! Jakab követői szerint a Jobbik frakciójának tagjai megélhetési politikusokká váltak (Jakab még a frakció tagja)

A Nép Pártján szerint a Jobbik vezetősége és frakciója megélhetési politikusokból áll. A dolog szépséghibája: jelenleg Jakab Péter...

További elsőajtós felszállós buszok jönnek, szombaton a 7-es..

Bliccelés kizárva, most már egyre több lesz azoknak a buszoknak a száma a fővárosban, ahol az első ajtón...

Hat hengerrel is halhatatlan – Mercedes-Benz 250 (1971) veteránteszt – képek

Elnyűhetetlen technika egyszerű, de harmonikus csomagolásban, igényes futóművel és minőségi kidolgozással: az „állólámpás Merci" mércének számított új korában,...
facebook