2.4 C
Budapest
2022. november. 29. kedd

A szőlőgyökér segíthet a depressziósokon

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Közelről / Kossuth Rádió

A világon először a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Kara kertészeti tanszékén mutattak ki szőlőalanyok gyökeréből egy olyan szerves anyagot, amely különösen fontos lehet antidepresszáns gyógyszerek készítésében és daganatos májbetegségek kezelésében, valamint a bőr UV-sugárzás okozta károsodástól való védelmében is – hangzott el a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

Kocsis László egyetemi tanár, professzor szerint ezt a felfedezést nemzetközileg jelentős eredménynek lehet nevezni, három és fél év munka van benne.

Mint mondta: 1990-es évek elejétől foglalkoznak szőlő alany-nemes kölcsönhatásainak kutatásával.

szőlőgyökérSzőlőoltványokat ültetnek Abasár határában. (MTI-fotó: H. Szabó Sándor)

A szőlőgyökértetű-fertőzés (filoxéra) a 19. század végén következett be, attól kezdve „gyökeresen” megváltozott a szőlőtermesztés. Olyan ellenálló, Észak-Amerikából származó gyökérrészt használtak fel, melyen nem képes megélni a szőlőgyökértetű. Felhasználásával állították elő az oltványokat. Az egyetem azt vizsgálta, hogy a most termesztett szőlőfajták milyen körülmények között élnek meg.

Hangsúlyozta: nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a szőlőalanyok gyökerében találták meg a szóban forgó vegyületet. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségben áll rendelkezésre. Az év ezen időszakában visszavágják a szőlőalanyok gyökerét 50-60 centiméterről 10 centiméterre. A visszavágott mennyiség ott marad a szőlőoltvány-termelőnél.  Csak Magyarországon legkevesebb évi 14 millió oltványt állítanak elő – magyarázta a szakember, aki szerint ez jó forrás lehet a gyógyszer-, illetve kozmetikai iparnak.

Nagyon jó érzés, hogy ez egy olyan molekula, amely évtizedek múlva akár gyógyszer is lehet – tette hozzá Németh Gyöngyi PhD-hallgató.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

„Évek múlva büszke leszek, hogy tüntettem” – mondta az iráni lány, fél órával később lelőtték – megrázó – képek, videók (18+)

Hadisz Nadzsafi, a húszéves influenszerlány szeptember 21-én tüntetni indult barátaival. „Szeretném azt hinni, hogy amikor néhány év múlva visszagondolok...

Veszélyes, közel sem ártatlan gyerekjátékot hív vissza az egyik nagy kereskedőlánc

Minőségi gondok vannak a KiK egyik íj- ls nyílkészletével A KiK íj és nyílkészletet hív vissza a boltláncban forgalmazott...

Varga Judit szerint már több mint 700 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Eddig több mint 700 ezren töltötték ki és küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet – jelentette ki Varga Judit...

Újrahasznosított fűtőelemeket használhatnak Pakson

Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést. Zajlanak az egyeztetések a Paksi...