2.4 C
Budapest
2022. december. 2. péntek

A szigorítások feloldása után újra aktivizálódtak az embercsempészek, avagy, se a migránsokat, se az embercsempészeket nem érdekli a koronavírus-járvány..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A koronavírus-járvány csúcspontján az embercsempészek is megálltak, de ahogy feloldották a hatóságok a szigorításokat, a bűnszervezetek újra aktivizálódtak

– mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en péntek este.

Bakondi György közölte: idén eddig Magyarországra 16 ezer illegális migráns próbált bejutni, és 177 embercsempészt fogtak el, míg tavaly egész évben 155-öt.

A szervezett bűnözés egyre jobban rátelepszik a migrációra, az embercsempész-hálózatok központja általában a nagy kibocsátó országokban, például Afganisztánban, Törökországban van – tette hozzá.

Egyre több migráns próbál meg Olaszországon keresztül Európába jutni.

A tavalyi évhez képest csupán hat százalékkal csökkent az Európába érkező migránsok száma, tehát a bevándorlókat nem igazán foglalkoztatja a járványveszély, csak egyetlen céljuk van, bármi áron eljutni Németországba vagy Svédországba.

Ennek pedig az embercsempészek örülnek a leginkább, akik az elmúlt három évben legalább háromszáznegyvenmillió euró haszonra tettek szert annak köszönhetően, hogy a Földközi-tengeren átjuttatták az illegális migránsokat.

 A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/SOS Méditerranée/Flavio Gasperini)

Három év alatt legalább háromszáznegyvenmillió euró haszonra tettek szert azok az embercsempészek, akik a Földközi-tengeren keresztül illegálisan juttattak el migránsokat Európába – mondta Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben az embercsempészet elleni harcról szóló nemzetközi videókonferencia után.

Johansson szerint a tanácskozás, amelyen öt uniós tagállam, Németország, Franciaország, Spanyolország, Málta és Olaszország belügyminisztere vett részt algériai, líbiai, marokkói és tunéziai kollégáikkal együtt, fontos állomása volt egy szoros együttműködés továbbfejlesztésének.

Elmondta, a szeptemberre várható új uniós menekültpolitikai tervezet egyik lényegi eleme lesz a származási, illetve a tranzitországok együttműködése, mivel e nélkül nem számolható fel az embercsempészet, amely ártatlan embereket hálóz be és sodor a vesztükbe, hiszen csak

az elmúlt három évben emberek ezrei vesztek a tengerbe vagy estek áldozatul kényszermunkának, illetve szexuális kizsákmányolásnak.

Az embercsempészek leggyakrabban a térségben tevékenykedő NGO-hajókra bízzák a fuvarozást, mivel a mentéssel kombinált szállítás legalizálja az utazást.

A befogadó országok tehetetlensége tovább bátorítja az embercsempészeket, ezt bizonyítja az is, hogy Lampedusa polgármestere migrációs és egészségügyi vészhelyzet bevezetésére szólította fel kormányát, miután a múlt hétvégén nyolcszáz migráns érkezett a kevesebb mint hatezer lakosú szigetre.

Olaszországban bármikor újabb gócpontok alakulhatnak ki 

Szomráky Béla Olaszország-szakértő a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, a folyamatosan érkező migránsok miatt Olaszországban fennáll annak a veszélye, hogy újabb és újabb gócpontok alakulnak ki. Éppen ezért senkinek sem ajánlja, hogy idén a mediterrán országban nyaraljon, mivel egy esetleges határzár vagy gócpont kialakulása miatt az országban, a régióban ragadhat akár több hétre is.

Azt is elmondta, már több régió is kérte az olasz kormányt, hogy állítsa meg a migránsok érkezését, mert ezek a régiók jobbára a turizmusból élnek, és idén egyelőre még az előző évek forgalmának a felét sem közelíti meg az ebből származó bevételük. Nemcsak a külföldi turisták nem érkeznek, hanem még az olaszok is kerülik azokat térségeket, amelyek egybeesnek a migrációs útvonallal. A turisták, nyaralók távolmaradása tovább fokozza az olasz gazdaság válságát – tette hozzá.

A migránsokat nem igazán foglalkoztatja a járványveszély

Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára elmondta, a migránsok azért Olaszországon, Lampedusan keresztül próbálnak meg bejutni az Európai Unióba, mert ez az egyik legrövidebb út. A tengeri útvonal nyáron amúgy is sokkal kifizetődőbb, hiszen a hajókon egyszerre többen is el tudnak indulni.

Kiemelte, a migránsokat nem igazán foglalkoztatja a járványveszély. Számukra

csak egyetlen cél létezik, minél hamarabb eljutni Németországba vagy Svédországba.

Ennek érdekében pedig mindent elkövetnek. Ezt a tényt bizonyítja az is, hogy csupán hat százalékkal esett vissza az Európába érkező migránsok száma a koronavírus-járvány hatására az elmúlt év ezen időszakához képest. Ez a csökkenés pedig elhanyagolható – véli Kis-Benedek József.

Az NGO-hajók jelenléte bátorítja a migránsokat

Szomráky Béla kiemelte, az NGO-hajók jelenléte a Földközi-tengeren a mágnes szerepét tölti be, bátorítja azokat a bevándorlókat, akik gumicsónakon vagy úszva akarnak eljutni Európába. Hozzátette, azok, akik a tengeren útra kelnek, arra számítanak, hogy mindenképp megmentik őket. Az embercsempészek a szolgáltatási csomag részeként árulják, hogy jó eséllyel kimenti a migránsokat vagy egy NGO- vagy egy kereskedelmi hajó.

Ezenkívül „az Európai Unió migránskérdésben mutatott teszetoszasága is meghívólevél a bevándorlóknak és az embercsempészeknek

– mondta.

Kiemelte, egyelőre Európában nem tapasztalható szigorú fellépés az embercsempész-hálózatokkal szemben, és ez inkább segíti azokat, akkor is, ha ezt a migrációpárti tagállamok vezetői nem ismerik be. Amíg nem lesz egységes megoldás a migrációs kérdésben, addig az embercsempészek jelentős pénzösszegekhez jutnak.

A címlapfotó illusztráció: Hirmagazin.eu

hirado

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Tizenhárom nap – az idegháború (USA, Szovjetunió, világbéke) – megtörtént esemény alapján – videó

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Bekokózott medve ámokfutása – a kritikusok szerint ez lesz 2023 legjobb horrorfilmje…

A közönség és a filmkritikusok folyamatosan azon sírnak, hogy a mozik tele vannak képregényfilmekkel, folytatásokkal és feldolgozásokkal: sehol...

Tanár 260.000, Matolcsy 6.000.000 – a Károlyiban ezek a táblák fogadták ma reggel az oda érkezőket – ami eddig történt, és a következő napok...

Kinek van ideje manapság azzal foglalkozni, hogy ha holnap nem indul újra teljes gőzzel a százhalombattai olajfinomító, akkor...

Ép ésszel felfoghatatlan mennyiségű pénzt kereshet C. Ronaldo a szaúdiaknál

Amennyiben Cristiano Ronaldo elfogadja a szaúdi al-Nasszr szerződésajánlatát, akkor idényenként 200 millió eurót tehet majd zsebre. Ha ezt az...