18.7 C
Budapest
2023. március. 21. kedd

A szerelmét cserbenhagyva menekült el Kleopátra – videó, teljes film, magyarul – Kleopátra

Dátum:

Megosztás:

A késő köztársaság vérzivataros polgárháborúinak a Kr.e. 31 szeptember 2-án, a Jón-tenger partján fekvő Actium közelében lezajlott hatalmas tengeri ütközet vetett véget.

Az Antonius flottája felett aratott győzelem nyitotta meg az utat Octavianus (Kr.e. 27 – től Augustus) egyeduralma, és a principátus rendszere, a császárkor előtt. Az összecsapás közelében állomásozott Marcus Antonius szeretője, Kleopátra egyiptomi királynő is a flottájával, aki be sem várva az öldöklő küzdelem végét, kibontatta a vitorlákat, és Alexandriába menekült.

Antonius amikor megkapta a hírt Kleopátra meneküléséről, faképnél hagyva seregét, a szerelme után futott. A actiumi győzelmet kihasználva Octavianus Egyiptomba vonult, a reménytelenné vált helyzetben Antonius és Kleopátra pedig öngyilkosok lettek. Octavianus győzelmével ért véget a Római Köztársaság kora, és a nagy múltú egyiptomi birodalom önállósága is.

„Augustus a királynőt Antoniusszal közös sírba temettette, s a síremléket, melyet még ők kezdtek maguknak építeni, befejeztette.”

(Gaius Suetonius Tranquillus: A Caesarok élete)

Nemcsak Caesart, hanem Antoniust is az ujjai köré csavarta Kleopátra

A második triumvirátus, ami Julius Caesar meggyilkolása után Caesar fogadott fia, Octavianus, valamint Marcus Antonius és Aemillius Lepidus között Kr.e. 43-ban létrejött szövetség volt, azért bomlott fel, mert Antonius nem Octavianust, hanem Caesar Kleopátrától született vérszerinti fiát, Caesariont ismerte el az „isteni Julius” egyedüli törvényes utódjának. Persze, Antonius kiállásában az is igen nagy szerepet játszott, hogy amikor Kr.e. 41-ben légiói élén bevonult Egyiptomba, Antoniust a ravasz és okos Kleopátra nőies bájaival azonnal az ujja köré csavarta, és a szeretőjévé tette.

Negyvennégy március idusa, a Caesar elleni merénylet napja. FORRÁS: WKIMEDIA COMMONS

Kleopátra (1963)

https://videa.hu/videok/film-animacio/kleopatra1963-48VOrVUfCx6jKeNo

A filmtörténet egyik legkalandosabb sorsú és legnagyobb költségvetésű, gigantikus produkciója a Római Birodalom függésébe került Egyiptom híres-hírhedt uralkodónőjéről és szerelmeiről: Caesarról és Antoniusról.

A közel négyórás filmeposz díszleteivel és csatajeleneteivel még a mai kor nézőjét is

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Átszakadhat a gyulladás miatt a dobhártya: erre kell figyelni, hogy ne legyen nagy baj

A nátha következtében fülhurut is kialakulhat, ami kezelés híján középfülgyulladáshoz vezethet. Ha a nátha után fülfájás jelentkezik, fülkürthurut is...

Brutálisan összevertek egy férfit Újbudán, rendőreink mentették meg az életét.. – Köszönjük!

Megverték a férfit, akinek a kapucnija beakadt a Feneketlen-tónál egy pad háttámlájába. Vasárnap délután érkezett bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányságra,...

Döbbenetes: fényes nappal bolyongott az utcán meztelenül az egykori tinisztár! – (A kép közerkölcsbe ütközik, így csak a történetet írjuk le!) – Amúgy az...

Amanda Bynes anyaszült meztelenül bolyongott Los Angeles belvárosában fényes nappal, ha igaz.. Újra botrányba keveredett Amanda Bynes: ezúttal anyaszült...

Sokkoló: 700 kilós robbanószerkezetet semmisítettek meg a magyarok kedvenc üdülőhelyén – videó

Tavaly nyáron fedezték fel, majd nemrégiben semmisítették meg az Adriai-tenger mélyén talált második világháborús aknát a horvát hatóságok....