20.8 C
Budapest
2022. május. 19. csütörtök

A szabadkőművesek titka

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Talán nincsen még egy szervezet a világon, amelyet ennyit és ekkora szenvedéllyel támadtak és rágalmaztak volna a történelem során, mint a szabadkőművességet.

A legnagyobb titkos szervezet

A szabadkőművesség a legnagyobb titkos társaság a világon, és talán az egész történelemben. Bolygószerte több millió tagja van. A szabadkőművességet egyesek a 12. századi templomos lovagrendtől eredeztetik. Mások úgy tudják, hogy a modern szabadkőművesség 1717-ben, Londonban indult útjára, amikor James Anderson megjelentette az Alkotmányát. 1757-re a mozgalom a születőben lévő Amerikai Egyesült Államokba is eljutott, de a szabadkőművesség igazán csak az 1800-as években kezdett elterjedni. Az angol, skót és ír katonák a szabadkőművességet Afrikába, Ázsiába, Indiába, a Közel-Keletre és Európába is magukkal vitték. A terjeszkedő hálózat olyan szervezetként vált ismertté, amely az egész világon jelentős összegeket adományozott helyi jótékonysági célokra.

Rengeteg jótékonysági munkát végeztek és végeznek. Nem egyszerűen pénzt áldoznak, hanem az időt és a képességeket is. A szabadkőműves élet három alapkőre épül: a testvéri szeretetre, az igazságra és a jótékonyságra. Minden szabadkőműves megfogadja, hogy segít annak, aki hozzá fordul.

Titkolózás, mítoszok

A szabadkőművesség nem volt mindig ennyire nyilvános. Az európai szabadkőművesek Adolf Hitler rendelkezéseitől megrettenve kényszerültek illegalitásba. A becslések szerint legalább 80 ezer szabadkőműves halt meg a náci koncentrációs táborokban. Hitler azt hirdette, hogy a szabadkőművesek a zsidókkal szövetkezve az európai gazdaság, politika és a sajtó feletti uralomra törnek. A titoktartás sok szabadkőműves életben maradását tette lehetővé.

A szabadkőművesség egyik gondja, hogy ha adott egy titkos társaság, akkor az emberek azonnal keresni kezdik a valódi természetére vonatkozó utalásokat. Mivel a tagok száma világszerte az 5 milliót is eléri, és elképesztően sok független páholy működik, nem mindenki követi ugyanazokat a szabályokat. A világ szabadkőműves páholyai igyekeznek további tagokra szert tenni.Ugyanakkor a titkolózás és az a tény, hogy a rend nem volt nyílt, teret adott a rágalmaknak, összeesküvés-elméleteknek és az ismeretlentől való félelemnek. Mindez a mozgalom ellen irányult, és lehetővé tette, hogy a társadalom gyakran nagyon igazságtalanul ítélje meg a szabadkőműveseket. Kialakult a szabadkőművességről, mint titkos hálózatról szóló mítosz.

A szabadkőművesség nem olyasmi, amihez az ember csatlakozik. Az ember nem belép a szabadkőművesekhez, hanem szabadkőművessé válik, majd befogadja a testvériség. Ateista nem lehet tagja a páholyuknak. Nem kérdezik, hogy milyen vallás híve, de ahhoz, hogy szabadkőművesként beavatást nyerjen, elvárják a felsőbb lénybe vetett hitet.

A világ nagypáholyai kizárólag férfiakból állnak. Angliában és Walesben két női nagypáholy is működik. Ugyanazokat az elveket vallják, ugyanazok a szertartásaik és ugyanazokat a rendi jelvényeket viselik, mint a férfi páholyok tagjai. Rengeteget jótékonykodnak.

A legtöbben egyetértenének abban, hogy a mai szabadkőműves páholyok annak az utódai, amely 1717-ben alakult: De a titkos klub létrehozásának mozgatórugóit rejtély fedi. Az egyik elmélet szerint a dolgozó osztályok számára akartak utat nyitni a hatalom felé.

Bárki beszerezheti Malcolm C. Duncan könyvét, amely leírja a szabadkőművesség fő ágának szertartásait az első három, úgynevezett szimbolikus fokig. De miért van szükség a titkolózásra? Nem azért, mert titkokra van szükség, hanem azért, hogy a jelenlévők szabadon és őszintén nyíltak lehessenek. Ehhez joguk van. De azzal, hogy nem osztják meg a külvilággal a páholyon belül történteket, vajon nem a saját életüket nehezítik meg a szabadkőművesek?

Rágalmak és nyilvánosság

A társadalomnak, főleg a modern társadalomnak szüksége van mumusokra. Olyan világban élünk, ahol mindent elárasztanak az összeesküvés-elméletek. Néhány szabadkőműves megelégelte a vádaskodásokat, és Angliában színes, nyilvános szertartást tartottak. Patrónusuk és vezetőjük a királynő unokatestvére, ő királyi fensége, Kent Hercege, a rend nagymestere. Évente mintegy 30 ezer látogatót fogadnak. Bárki betérhet az utcáról, beléphet az épületbe, bejárhatja a könyvtárt és a múzeumot. Túrákat vezetnek, és mindent elmagyaráznak.

Az új nyitottság egyik célja a közvélemény bizalmának elnyerése. A kéznyújtás gesztusa azonban szörnyű módon háttérbe kényszerült, amikor 2004 ben lelőtték William James New Yorki szabadkőművest. A sajtó tudósítása szerint egy székben ült, amikor lelőtték, bekötött szemmel, konzervdobozok között, egy szabadkőműves páholy alagsorában. James túljutott a beavatási folyamat nagy részén, és eljutott ahhoz a részhez, amikor a klub egyik tagja előhúz egy pisztolyt, és vaktölténnyel rálő. Aközben valaki más feldönti a jelölt közelében álló konzervdobozokat. Tragikus módon úgy alakult, hogy a pisztolyos férfi egy töltött fegyvert vett elő a helyett, amiben a vaktöltények voltak. Rálőtt William James re, és megölte.

A haláleset tovább szította a szabadkőműves összeesküvésről szóló elméleteket. Az Angliai Nagypáholy hivatalos álláspontja egyértelmű. A halálos lövés sajnálatos eset volt, de nem egy páholy-gyűlésen történt. Valaki elsütött egy fegyvert, amelyről azt hitte, hogy vaktöltény van benne, de sajnos nem az volt, hanem éles lőszer. A hír mégis úgy járta be a világot, hogy egy szabadkőművest öltek meg beavatás közben.

Híres- és gazdag tagok?

A szabadkőműves jelképrendszer még az Egyesült Államok elnökeinek felesketésében is fellelhető. Amikor idősebb George Bush 1989 januárjában letette az elnöki esküt az irodájában, milliók nézték a televízióban, de volt valami, amit nem láttak: a Bush kezében lévő Biblia tele volt szabadkőműves jelképekkel. Ez ugyanaz a Biblia, amelyre George Washington is esküdött 200 évvel korábban. E rend gazdag és hatalmas tagjainak sorában szerepel Franklin, Roosevelt, Sir Winston Churchill és VIII. Edward, angol király is.

Az 1998-as felmérés viszont cáfolta azt az elképzelést, hogy Anglia számos magas rangú tisztségviselője szabadkőműves lenne. A statisztikai felmérés során a lordkancellár, aki az igazságügyi rendszer feje, a bírákat és magisztrátusokat is megkérdezte, és a bírák kevesebb mint 5%-a volt szabadkőműves. A magisztrátusoknál az arány kevesebb mint 10%. Ez elég alaposan kiütötte az összeesküvés-elméleteket.

A londoni páholyban különböző keresztény felekezetek tagjai, a zsidók, a hinduk, a muszlimok és szikhek úgy találkoznak, hogy egyáltalán nem állnak közéjük a vallási különbségek.

A két téma, amiről nem lehet beszélni a szabadkőműves gyűléseken az az a kettő, amely mindenhol megosztja az embereket: a politika és a vallás. A páholyba lépő tagokat arra kérik, hogy hagyják vallási meggyőződésüket az ajtón kívül, és összpontosítsanak a közös érzésre, amit a szabadkőművesség jelent a számukra. Amint bekerültek és beavatást nyertek, érzékelik, hogy részei lettek valami önmaguknál nagyobbnak. Ehhez aztán hűségesek, és a szokásos társadalmi kapcsolataik és kötelezettségeik fölé helyezik.

folytatjuk..

ng

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Kapcsolódó hírek

Németország Leopard tankokat ad ajándékba Csehországnak, hogy Csehország tudjon adni régi fegyvereket Ukrajnának.. – Szólj hozzá!

Csehország 15 Leopard 2A4 típusú harckocsit kap Németországtól, és tárgyalásokat kezdett további 50, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+...

Mariupol végleg elesett, egy ország két évszázados politikának vet véget Putyin

Mariupol védői több hónapos küzdelem után feladták a harcot, így elesett az Azovi-tenger melletti város utolsó bástyája, az...

Időjárás: mutatjuk, mire számíthat ezen a májusi csütörtökön

Az észak felől hazánkba nyomuló hűvösebb légtömeg nyugalomba kerül fölöttünk, így a csütörtök hajnal még a tegnapinál is...

Észak-Korea a járvány szorításában – a büszke országvezetés nem kér külföldi segítséget, és saját szakembereit okolja a krízisért – hanganyagon a szakélrtővel készült interjú.....

A határok hermetikus lezártsága miatt elképzelhető, hogy valóban csak most érte el a koronavírus-járvány Észak-Koreát, ám az oltatlanság...