21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

A sportmédia átalakulásáról tanácskoztak Budapesten

Dátum:

Megosztás:

Forrás: MTI

A magyar sportnak sokat ártott, hogy 2002-2003 környékén eltűntek a sporthírek a kereskedelmi tévékből. Többek között ez hangzott el a 3. Nemzetközi sportmenedzsment konferencián, amelyen Szabó Tünde államtitkár bejelentette, hogy hamarosan indul a tao 2.

A sportmédia átalakulásáról tanácskoztak Budapesten

Máté Pál, a Sport1 TV főszerkesztője a kétnapos eseményen – amelyre Váczi János alpolgármester kezdeményezésére Budapest XII. kerületében került sor – azt mondta: a magyar sportnak nagyon sokat ártott, hogy 2002-2003 környékén eltűntek a sporthírek a kereskedelmi televíziók híradójából, ennek a mesterséges visszaépítése most a sportmédia egyik legfontosabb feladata.

Héder Barna, az M4 Sport közelmúltban kinevezett sportigazgatója hozzátette: sajnálatos, hogy lassan egy generáció nőtt úgy fel, hogy a kereskedelmi tévékben nem látott sporthíreket.

Több előadó is úgy vélekedett, hogy a magyar vonatkozású sporteseményekre fókuszáló M4 Sport megjelenése jelentősen átalakította a hazai sportmédiapiacot. Faragó András, a Digi Sport felelős szerkesztője szerint az átalakulás hatása már érezhető, például abban, hogy a Sport Klub a sportközvetítések helyett a szórakoztató műsorok irányába mozdult el.

Több hazai sportszövetség – kajak-kenu, jégkorong, kézilabda – képviselői egyetértettek abban, hogy a sportágak számára a tévés megjelenés nem elsősorban a médiajogok értékesítésért kapott pénz miatt fontos, hanem inkább a figyelemfelkeltés, az utánpótlásbázis kiszélesítése, valamint a márkaépítés miatt. A kézilabda-szövetség például 110 millió forintot kap a mostani bajnoki idény mérkőzéseinek közvetítéséért, a jégkorong pedig ennek csak a töredékét.

Vörös Csilla, a Nielsen Közönségmérés Kft. ügyvezető igazgatója előadásában megerősítette Héder Barnát abban, hogy 2015 legnézettebb sporteseménye a magyar-norvég labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező visszavágó volt, amelyet 3 millió 137 ezren követtek nyomon a tévén keresztül. A második helyen a magyar-görög Eb-selejtező, a harmadikon a Forma 1-es Magyar Nagydíj szerepelt a tavalyi nézettségi rangsorban. Vörös Csilla hozzáfűzte: ma már 12 magyar nyelvű sportcsatorna működik, amelyeken elsősorban az élő közvetítések érdeklik a nézőket, és a sportműsorokban a Magyarországon hirdető cégek 63 százaléka jelent meg megrendelőként.

Szabó Gábor, az Eurosport vezető kommentátora szerint hatalmas kiaknázatlan lehetőségek vannak még a magyar sportolók imázsépítésében.

Az olimpiai bajnok Gergely István, Szilágyi Áron és Berki Krisztián, valamint a kézilabdázó Nagy László is egyetértett abban, hogy a sikeres sportolóknak szükségük van olyan igazi menedzserekre, akik megszervezik a médiaszerepléseiket, mert ha ezeket a feladatokat maguk végzik, az előbb-utóbb a teljesítményük rovására megy.
Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára arról beszélt, hogy amióta a kormány 2010-ben stratégiai ágazattá tette a sportot, a bevezetett intézkedések hatására öt százalékról több mint tizenöt százalékra nőtt a rendszeresen sportoló emberek száma. Megjegyezte, átalakult a sport támogatása is, ami lehetővé tette a sportlétesítmények fejlesztését is, hiszen ezen a téren óriási a lemaradás.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a sportot érintő társaságiadó-kedvezmény (tao) bevezetése óta a látvány-csapatsportágakban 260 ezerről 350 ezerre emelkedett az igazolt versenyzők száma, és a növekedés elsősorban az utánpótláskorú sportolók között jelentős. A tao jelenlegi rendszere 2017 júniusában véget ér, de már dolgoznak a tao 2-n, amelynek célterülete az utánpótlást szolgáló sportlétesítmények fenntartása lesz.

Szabó Tünde hangsúlyozta, hogy az előttünk álló időszakban folytatódnak a már bevált programok, támogatási formák, és kiemelte a mindennapos testnevelés fontosságát. A legnagyobb feladatok között említette a Testnevelési Egyetem fejlesztését, a szabadidősport fokozott támogatását, a sporttörvény módosítását, az új nemzeti sportstratégia, szükség esetén egy új sportörvény megalkotását, a nemzeti sportinformációs rendszer elindítását és működtetését, a sportdiagnosztikai labor fejlesztését és a táplálékkiegészítő-bevizsgáló laboratórium létrehozását.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...