11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeKülföldKiemelt külföldi hírekA spanyolországi Alicante közelében öt találattal végeztek azzal az orosz pilótával, aki...

A spanyolországi Alicante közelében öt találattal végeztek azzal az orosz pilótával, aki tavaly augusztusban egy aprólékosan kitervelt akció keretében Ukrajnába szökött Mi-8-as helikopterével – KAPCSOLÓDÓ HANG

Szökése után a pilóta népirtásnak nevezte, amit Oroszország művel Ukrajnában. Makszim Kuzminov gyilkosai egyelőre ismeretlenek, az ügyben a spanyol csendőrség nyomoz. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértők kérdeztük.

Ukrán és spanyol médiajelentések szerint a férfi golyók lyuggatta holttestét egy mélygarázsban találták meg február 13-án a dél-spanyolországi Villajoyosa kisvárosában. A La Información című lap úgy értesült, hogy a hatóságok két gyanúsítottat keresnek, akik autóval menekültek el a helyszínről. A gépkocsit később kiégve találták meg egy másik településen. Az EFE spanyol hírügynökség szerint az expilóta ukrán útlevéllel, álnéven élt Spanyolországban.

A pilóta tavaly augusztusban repült át Oroszországból egy Mi-8-as katonai helikopterrel Ukrajnába. Tettéért több mint 460 ezer eurót (180 millió forintot) kapott a kijevi vezetéstől, hogy el tudjon menekülni – idézte fel Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban, megjegyezve, hogy nemcsak az ukránok, hanem az oroszok is csinálnak ilyen „ügyleteket”. Nagyon sok információ birtokába juthatnak azáltal ugyanis, ha megnézik a gép különböző kommunikációs eszközeit, plusz a pilóták értékes térképekkel is rendelkeznek olyan repülőterekről, ahol le tudnak szállni – mutatott rá a szakértő. Ráadásul a gépen található eszközökre vonatkozó jelentős információkhoz is hozzájuthatnak.

Kis-Benedek József úgy véli, feltehetően az orosz hírszerzésnek sikerült felkutatnia Makszim Kuzminovot, majd „szerveztek rá egy akciót, magyarul felbéreltek olyan embereket, akik likvidálták”. Vélhetően néhányan, nem egy nagy csapat felkereste a lakhelyét, megfigyelték a környéket, azonosították a személyt, majd ezt követően jól célzott lövésekkel likvidálták.

Bár nyilvánosan ismert bizonyíték nem áll még rendelkezésre, hogy az oroszok állnak a merénylet hátterében, Kis-Benedek József szerint

„ők szoktak ilyet végrehajtani, illetve az általuk felbérelt személyek”.

„Mindenképpen az orosz hírszerzés szervezte, de hogy erre kit használtak, az még nyomozás alatt áll” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve: akik ilyen profi módon dolgoznak, nem sok nyomot hagynak. Általában az a gyakorlat, hogy a merénylők „pillanatokon belül” elhagyják az országot, különböző közlekedési eszközöket és okmányokat használva, ezért aztán nehéz őket azonosítani. Legfeljebb DNS-sel lehet, de ahhoz el kell fogni az illetőket – mondta.

Amíg a spanyol hatóságoknak nincs elég bizonyítékuk arra, hogy a gyilkosságot oroszok hajtották végre, addig értelemszerűen nem kérethetik be az orosz nagykövetet, hiszen azonnal letagadna mindent – véli Kis-Benedek József, aki szerint nem lesz egy egyszerű feladat annak megállapítása, hogy személy szerint kik voltak az elkövetőket, bár már volt rá példa, hogy sikerült azonosítani ilyen merénylőket.

Kellő bizonyíték birtokában a spanyolok tehetnek feljelentést nemzetközi bíróságon, csakhogy a szakértő szerint az orosz fél minden bizonnyal tagadni fogja a cselekmény elkövetését. „Az oroszok azt sosem fogják fölvállalni, hogy »bocs, mi voltunk, egy harmadik országban hajtottunk végre egy halálos merényletet«” – mondta Kis-Benedek József.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem