4.7 C
Budapest
2023. január. 31. kedd

A spanyol szocialista kormány gyorsított eljárásban újratemeti Francót

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A spanyol legfelsőbb bíróság döntése nyomán a lehető leghamarabb exhumálják és egy önkormányzati temetőbe viszik át a néhai spanyol diktátor, Francisco Franco földi maradványait. Az országot évtizedeken át vezető Franco eddig egy mauzóleumban nyugodott.

Vége a demokrácia helyreállítását követő konszenzusnak Spanyolországban – legalábbis, ami a polgárháborús vezér és későbbi diktátor, Francisco Franco nyughelyét érinti.

https://twitter.com/AFP/status/1176445918834413568?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1176445918834413568&ref_url=https%3A%2F%2Finfostart.hu%2Ftudositoink%2F2019%2F09%2F25%2Fa-spanyol-szocialista-kormany-gyorsitott-eljarasban-ujratemeti-francot

A tavaly júniusban hatalomra került Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) számára kiemelt cél volt, hogy fellépjen a Franco-kultusz ellen és eltávolítsa az úgynevezett Elesettek Völgyében található sírjából az egykori autokrata vezetőt.

Carment Calvo ügyvezető spanyol alelnök azt mondta, hogy a kormány a lehető leggyorsabban exhumálja Francót. “Jó hír ez a spanyol népnek, tisztelgés mindkét oldal áldozatai előtt. Együttélésünk így teljesen szabad és etikus lehet” – fogalmazott.

http://u.afp.com/JE5k

A kormánypárt szerint

az emlékhely – egy bazilika és egy 150 méter magas kereszt – valójában a Franco-rezsimet és az 1930-as évek brutális polgárháborújának győzteseit dicsőíti és nem az áldozatokra emlékezik.

Pedro Sanchez, a Szocialista Munkáspárt vezetője és miniszterelnök azt mondta: az újratemetés fontos lépés a háború sebeinek begyógyítására.

A diktatúra és a Franco-rezsim bukása után évtizedekig úgy tűnt, hogy a gyorsan modernizálódó Spanyolország megtalálta a megbékélés módját azzal, hogy nem túlzottan bolygatták a brutális mészárlásokkal és például a német légierő harci főpróbáit jelentő bombázásokkal tarkított polgárháború emlékeit. Ennek ellenére a Franco-hívők soha nem fogadták el teljesen a polgárháborúban nekik tulajdonított atrocitásokat.

Franco mostani elmozdítása ismét polarizálta a véleményeket – a szocialista vezér szavai ellenére az egyre inkább erősödő spanyol jobboldal rákapott a témára.

A Legfelsőbb Bíróság hat bírája egyhangúan úgy döntött: elutasítja a Franco-család kívánságát, hogy a diktátor maradványait a madridi Almundena-székesegyházba vigyék. Ehelyett egy Madrid-közeli önkormányzati temetőben hantolják újra, ahol felesége, Carmen Polo nyugszik.

Francisco Franco 1939-es polgárháborús győzelmétől egészen 1975-ig irányította Spanyolországot. Felmerülhet, hogy a kormánypárt politikai pontszerzésre akarja felhasználni az újratemetést: november 10-én újabb választásokat tartanak az országban és Franco maradványait még azelőtt át akarják vinni a másik temetőbe.

Kommentátorok szerint ha a radikális jobboldal hangosan reagál, akkor az mozgósíthatja a szocialista szavazókat. A jobboldali Vox párt vezére, Santiago Abascal máris megjegyezte egy tweetben: “Így indul a szocialista kampány, sírgyalázással, régi gyűlöletek kiásásával, a monarchia megkérdőjelezésével.” Emellett azt állította, hogy csak az ő pártja tudja megvédeni a szabadságot, ironikus módon “az önkényuralommal szemben”. A szocialisták elképzelése közben az, hogy a polgárháború félmillió áldozata előtti emlékművé alakítják át az Elesettek Völgyét, ahol a harcok 34 ezer halottja nyugszik.

Nyitókép: MTI/EPA/Mariscal
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Elfelejtette összefogni köntösét Szőke Zsuzsi, mielőtt magát fotózta – kép

Meglepően merész fotót mutatott magáról a TV2 sztárja, Szőke Zsuzsi, akit a Dancing with the Starsból ismert meg...

Az MTVA fegyveres biztonsági őrei a földön húzták Varju Lászlót – a DK kifogásolja, hogy Varju Lászlót marasztalta el a bíróság..

Bűnösnek mondta ki a bíróság a DK-s Varju Lászlót garázdaságban és a választás rendje elleni bűntettben „A Varju László...

Ekkor lesz vége a háborúnak és ennyi veszteség lesz a szembenálló feleknél – a mesterséges inetlligencia válaszol..

Kérdésünkre „válaszolva” a ChatGPT felidézte a háború okait, körüljárta a putyini Oroszország végét, valamint azt is, hogy Ukrajna...

Magyarországot nem szállít fegyvereket Ukrajnának, ás most már Csehország és Szerbia sem.. – videó

Szerbia és Csehország sem küld fegyvert a háborúban részt vevő országoknak – szögezték le az ország vezetői egy...