20.3 C
Budapest
2022. június. 25. szombat

A sejtek titkos élete + VIDEÓ

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: M5 Különóra

Milyen lenne, ha egészen apróra zsugorodva bebújhatnánk egy sejt belsejébe, és megnézhetnénk, hogyan működik?

Erről szól a Harvard kutatói és a Xvivo nevű tudományos animációkat készítő cég 2006-os kisfilmje, amely elképesztő pontossággal ábrázolja a sejtek belső folyamatait, leszámítva, hogy a valódi sejtek a képeken látottaknál sokkal zsúfoltabbak.

Az animációban egy immunsejt mindennapjait mutatják be a készítők – számol be az M5 Különóra című műsora. Ez a film elején az ér falán gördülve „járőrőzik”, amikor gyulladást észlel a környéken. Ekkor lépünk be a sejt belsejébe, ahol láthatjuk, hogyan néz ki annak folyamatosan változó belső szerkezete, majd hogy a jelzőmolekulák hogyan továbbítják a külső jeleket a belső rendszerek felé.

A sejtek titkos élete
illusztráció – programozott sejthalál. (Fotó: Shutterstock)

A jelek hatására új fehérjék kezdenek épülni, amelyek apró tasakokba, vezikulákba csomagolódnak. Ezeket a csomagokat a kinezin nevű protein vontatja a helyükre egy kábelre emlékeztető molekuláris szerkezet mentén. Amikor célba ért a rakomány, a fehérjék kibújnak abból, és megkezdik működésüket. A filmben ennek során megállásra késztetik a sejtet, és megváltoztatják annak alakját, hogy át tudjon bújni az érfalon, és elérje a gyulladás helyét.

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Szupergyors, szuperokos és szuperintelligens..

Az emberi agy komplexitásával vetekszik az új kínai szuperszámítógép mesterséges intelligenciája a készítői szerint A Sunway a hírek szerint...

Német közüzemi hálózati felügyelet: … “érdemes félretenni pénzt”, .. fontos a takarékoskodás is, érdemes lejjebb állítani a fűtést, és inkább felvenni egy pulóvert, és...

A Bundesnetzagentur vezetője attól tart, leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken, ezért szerinte „már most érdemes félretenni...

Emberek is élnek a világ legbarátságtalanabb helyén: a gázmaszk alapfelszerelés a Danakil-mélyföldön

A Föld egyik legszárazabb és legmelegebb vidékén mintegy százezer ember él. Számos olyan hely van a bolygón, amik az...

Javítani szeretne szexuális életén? (18+)

Itt az alkalom, hogy változtasson! A potenciaproblémák hátterében sokféle ok húzódhat: pl. valamilyen betegség (szív- és érrendszeri probléma, cukorbetegség),...