5.9 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeÉletmódEgészség - betegségA sejtek titkos élete + VIDEÓ

A sejtek titkos élete + VIDEÓ

forrás: M5 Különóra

Milyen lenne, ha egészen apróra zsugorodva bebújhatnánk egy sejt belsejébe, és megnézhetnénk, hogyan működik?

Erről szól a Harvard kutatói és a Xvivo nevű tudományos animációkat készítő cég 2006-os kisfilmje, amely elképesztő pontossággal ábrázolja a sejtek belső folyamatait, leszámítva, hogy a valódi sejtek a képeken látottaknál sokkal zsúfoltabbak.

Az animációban egy immunsejt mindennapjait mutatják be a készítők – számol be az M5 Különóra című műsora. Ez a film elején az ér falán gördülve „járőrőzik”, amikor gyulladást észlel a környéken. Ekkor lépünk be a sejt belsejébe, ahol láthatjuk, hogyan néz ki annak folyamatosan változó belső szerkezete, majd hogy a jelzőmolekulák hogyan továbbítják a külső jeleket a belső rendszerek felé.

A sejtek titkos élete
illusztráció – programozott sejthalál. (Fotó: Shutterstock)

A jelek hatására új fehérjék kezdenek épülni, amelyek apró tasakokba, vezikulákba csomagolódnak. Ezeket a csomagokat a kinezin nevű protein vontatja a helyükre egy kábelre emlékeztető molekuláris szerkezet mentén. Amikor célba ért a rakomány, a fehérjék kibújnak abból, és megkezdik működésüket. A filmben ennek során megállásra késztetik a sejtet, és megváltoztatják annak alakját, hogy át tudjon bújni az érfalon, és elérje a gyulladás helyét.

 

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem