10.6 C
Budapest
2023. március. 24. péntek

A romló nemzetközi pénzügyi környezetben is stabilnak tartja a magyar bankrendszert a pénzügyminiszter – a nap hírei röviden,,

Dátum:

Megosztás:

Több mint 20 ezer fogyasztási helyre érkezik áprilistól rögzített áron az áram. Elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság.

A romló nemzetközi pénzügyi környezetben is stabilnak tartja a magyar bankrendszert a pénzügyminiszter. Varga Mihály azt közölte: a magyar bankrendszer az európai tőkemegfelelési mutatót kétszeresen túlteljesíti és a jövedelmezősége másfélszerese az uniós átlagnak. Hozzátette: a magyar bankrendszer nemteljesítő portfóliója a háborús válság ellenére is alacsony, 3,4 százalékos volt, emellett jelentős tartalékokkal rendelkezik. A Magyar Nemzeti Bank már korábban kiemelte, az amerikai és a svájci bankszektort érintő pánik nincs közvetlen hatással a magyarországi bankpiacra.

Az ipar súlyának növelése és az akkumulátorgyárak hasznossága mellett érvelt a Világgazdaságnak írt véleménycikkében a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton úgy látja, a Magyarországot választó akkumulátorgyárak a technológiaváltást segítik az autóiparban, megőrizve ezzel több százezer munkahelyet. Hangsúlyozta, hogy az újraiparosítási program nem a múltba való visszatérést jelenti, hanem egy komplex gazdaságfejlesztési program, és felerősítheti a termelő-szolgáltató tevékenységet.

Több mint 20 ezer fogyasztási helyre érkezik áprilistól rögzített áron az áram. Egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek kérhették az áttérést a változó piaci árakról a fix árra. Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatott, hogy mintegy 1200 jogosult élt a lehetőséggel. Ez a következő gázév kezdetéig, szeptember végéig teremt kiszámítható kereteket az intézmények számára.

Összesen 4,5 milliárdos pályázatot indított a kormány a kisebb hentesüzleteknek – erősítette meg Facebook-bejegyzésében a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra hozzátette: a pályázaton azokat a mikro-vállalkozásokat támogatja a kormány, amelyeknek van lezárt üzleti évük, emellett vállalják, hogy legalább 2023. december 31-ig folytatják tevékenységüket.

2026-ig újabb 20 milliárd forintot ad a kormány a Budapest – Belgrád vasútvonal építésére a felmerülő többletfeladatok miatt. Az összegből csaknem 3 milliárdot már idén ki kell fizetni. A kínai hitelből és közreműködéssel készülő beruházásra szánt több mint 800 milliárd forint szakértők szerint nagyjából 979 év alatt térülhet meg.

Júliustól a fővárosi, majd 2024. január elsejétől országosan is minden kórház ingatlanüzemeltetését központilag látja el az állam a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon keresztül. Ezek közé tartozik például a takarítás, a karbantartás vagy az üzemeltetés. A megjelent kormányrendelet és kormányhatározat értelmében a belügyminiszter és a pénzügyminiszter idén május 15-ig kidolgozza a javaslatot a szolgáltatások finanszírozásának módjára.

Mindhárom vármegyében jól működik az új alapellátási ügyeleti rendszer, eddigi tapasztalatok alapján az ellátás mindenhol gördülékeny volt – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál elmondta, hogy az új ügyeleti rendszer az év során fokozatosan lép életbe az egyes vármegyékben. Budapesten a tervek szerint a jövő év elején vezetik be az új rendszert.

A Fidesz-frakció támogatja Finnország NATO-tagságát, az erről szóló szavazást pedig előrehozzák március 27-ére – közölte a párt frakcióvezetője. Kocsis Máté azt írta, hogy a Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt. A két ország belépését az Észak-Atlanti Szervezetbe már csak Magyarország és Törökország nem hagyta jóvá.

Törökország hozzájárul Finnország felvételéhez a NATO-ba, Svédország ellen azonban továbbra is kifogásai vannak. Erről a török elnök beszélt, miután finn kollégájával tárgyalt. Recep Tayyip Erdogan reményét fejezte ki, hogy a török parlament még a május 14-i választások előtt ratifikálja Finnország NATO-csatlakozását.

A legfrissebb hírek itt!

Támogatja az Ukrajnának nyújtandó uniós mentőcsomaghoz kapcsolódó állami garanciavállalási megállapodást a kormány. A kormány tavaly év végén a korábbi ellenkezés után hagyta mégis jóvá, hogy kétoldalú megegyezés helyett közös uniós adósságvállalással támogassa Ukrajnát az Európai Bizottság. 2023-ban 18 milliárd euró összegű pénzügyi segítséget kaphat Ukrajna.

Elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság. A Büntetőbíróság bírói tanácsa szerint megalapozott a gyanú, hogy Vlagyimir Putyin személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben ugyancsak elfogatóparancsot adtak ki az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen. Közben az orosz külügyi szóvivő közölte, hogy Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát, ezért jogi értelemben is semmisnek tekinti a letartóztatási határozatot.

Korlátozzák a boltok vasárnapi nyitvatartását Horvátországban júliustól. A zágrábi parlament megszavazta a jogszabályt, amelynek értelmében a legtöbb üzlet évente legfeljebb 16 vasárnapon lehet majd nyitva. A jogszabály a kivételek között említi egyebek között a benzinkutakat, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket, továbbá a vásárokat és a piacokat.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Mai esti tornánkat az orvos tanácsaival is elláttuk – videó

A doktor úr elmond mindent, az esti tornát csak az után csináld, hogy elolvastad a doktor úr tanácsait! Itt...

Esti mese – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese videója Hirmagazin.eu

Pompa, fényűzés: elképesztő ruhakölteményekben vonultak végig a hazai sztárok a Glamour-gála vörös szőnyegén – fotók

Megvannak a GLAMOUR Women of the Year díjazottjai! Idén hat kategóriában lehetett szavazni! A GLAMOUR Women of the Year díj küldetése immár 15...

Már nem bírják tovább: bűzlő mocsár keseríti meg a debreceni belváros lakóinak életét – videó

Békákkal, nádassal és fészkelő madarakkal teli mocsár áll a házak között Debrecen belvárosában már több mint tíz éve. Náddal...