2.7 C
Budapest
2022. november. 28. hétfő

A Ripost lebuktatja a csalókat: így pörgetik a taxisok az órát – videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Már a második pofátlanul csaló, órapörgetős taxist fogták el a rendőrök a VII. kerületben.

A Ripost utánajárt, és egy bennfentes taxis elmesélte és bemutatta a csalási módszereket, amikkel egy-egy úton több ezer forintot is kihúzhatnak az emberek zsebéből.

„Ugyanazon az útvonalon szoktam hazataxizni Budapesten, és általában 2500-3000 forintot fizetek. Múltkor azonban 4000 forintot mutatott az óra. Durván átvertek? Kifizettem a számlát, de most, hogy olvasom a híreket a taxik órapörgetéséről, lehet, hogy már rendőrt hívnék hasonló esetben” – meséli lapunknak Judit, egy budapesti édesanya.

Távirányítóval vagy a taxióra átprogramozásával csalnak a budapesti taxisok – tudta meg a Ripost..

Egy bennfentes taxis lapunknak elmesélte, hogy több komoly módszer is létezik arra, hogy az utasoktól több pénzt szedjenek el, mint, amit ki kellene fizetniük. Szemléltetés céljából átadott lapunknak egy videót is, ami bemutatja a csalást.

Jeladós, távirányítós csalás

Az áldozatok a legtöbbször észre se veszik a jeladós csalást, mert a csalók bármilyen távirányítót meg tudnak úgy szerelni, hogy azzal pörgetni tudják a taxiórát, és az utas több kilométer után fizet, mint amennyit megtett a kocsi.

Taxis körökben csak „kütyünek” hívják ezeket az eszközöket. Úgy tudom elmagyarázni a legegyszerűbben, hogy van egy vezeték, ami a taxaméterre van rákötve

– kezdte a taxis, aki érthető okokból kérte, hogy a nevét ne írjuk le.

„Ezt a kábelt legtöbb esetben elrejtik, az utas nem veszi észre, de aki ért hozzá, az tudja, hogy a taxióra központjától az autó kilométer-jeladójáig kötötték. Ez után már csak egy távirányítóra van szükség, ami össze van kötve ezzel a rendszerrel. Ez az irányító úgy működik, hogy út közben – miközben a taxióra rendesen számol – a sofőr alkalmanként megnyomja az irányító gombjait, ami miatt kicsit feljebb ugranak a számok. Emellett nem csak irányítóval trükközhetnek, hanem gombokat rejtenek el a váltóhoz vagy a kormányhoz. Így apránként néhány száz forintosával akár több ezer forinttal is feljebb nyomják az árat. ”

De, mint bármelyik trükk, ez is kiszúrható, ha eléggé figyelünk.

Attól, hogy a távolságot befolyásolja a csaló taxis, attól még az időt nem tudja

– folytatta.

„Ezért észrevehető, ha a menetidő sokkal rövidebb, mint a közben leutazott távolság. És azt is javasolnám a taxival utazóknak, hogy érdemes beállítani maguknál egy GPS-t, és ha azon feltűnően kevesebb a megtett kilométer, mint a taxiban, azonnal gyanakodjunk!

 

taxi

Fotó: police.hu

Átprogramozzák a taxiórát

Bár álmunkban sem gondolnánk, hogy valaki programozással trükközne egy taxiban, de mégis! Az utasok a legtöbb alkalommal észre se veszik a csalást, hiszen még azoknak is problémát okoz meglátni, akik értenek hozzá.

Egyes csalók átprogramozzák a taxamétert

– mondta a taxis.

„Ha jól tudom, csak egyfajta taxiórával képesek megcsinálni, de én már semmin sem lennék meglepődve. Ez a csalás úgy működik, hogy a sofőr az induláskor megnyomja a taxiórán a megfelelő gombokat, attól a gép átáll a beprogramozott verzióra, ami többet és gyorsabban fog számolni az utasnak. Ezt az utas észre sem veszi, hiszen egy civil honnan tudná, mit kell megnyomni egy taxiórán, hogy elinduljon? Aztán az út végén ugyanígy, ha megnyomja a gombot, el is tűnik a rendszerből a csalás, így borzasztóan nehéz rajtakapni a csalót. Úgy tudom, hogy még a szakszerviz sem tudja megállapítani, hogy gyorsítottak-e a számlálón.”

Mivel nagyon nehezen megállapítható a csalás, ezért szinte csak a rendőrség tudja bebizonyítani a trükközést.

„Ezt a fajta csalási módszert is úgy lehet felismerni, ha az utas a telefonján GPS-t kapcsol be, hiszen ha csal a taxis, a kocsiban jóval több kilométert fog mutatni az óra” – tette hozzá.

taxi

Fotó: police.hu

A régimódi, hétköznapi csalások is léteznek

Eltakarják a taxiórát vagy be sem kapcsolják – ezeket a régimódi trükköket leginkább nem a nagy cégeknél dolgozó, hanem a trükköző „mezítlábas” taxisok vetik be. Az ismert cégek taxisai hamar elveszíthetik az állásukat, ha ilyesmivel próbálkoznak. A mezítlábasok is inkább a külföldi vagy a tájékozatlanabb, vidéki utasokat próbálják így átverni.

„Rengetegszer volt a taxisok között szó arról, hogy a taxin lévő kerekeket lecserélik kisebbekre, így az a megadott kilométeren sokkal többet pörög, ami miatt az órán emelkedik a kifizetendő összeg – fejtette ki a taxis.

„Előfordul olyan, hogy eltakarják a taxiórát, vagy be sem kapcsolják… Vagy a taxis egyszerűen az induláskor beírja a gépbe a várt összeget, amit később ki fog fizetni az utasa.”

A „mezítlábas” taxisok a veszélyesebbek

Mindegyik csalási módszerre jellemző, hogy a nagy taxitársaságok sofőrjei kevésbé merik használni őket, mint a mezei magánzó taxisok, és a diszpécserszolgálaton keresztül hívott taxik jóval biztonságosabbak, mint ha az utcán intünk le egy kocsit. A nagy taxicégeknél követik a kocsik útját, nyoma van a megrendelés helyszínének és a célállomásnak, így utólag is lebuktatható a csalás.

taxi

Fotó: police.hu

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Lehetőleg ne mezítlábas taxist intsünk le az utcán, hanem hívjunk telefonon sofőrt nagy taxitársaságtól. Ha furcsa kütyüt látunk a kocsiban, kérdezzünk rá, mi az, mert a gyanakvónak tűnő utast kevésbé merik átverni, mint azt, aki naivnak, tájékozatlannak tűnik. De a legjobb tanács az, hogy kapcsoljunk be egy GPS-t. A taxitársaságok honlapján van díjkalkulátor, és mivel szabottak a budapesti taxitarifák, könnyen kiszámolható, körülbelül mennyi lesz az út. Ha észrevesszük az átverést, azonnal hívjunk rendőrt!

Erzsébetvárosban a második taxis csalót fogták el

Az erzsébetvárosi járőrök igazoltattak egy taxisofőrt a Wesselényi utcában hétfőn. Az autót egy 50 éves gyáli férfi vezette. A zsaruk egy furcsa kütyüre lettek figyelmesek: a taxióra felett egy távirányítót találtak. Kiderült, hogy a távirányító gombjának megnyomásával nőtt a fuvardíj összege a bekapcsolt taxiórán. A férfit előállítottak, és büntetőeljárást indítottak ellene. Erzsébetvárosban ez már a második alkalom volt, hogy olyan csalón ütöttek rajta a rendőrök, aki távirányítóval befolyásolta a taxiórán a fuvardíjat.

Ripost, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az ORFK-t is elérte a rezsiválság: 129 rendőrségi épületet zárnak be

A fűtési szezon megkezdését követően 129 rendőrségi épületet bezártak, avagy a Belügyminisztérium a használatukat ideiglenesen korlátozta. „A rendőrségi területi...

Januártól megszűnhet a benzinárstop

A benzin árstop további fenntartásának egyre több feltétele lenne. Az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett a százhalombattai finomító folyamatos...

Miért vonattal ment Zelenszkijhez Novák Katalin? – Kulisszatitkok a különleges biztonsági intézkedésekről…

Szűk hálókocsiban zötyögött a belga miniszterelnökkel egy vonaton az ukrán fővárosba Novák Katalin. A TEK fegyveresei egyetlen percre...