2.1 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

A rezsiemelkedés miatt válságtervekkel, intézménybezárásokkal készülnek a télre a hazai önkormányzatok

Dátum:

Megosztás:

Válságtervekkel készülnek az önkormányzatok az egyre emelkedő rezsiköltségekre. Az alaphangot Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere adta meg, aki szerint olyan kiszámíthatatlan a helyzet, hogy az energiaszolgáltatók már nem is nagyon jelentkeznek az áramra vagy gázra kiírt közbeszerzéseikre.

A legtöbb magyarországi önkormányzat még kivár, de a legrosszabbra készülnek a gáz és a villany árának emelkedése miatt. A székesfehérvári önkormányzati intézmények rezsije összesen 3-4 milliárd forinttal nő jövőre: csak az uszoda áramszámlája az idei 30 millióról jövőre 135 millióra nő – emelt ki egyetlen, ám jócskán megemelkedő költségvetési tételt a város fideszes vezetője az rtl.hu-nak.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ha tudnak kiegészítő állami segítséget kapni, az nyilván az könnyíti a helyzetet, ám ha nem, akkor nehéz döntéseket is meg kell hozni a téli hónapokra. Ez érintheti az uszodát, de más közintézményeket is.

Azon dolgozunk, hogy a legfontosabb szolgáltatások mindenképpen működjenek, például a bölcsődék, óvodák, nyugdíjasotthonok, háziorvosi rendelők vagy a közvilágítás.

Készülnek a válságtervek Miskolcon is: elképzelhető, hogy először a tömegközlekedést szervezik át. Ugyanis a most literenként 173 forintba kerülő üzemanyagot jövőre már 2000 forintért kapja a város. A két településen már a szeptemberi közgyűlésen döntenek a lehetséges forgatókönyvekről.

A Nógrád megyei Szécsényben viszont tanácstalan az önkormányzat. Egy hónapot adott magának a képviselő-testület, hogy tisztázzák a költségeket, s csak az a biztos, hogy vannak nagy energiaigényű intézmények.

Tudjuk-e egyáltalán a művelődési ház fűtését, világítását biztosítani, mi lesz a könyvtárral?

– osztotta meg az ATV Híradó összeállításában kérdéseit Serfőzőné Fábián Erzsébet, a település önkormányzati képviselője.

Nagykanizsán sincs még konkrét döntés. A sportcsarnok, az uszoda, a művelődési intézmények rengeteg energiát használnak. Ráadásul a szolgáltatók nem minden esetben adnak árajánlatot – jelezte aggályait az atv.hu összeállításában Horváth Jácint, önkormányzati képviselő.

A Fővárosi Közgyűlés viszont már holnap változtathat Budapest idei költségvetésén. Létrehoznák az Energia- és Gazdasági Válság Elleni Alapot, amiből a közösségi közlekedés, a közvilágítás és az intézmények rezsijét finanszíroznák. Az alapot egyebek mellett az iparűzési és idegenforgalmi adó, valamint a szolgáltatások többletbevételéből töltenék fel.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...