5.9 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeÉletmódGasztronómia, vegaA régi városlődi parasztkonyha - Konyhareceptek

A régi városlődi parasztkonyha – Konyhareceptek

Mivel az ételek elkészítési módja, az őseink emelkedő életszínvonalával természetesen egy ütemben változott, „a régi városlődi parasztkonyha” elnevezés, a receptek túlnyomó részén csak a receptek alapjára érvényes. Az ételek nyersanyagai régen csupán a saját termésekből adódtak. Ebből kifolyóan az, hogy az ember mit főzött, az évszakoktól is függött.

Az életszínvonal emelkedésével mindjobban lehetővé vált a nyersanyagok és fűszerek vásárlása, melyekkel az ételek ízletesebbé váltak. Variációk azáltal is léteztek, hogy majdnem minden konyhában egy kicsit másképp főztek, léteztek receptváltozatok. Mivel a konyharecepteket a mai világban is megfőzhetőnek, és ízletesnek akartam bemutatni, nem volt szándékomban a recepteket a régi, talán egy 100 évvel ezelőtti módra lebontani.

Mindenesetre a receptek magja – talán nagyon kevés kivétellel a régi, jó, városlődi parasztkonyhából ered. A konyhareceptek olyan formában lettek felírva, amelyen „főzni tudó asszonyok” egymással cserélik és meg is főzhetők.

Mivel nem is volt szándékom a már megjelent számtalan szakácskönyvhez egy újat hozzátenni, illetve azokkal versenybe szállni, az ételek leképzése, akarattal, az újabb szakácskönyvekben szokásos, az ételek kinézetétől a figyelmet inkább elterelő dekorációk nélkül történt.

Babgulyás

Úgy készítjük, mint a babfőzeléket. Külön készítünk pörköltet és a végén a kettőt összekeverjük. Ebbe is fokhagymás rántás kerül.

Bableves

Éjjelen át a babot beáztatjuk. Tűzre tesszük és egy félórás főzés után a vizet leöntjük, és friss vízzel főzzük tovább. Teszünk bele sót. Amikor a bab majdnem megfőtt, zöldséget teszünk bele. Ha a bab és a zöldség puha, berántjuk, és csipetkét szórunk bele. Ha akarunk, keverhetünk bele tejfelt is. A rántásba fokhagymát is teszünk. Lehet belefőzni füstölt húst vagy kolbászt, de akkor már a babgulyás felé haladunk.

Borleves

1 liter jó fehérbort egy fél liter vízbe öntünk. Teszünk bele 4-5 szem szegfűszeget, egy kis darab fahéjat és felfőzzük. Levesszük a tűzről és megszűrjük. Jól habosra összekeverünk 4 egész tojást, 6-7 evőkanál kristálycukorral és belekeverjük a még meleg levesbe. Visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett, felfőzzük. Levesszük a tűzről és többszöri átburogatással, egyik edényből a másikba, kb. 3-4 percig, kicsit lehűtjük. Ezután belekeverünk még 1 pohár tejfelt és még egy pár percig tovább burogatjuk.

A borlevest hidegen tálaljuk. Kalácsot adunk hozzá. Régen divat volt, hogy lakodalmakon éjjel 12 kor adták a borlevest kuglóffal vagy kaláccsal. Régen, mikor még szokás volt komatálat vinni, ha valakinek kisbabája született, nem hiányzott róla a borleves.

Cukorborsó leves

30-40 deka cukorborsót, 2-3 kanál olajban vagy zsírban, 20-30 deka vegyes zöldséggel és kevés sóval megpárolunk. Amikor megpuhult, piros paprikával és egy evőkanál liszttel meghintjük, vízzel felöntjük és felfőzzük. Apróra vágott zöld petrezselyemmel ízesítjük. Aprótésztát főzünk bele.

Hamarosan folytatjuk…

Forrás: sulinet.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem