Home Hírek Főhírek A református egyház második embere lemondásra szólította fel Balog Zoltánt!

A református egyház második embere lemondásra szólította fel Balog Zoltánt!

0
Borítókép: Fekete Károly és Balog Zoltán 2017. október 31-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke közleményt adott ki, amelyben azt kérte a kegyelmi botrányban szerepet játszó Balog Zoltán püspöktől, hogy fontolja meg lemondását zsinati elnöki tisztéről – írja az Index

Szerkesztőségünkhöz is eljuttatta az egyházközségekhez és lelkipásztorokhoz szóló nyílt levelét a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Fekete Károly. Ebben azt írja, teológiai alapú érveléssel megkérte Balog Zoltánt, hogy gondolja át lemondását zsinati elnöki tisztéről.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden órákon át tartó meghallgatáson adott magyarázatot érintettségéről a kegyelmi botrányban Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Zsinatának székházában. Az egész országot megrázó botrány hatására lemondott Novák Katalin államfő, majd Varga Judit is bejelentette visszavonulását a közélettől.

Balog Zoltánnak bizalmat szavazott a Magyar Református Egyház Zsinata a titkos voksoláson, a hírek szerint a zsinat 86 százaléka támogatta a kegyelmi botrányban érintett püspököt, aki így maradt pozíciójában. 

A keddi ülésen Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke „a kialakult helyzetre való tekintettel, teológiai alapú érveléssel megkérte Balog Zoltánt, hogy gondolja át lemondását”, miután az esperesek és főgondnokok többsége bizalmat szavazott neki.

Fekete Károly azt írta nyílt levelében, hogy szerdán ismét beszélt Baloggal, és azt javasolta neki, hogy mondjon le zsinati elnöki tisztéről.

Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni. Döntésének meghozataláig legyünk türelemmel, kérem ezért minden egyháztagunk és minden szolgatársam mértéktartását. Előttünk van a böjt első vasárnapja, amikor református gyülekezeteinkben úrvacsorai közösséggel kezdjük a húsvéti ünnepekre való felkészülést. Adja Isten, hogy a böjti időszak elősegítse személyes és közegyházi önvizsgálatunkat.

A püspök levelét egy bibiliai idézettel – Ézsaiás próféta könyvéből – zárta.

Balog Zoltán 2018-ban vonult vissza a politikától, miután hat évig az Emberi Erőforrások minisztere volt. 2020 novemberében választották meg a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspökévé, 2021 januárjában iktatták be hivatalosan, majd 2021 májusában szentelték püspökké.

Eközben 2021 februárjában a Magyar Református Egyház új összetételű zsinata új lelkészi és világi elnököt választott. A lelkészi elnökségre két jelölt volt: Balog Zoltán és Fekete Károly. A 97 érvényes szavazatból 33-at kapott Fekete, így Balog Zoltán 64 vokssal lett a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Fekete Károly 2015 óta a zsinat lelkészi alelnöke.

(Borítókép: Fekete Károly és Balog Zoltán 2017. október 31-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Forrás

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás