28.6 C
Budapest
2022. augusztus. 7. vasárnap

“A pénz számomra egy eszköz” – Megszólalt a milliárdos, aki szerint a magyar az, akinek fáj Trianon..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Pákh Imre amerikai magyar üzletember, mecénás, a világ legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteményének számos elismeréssel díjazott tulajdonosa.

A milliárdos üzletember sok más mellett a gyermekkoráról is mesélt a Kárpátalja Szeretlek című weboldalnak: nagypolgári környezetben született és nőtt fel, s bár a szovjetek eltüntették a családi vagyon nagy részét, mégis maradt annyi, hogy a háború után is jól élhettek. Munkácson családi házuk volt, autójuk, ami akkoriban arrafelé – is – különlegességszámba ment.

„Gyerekként nem fogtam fel, hogy mennyire különleges dolog, hogy ilyen jól, szinte idillien élhettünk, s hogy ez egyáltalán nem volt jellemző az akkori időszakra, akárcsak azt sem, hogy a szüleim mekkora küzdelem árán tudták ezt megteremteni a múlt század ’50-es éveiben… Isten segítségével sikerült, akárcsak az is, hogy mind a három Pákh-testvér hazatérhessen a Gulágról, s újrakezdhessék az életüket! Abban, hogy gyerekként nem kellett átéreznünk a szovjet realitást, nagyban közrejátszott, hogy elzárkózva éltünk, hogy a szüleim próbálták minél távolabb tartani tőlünk, kizárni a családunk életéből az akkori valóságot. Egy ideig sikerült is ez nekik, de később, amikor kamasz lettem, amikor tudomást szereztem a házkutatásokról, a retorziókról, már rájöttem, hogy mi is az a szovjethatalom — összetört az idilli kép és jött a zord szovjet realitás…” – mesélte Pákh.

Pákh Imre és felesége és Pákh egyik 1200 lóerős szupersportkocsija / Fotó: Pákh Imre

Pákh Imre és felesége és Pákh egyik 1200 lóerős szupersportkocsija / Fotó: Pákh Imre

Munkácsy alkotásaival főleg lokálpatriotizmusa miatt kezdett el foglalkozni, jelenleg összesen 67 Munkácsy-képe van. Az üzletember szerint a festő egy nemzeti hős, aki úgy tartotta meg magyarságát, hogy élete nagy részét külföldön töltötte. Állítása szerint körülbelül 3,5 millió magyar látta már kiállításain Munkácsy festményeit a 2005 óta szervezett 44 bemutatón. Azt mondta, ha javulna a helyzet Ukrajnában, ott is ismét rendezne kiállítást, Munkácson.

Pákh lassan fél évszázada él az Egyesült Államokban, ahol családjának, szüleinek köszönhetően meg tudta tartani magyarságát és gyermekeit is megtaníttatta magyarul, sőt, felesége is beszéli a magyar nyelvet, igaz, törve.

Pákh Imre édesapja, Sándor, aki Kárpátalja visszafoglalása után megkapta a vitézi címet  / Fotó: Pákh Imre

Pákh Imre édesapja,

Pákh Sándor, aki Kárpátalja visszafoglalása után

megkapta a vitézi címet / Fotó: Pákh Imre

 

Katolikus, istenfélő embernek tartja magát a milliárdos üzletember, aki magyarság-képéről is szót ejtett:

“Amúgy, egyetértek azokkal, akik szerint magyar az, akinek fáj Trianon…” – fogalmazott az interjúban.

A pénzről így mesélt a portálnak:

„A pénz számomra egy eszköz — eszköz, hogy megteremtsem a családomnak a jómódot, a kényelmes életet, de úgy, hogy közben ne kényeztessem el őket. Hiszem, hogy a pénz csak akkor boldogít, ha az ember meg tudja osztani ezt másokkal, vagy olyan célokra tudja használni, ami segít az embereknek! Az is meggyőződésem, hogy csak Isten segítségével érünk el mindent… Téved az az ember, aki azt hiszi, hogy ő kreál mindent — az Úristen kreál mindent, csak bennünket használ fel céljai eléréséhez!”

Pákh Imre a járványhelyzet miatt egy éve nem járt már Munkácson, ahol egyébként gyakran megfordul. Családi alapítványával szegénysorsú családokat támogatnak, összesen havonta körülbelül százat. Munkácson ezeket az ügyeket egy családtagja intézi.

blikk

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Így dolgoznak rendőreink – videó

Így fogták el a veszélyes bűnözöt.. Videó itt! Hirmagazin.eu

A szeder finom, édes és egészséges

Emlékszem, amikor gyerekkoromban nagymamánál ettük a szedret és nem foglalkoztunk azzal, hogy aztán kékesfekete szájjal bújunk elő a...

Kis Magyarország, nagy klasszisokkal, .. mennyire bosszanthatja ez a világot: Kopasz Bálint ismét világbajnok! – Gratulálunk a kimagasló sportteljesítményhez!

Kopasz Bálint visszaszerezte a világbajnoki trónt kajak egyes ezer méteren. Olimpiai bajnok klasszisunk hatalmas csatában, minimális különbséggel győzte le...

Augusztus nyolcadika a cigány dal napja – holnap lesz

Az első magyar dal napját követően, 2008-ban jutott eszébe Rostás Mihály Mazsinak, hogy jó lenne megszervezni a cigány...
facebook