7.7 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

A párizsi klímacsúcson a világ szeme

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Forrás: MTI

A párizsi klímacsúcson a világ szeme

A Föld jövője dől el a párizsi klímacsúcson – jelentette ki Francois Hollande francia államfő hétfőn a Párizs környéki Le Bourget-ban az ENSZ 21. klímakonferenciáját megnyitó beszédében. A nyitónapon mintegy 150 állam- és kormányfő jelent meg. A nagy kérdés az, hogy a korábban keveset vállaló óriáskibocsátók végre lépnek-e, illetve hogy sikerül-e globális megállapodást kötni. Vannak ígéretek.

A 195 ország részvételével december 11-ig tartó találkozó célja, hogy a világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest.

Eddig 183 ország adta át az ENSZ-nek a 2025 és 2030 közötti időszakra vonatkozó vállalásait tartalmazó listát. Ezek az országok együttesen az üvegházhatású gázok nagyjából 95 százalékát bocsátják ki.

Az eddigi felajánlások azonban nem elégségesek: ha csak azokat valósítják meg, a globális átlaghőmérséklet emelkedési pályája még mindig 2,7 és 3,5 Celsius-fok között marad.

Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre. A 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel, mert azóta szélsőségesebb és forróbb lett a Föld éghajlata a kiotói klímaegyezmény. A drámai változásokról itt írtunk.

Miért fontos ez az egész? Mutatjuk:

Megdöbbentő képek arról, mit okoz a 2 fokos hőmérséklet-emelkedés
Magyar ENSZ-diplomata: Az államok vállalásai nem elegendőek
A migrációt felerősítheti az éghajlatváltozás
Szegénységbe taszít az idei felmelegedés
Az eddigi legforróbb év a világon az idei
25 százalékkal csökkenthető lenne a szén-dioxid-kibocsátás
Noé bárkájára mentik a veszélyeztett állatok DNS-ét
Kivételes alkalom
Nyitóbeszédében a francia köztársasági elnök történelminek nevezte a konferenciát és arra szólított fel, hogy a készülő globális klímavédelmi egyezmény egyetemes és kötelező érvényű legyen. Kijelentette: a jóérzés, a szándéknyilatkozatok nem lesznek elegendők.

“A legnagyobb kihívás, hogy a versenyalapú globalizációról áttérjünk az együttműködésen alapuló globalizációra. Az Észak és Dél, az ember és a természet közötti partnerségre. Párizs ehhez nyújt kivételes alkalmat” – fogalmazott a francia elnök.

Szerinte három feltételen múlik a jó megállapodás:
• Hiteles feladatokat kell felvázolni ahhoz, hogy a légkör felmelegedése 2, sőt 1,5 fok alatt tartható legyen.

• Szolidáris választ kell adni az éghajlati kihívásra.

• Egyetlen állam sem vonhatja ki magát a saját kötelezettségvállalásai alól, még akkor sem, ha a fejlődési igényeiket is figyelembe vesszük – hangsúlyozta Hollande.

A fejlett országoknak vállalniuk kell a történelmi felelősséget, ők azok, amelyek éveken át a legtöbb üvegházhatású gázt bocsátották ki. A feltörekvő országoknak fel kell gyorsítaniuk az energetikai átmenetet, a fejlődő országokat pedig támogatni kell a klímahatásokhoz való alkalmazkodásban” – mutatott rá Francois Hollande.

Obama: az USA kész cselekedni, a bolygó megmentése a cél

• A világ első számú gazdaságaként és az üvegházhatású gázok második legnagyobb kibocsátójaként az Egyesült Államok elismeri, hogy szerepe volt a globális felmelegedésben, és kész cselekedni ellene – jelentette ki az amerikai elnök, Barack Obama. “Bebizonyítottuk, hogy nincs többé konfliktus az erős gazdasági növekedés és a környezetvédelem között” – mondta, hozzátéve, hogy cselekedni kell, mert közeleg az a pillanat, amikor már késő lesz.

• Angela Merkel német kancellár kötelező érvényű keretmegállapodást sürgetett és azt, hogy legyenek kötelező felülvizsgálatok annak érdekében, hogy biztosítani lehessen a globális felmelegedés korlátozását célzó erőfeszítések sikerét.

• Hszi Csin-ping kínai elnök arra figyelmeztette a gazdag országokat, hogy teljesíteniük kell a fejlődő országok pénzügyi támogatására vállalt ígéretüket, cserébe pedig az érintett országok gyorsítsák fel energetikai ágazatuk átalakítását.. Hozzátette: az egyes országok gazdasági fejlettségében megmutatkozó különbségekre való tekintettel engedjék meg minden országnak, hogy saját megoldást dolgozzon ki a globális felmelegedésre.

Áder János felszólalása

A párizsi klímacsúcson a világ szeme

Áder János köztársasági elnök. Fotó: MTI

A döntéshozók erkölcsi felelősségére mutatott rá és a klímaváltozás civilizációt veszélyeztető hatásainak megelőzésére szólított fel hétfőn Áder János köztársasági elnök az ENSZ 21. klímakonferenciája nyitónapján elmondott beszédében, a Párizs közeli Le Bourget-ban. Bővebben erről itt.
Putyin nem találkozik Erdogannal
Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fog találkozni Recep Tayyip Erdogan török államfővel a párizsi klímakonferencia alkalmával, de nem kizárt, hogy tárgyal Barack Obama amerikai elnökkel – közölte hétfőn az orosz államfőszóvivője. Bővebben itt.
Szíriáról is tárgyalt Putyin Obamával
A szíriai és az ukrajnai válságról tartott félórás megbeszélést az amerikai és az orosz elnök hétfőn Párizsban, a klímacsúcs adta alkalmat kihasználva – közölte az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov.

Barack Obama részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyinnak amiatt, hogy török harci repülőgépek lelőttek egy orosz repülőgépet, s mindkét fél kiállt a politikai rendezés előmozdítása mellett Szíriában.

Ukrajna ügyében az amerikai elnök a találkozón megismételte, hogy ha Oroszország tiszteletben tartja a minszki megállapodások összes pontját, akkor a Moszkvával szembeni szankciókat fel lehet oldani.

A találkozó nem volt hivatalos, és nem tervezték be előre, de a két elnök időt szakított rá – mondták diplomáciai források.

Kapcsolód anyagok:

Pekingben szmogriadó, Párizsban klímacsúcs

Világszerte felvonulások a párizsi klímacsúcs előtt

Megtartják az ENSZ klímacsúcsát Párizsban

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Harry herceg Pókembernek öltözött – videó

Harry herceg Pókember-jelmezt öltött magára egy videó erejéig, amelyben a háborúban elesett katonák gyermekeinek üzent, valamint boldog karácsonyt...

A foci VB eseményei.. – videók

Ma a franciák a lengyelekkel játszanak, 16.00 órakor, és 20.00 órakor Anglia Szenegállal.. Kivonatosan, itt tudod megnézni ami volt,...

Tiltakozást szervez a MOK az egészségügy átalakítása miatt: „Nincsen benne gyakorlatilag olyan intézkedés, ami ne adna lehetőséget a visszaélésre”..

Tiltakozó akciót tervez a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután a kormány nem vette figyelembe a javaslataikat, melyeket az...

Eltűnt két gyermek és egy fiatal lány!

Mindhármukat rendőreink jelenleg is keresik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányság 01140-157/581/2022. körözési számon eljárást folytat az ismeretlen helyen...