9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

A nyaralók nem örülnek, a gabonának azonban jót tesz a lehűlés

Dátum:

Megosztás:

2015 06 16 214014
2015. 06. 16. – 16:19 forrás: Helyi Híradók
Összesen 4,5 millió tonna búzatermésre számítanak idén a gazdák, akiket a megszokottnál kisebb mennyiségért a jó minőség kárpótolhat majd.

A szakemberek szerint az árpa és a búza az aratás kezdetére kiegyensúlyozottabban érhet be a napokban érkező hűvös időnek köszönhetően, az őszi belvíz azonban rányomta a bélyegét az idei évre.

Hazánkban a Kunságban és a Nyírség homokos területein volt idén a legkevesebb a csapadék, az átlag hozam itt lehet a legalacsonyabb. A legjobb földeken viszont kedvező termésmennyiségre számítanak: a Dunán-túli területeken, Hajdú, Békés és Csongrád megyében 6-7, akár 8 tonna búzát is betakaríthatnak a termelők.
A gazdák a betakarítással valószínűleg augusztus 20-ig végeznek majd. A betermelt mennyiség felét exportra szánják, elsősorban Olaszországba.

Az aratást rendszerint Péter-Pál napja körül kezdik meg a gazdák. A munkálatokat csak a meleg idő hozhatja előrébb- mondta el a Helyi Híradó érdeklődésére Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Az új gabonát a már három éve stagnáló, tonnánkénti 40 ezer forintos átlag áron értékesíthetik a termelők, bár Vancsura József szerint az ideális átlagár 50 ezer forint lenne. Az árak elmozdulását átmenetileg is csak az olaj ára befolyásolhatja. Az orosz embargóra reagálva a GOSZ elnöke megjegyezte, hogy az árakra nincs különösebb hatással, hogy részt vesz-e Oroszország a nemzetközi piacon.

A Hajdúság déli részén működő biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. idei termését igencsak gyérítette az őszi belvíz. B. Csák Imre, a részvénytársaság igazgatóságának elnöke megkeresésünkre elmondta: a 2014-es belvizek miatt nem tudtak annyi búzát vetni, mint amennyit szerettek volna. A tavasztól májusig tartó aszály pedig csak tovább rontotta az idei terméshozamot, így átlag alatti mennyiségre számítanak. A minőséggel remélhetőleg nem lesz gond, de ez nagyban függ a következő hetek időjárásától.
Kép: Google

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...