1 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

A német hatóságok segítségével juthatott haza egy terroristafeleség – videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Titokban segítettek hazajutni a német hatóságok egy terroristafeleségnek – erről ír a sajtó.

A Németországban született, neve alapján német nemzetiségű nő a gyerekeivel együtt utazott néhány éve Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A kalifátus bukása után azonban szeretett volna visszajönni Európába. A hírek szerint ezt kizárólag a gyerekei miatt támogatták a német hatóságok – hangzott el az M1 Híradójában.

A Híradóban bemutatott felvételeken nők és gyermekek várakoztak a földön ülve, körülöttük az Iszlám Állam ellen harcoló kurd fegyveresek őrködtek Baghúz közelében. A várakozók a terrorszervezet utolsó bástyáját védő dzsihadisták családtagjai voltak, akiket a kurd erők zárt táborokba szállítottak a harcok helyszínéről.

A terrorista-feleségek és gyermekeik komoly fejtörést okoznak az európai hatóságoknak. Sokan ugyanis nyugati országokban születtek és eredeti hazájukat hátrahagyva csatlakoztak a dzsihadista terrorszervezethez.

A Spiegel beszámolója szerint a német hatóságok titkos akciója segítségével érkezett haza egy ilyen dzsihadistafeleség csütörtökön. Carla Steinhauert a repülőtéren azonnal őrizetbe vették a rendőrök – gyermekrablás miatt. A nő ugyanis néhány éve, német férjét elhagyva szökött Szíriába, és magával vitte három közös gyermeküket is. A hatóságok éppen a két, életben maradt kislányára való tekintettel engedélyezték a hazatérést a törökországi táborból, ahová a nő menekült az év elején a frontról. A nőt őrizetbe vették, a gyermekeket édesapjuk felügyeletére bízták.

A terroristafeleségek komoly problémát okoznak a hatóságoknak (Fotó: EPA/Ahmed Mardnli)A terroristafeleségek komoly problémát okoznak a hatóságoknak (Fotó: EPA/Ahmed Mardnli)

A dzsihadisták és gyakran nem kevésbé radikális feleségeik visszatérését azonban az európai országok többsége élesen ellenzi. Nem akarnak olyanokat visszafogadni, akik csatlakoztak a nyugati értékek elleni harchoz. Különösen, hogy sokuk egyáltalán nem bánta meg döntését, csak az enyhébb büntetés és a jobb ellátás reményében mennének haza. A Londonból Szíriába szökött Samima Bégum visszatérésének megakadályozására például brit útlevelét is visszavonták. Hasonló, a kettős állampolgárokkal szemben alkalmazható jogszabályokon dolgozik Németország és Ausztria is.

Egyértelmű biztonsági kockázatot jelentenek a közel-keleti harctérről Nyugat-Európába hazatérő dzsihadisták – ezt a budapesti migrációs konferencián mondta egy izraeli biztonsági szakember. Yosef Kuperwasser kiemelte: ezek az emberek azért mentek el az Iszlám Állam oldalán harcolni, mert szerintük a nyugat bűnt követett el ellenük. Miután pedig Szíriában és Irakban az iszlamista terrorszervezetet legyőzték, Európában akarhatnak bosszút állni.

Elvesztették a háborút a közel-keleten, de ettől a világnézetük nem változott meg. Amilyen gyorsan csak lehet, meg akarják dönteni a fennálló világrendet a nyugaton. Ha lehetőségük adódik terrortámadást végre hajtani, végre is fogják hajtani – mondta a szakember.

Úgy véli, minden logikának ellent mond, ha egy ország csak úgy vissza akarja fogadni őket. De ha mégis megteszik, potenciális terroristákként kell őket kezelni, zárt táborokban kell őket elhelyezni egészen addig, amíg teljesen biztosan ki nem jelenthető, hogy veszélytelenek. Mint fogalmazott, az állampolgárok biztonságát nem lehet a visszatérő dzsihadisták jogainak alárendelni.

Szakemberek szerint a dzsihadisták mellett óriási kockázatot jelentenek azok az iszlamisták is, akik az évek óta tartó menekültáradat leple alatt, titokban jutottak be Európába.

Egy néhány hete fogságba esett dzsihadista is arról beszélt vallomásában, hogy az Iszlám Állam nagy erőket fordított terrorista alvósejtek létrehozására. A látszólag hétköznapi életet élő szélsőségesek pedig bármikor készen állnak terrortámadást végrehajtani.

mti

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...