9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

A NASA a Földet pusztító űrviharra készül

Dátum:

Megosztás:

A napviharok veszélyeiről már többször értekeztek a szakértők, így nem meglepő, hogy a témára igyekeznek ráállítani a mesterséges intelligenciát is.

A gyilkos napviharok előrejelzésében ugyanis nagy segítség lehet ez a technológia, bár valószínűleg a világméretű katasztrófától ő sem tudna megóvni minket.

A NASA egyik csapata szorgalmasan alkalmazza a mesterséges intelligencia modelleket a napviharok adataira, hogy

KIFEJLESSZEN EGY KORAI FIGYELMEZTETŐ RENDSZERT, AMELY SZERINTÜK 30 PERCCEL AZELŐTT TUDNÁ ÉRTESÍTENI A BOLYGÓT, HOGY EGY PUSZTÍTÓ NAPVIHAR ELÉRNÉ A FÖLDET

– írja a Science Alert tudományos portál.

Ez az idő annak köszönhető, hogy a fény (vagyis az, amiből a rádiójelek készülnek) gyorsabban terjed, mint a Napból a napviharok során kilövellő anyag. Az olyan szélsőségesebb esetek, mint például a 150 évvel ezelőtti ún. Carrington-esemény, hatalmas pusztítást okozhatnak az elektromos és kommunikációs infrastruktúrában, ha ma történnének.

A legfrissebb hírek itt!

A tudósok már régóta tisztában vannak a problémával, és nem tétlenkedtek. A Naprendszer felfedezésének jelenlegi szakaszában rengeteg műhold figyeli a Napot, amelyek segítségével azonosítani lehet ezeket a napkitöréseket.

E műholdak közé tartozik az ACE, a Wind, az IMP-8 és a Geotail, amelyek folyamatosan adatokat küldenek a NASA kutatóinak. De mint azt bármelyik mesterséges intelligencia kutató elmondhatja, egy előrejelző modell kifejlesztéséhez meg kell mondani neki, hogy mit kell megjósolnia.

Koronakidobódás (illusztráció). FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA

A mesterséges intelligencia gyorsasága döntő fontosságú

Az, hogy egyszerűen tudjuk, hogy egy napvihar közeleg, csak a történet egyik fele; azt is ismernünk kell, hogy milyen hatással lesz a Földre, amikor nekiütközik Ezért a kutatók adatokat gyűjtöttek olyan felszíni állomásokról is, amelyeket szintén érintett néhány olyan vihar, amelyet a műholdak észleltek.

A legfrissebb hírek itt!

A tudósok ezután nekiláttak egy mély tanulási modell betanításának, amit DAGGER-nek kereszteltek el, és lenyűgöző specifikációkkal rendelkezik a meglévő előrejelző algoritmusokhoz képest.

A LEGJELENTŐSEBB ELŐRELÉPÉS A SEBESSÉGNÖVEKEDÉS.

Az indiai Inter-University Center for Astronomy and Astrophysics kutatói, Vishal Upendran vezetésével azt állítják, hogy az algoritmus kevesebb mint egy másodperc alatt képes megjósolni egy napvihar esemény súlyosságát és irányát, továbbá percenként képes előrejelzést készíteni. A korábbi, elavultabb algoritmusok ennél sokkal lassabban dolgoztak.

Napvihar által keltett sarki fény. FORRÁS: AFP/PEKKA SAKKI

Az időszerűséggel való küzdelem részben azért volt, mert nehézséget jelentett annak kiszámítása, hogy egy napvihar becsapódása a Föld mely részét érintheti.

EZ EGY HATALMAS ELŐRELÉPÉS A DAGGER SZÁMÁRA, AMELY A GYORS ELŐREJELZÉSI LOGIKÁJÁT A FÖLD TELJES FELSZÍNÉRE VONATKOZÓAN KÉPES ELVÉGEZNI.

Az előrejelzésnek ez a gyorsasága és az előrejelzéseknek az egész földgolyóra való alkalmazásának képessége együttesen jelentős előrelépést jelent a napviharokból eredő veszélyek előrejelzésében és az azokra való pontos reagálásban.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...

Lilu látványos fürdőruhás fotója az új sláger, Görög Zita is reagált rá

Többen dobtak egy hátast Lilu nagyon látványos fürdőruhás fotójától, több híresség is megjelent a poszt alatt. Fotó: RTL Magyarszág/SajtóKlub Lilu...

A szennyezett Szajna veszélyezteti Rasovszky Kristóf olimpiai aranyesélyeit

A vízminőség továbbra is aggodalomra ad okot a párizsi olimpia szervezőinek. A folyónak fontos szerepet szánnak a július 26-án...