16 C
Budapest
2024. május. 22. szerda
HomeFőhírekGazdaságA nap kérdése: katás egyéni vállalkozó évente hány nap szolgálati időt szerez...

A nap kérdése: katás egyéni vállalkozó évente hány nap szolgálati időt szerez a nyugdíj mértéke szempontjából?

Főállású katás ügyfelem szeretné tudni, hogy új katásként évi hány nap számít a nyugdíjába.

Ha létesít egy heti 20 órás jogviszonyt, akkor összeadódik a katásként szerzett nyugdíjidővel? Tehát így kijön a 365 nap? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az új kata alá tartozó személy havi 50 ezer forintos tételes adót fizet, mely alapján az ellátások számításának alapja havonta 108 ezer forint. Amennyiben csak katásként lesz biztosított 2023. évben, úgy abban az esetben a nyugdíjra való jogosultság szempontjából a teljes évet szolgálati időként kell figyelembe venni, a nyugdíj mértéke szempontjából viszont arányos szolgálati időt fog szerezni. A mérték szempontjából 365 nap helyett csupán 170 nap szolgálati időt fog szerezni.

  • (12 × 108 000)/(12 × 232 000) = 0,4655,
  • 4655 × 365 = 169,9075, kerekítve 170 nap.

Amennyiben a katás jogviszony mellett rendelkezni fog egy részmunkaidős foglalkoztatással is, és a két jogviszonyból származó járulékalapot képező jövedelem eléri, vagy meghaladja az adott időtartamra vonatkozó minimálbér összegét, úgy abban az esetben mind a nyugdíjra való jogosultság, mind a nyugdíj mértéke szempontjából is a teljes időtartam szolgálati időként kerülhet majd elismerésre, azaz nem kell arányos szolgálati időt számolni.

Az egyidejűleg fennálló jogviszonyokból származó járulékalapot képező kerestek összeadódnak.

adozona

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work