Ez alól kivételt képeznek a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesítést kapott intézmények.

A miniszter 2020. november 10-től rendelte el a halasztható beavatkozások – ideértve az egynapos sebészetet is – felfüggesztését. Természetesen kivételt képeznek azok a sürgősségi ellátások, amelyek elvégzése nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, és a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Továbbá transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

A miniszteri utasítás szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény – kivéve a korábban mentesítést kapott intézmények – köteles ellátni a középsúlyos és súlyos, igazolt COVID-fertőzött, valamint gyanús betegeket. Ennek érdekében az érintett intézmények 2020. november 9-től kötelesek elkülöníteni a COVID-betegek ellátására az összes NEAK finanszírozott ágyszámuk 40%-át.

Az összes NEAK finanszírozott ágyszámuk 7%-át pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a COVID-fertőzött betegek ellátására biztosítani. A pontos ágyszámok intézményenként az EESZT-ben kerülnek rögzítésre.

A miniszteri utasítás meghatározza azt is, hogy mely szolgáltatók kötelesek ellátni a COVID-beteg gyermekeket, valamint PIC ellátást igénylőket, illetve a művesekezelésre szoruló szoros kontaktnak számító, gyanús vagy fertőzött betegeket. Az utasítás pontosan meghatározza azt is, hogy mit kell tenniük a fekvőbeteg intézeteknek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén. Ekkor a beteget megfelelően izolálják és antigén gyorstesztet végeznek. Amennyiben a gyorsteszt eredménye pozitív, a beteg az igazolt betegekkel közös szobába helyezhető. Negatív gyorsteszt eredmény esetén PCR-mintavétel is szükséges.

A COVID-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja. Igazolt COVID-fertőzött tünet- és panaszmentes, illetve enyhe és mérsékelt tünetekkel bíró betegek otthonukban maradnak, illetve otthonukba bocsájthatók. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció.

EMMI

Egy évbe is beletelhet, míg a járvány miatti műtételmaradást sikerülhet behozni.

Egy évbe is beletelhet, míg a járvány miatti műtételmaradást sikerülhet behozni – derült ki a Budai Egészségközponttal napokban történt háttérbeszélgetésen.

A cég ügyvezető igazgatója, Varga Péter Pál lapunk kérdésére elmondta: miután a Covid-járvány alatt kizárólag csak sürgősségi eseteket fogadhatnak, a tervezett beavatkozásokat el kellett halasztaniuk.

Ez rendkívül hátrányosan érintette a gerincműtétekre szorulókat. Az ő panaszaikat ugyan lehet mérsékelni gyógyszeres kezeléssel és egyéb konzervatív terápiákkal, de hogy most ki tartja egyensúlyban az állapotukat Varga Péter Pál, arra ő sem tudott válaszolni. Megjegyezte: a tervezhető beavatkozásra várók 95 százaléka aktív munkavállaló, ők most nyilván betegszabadságra kényszerültek.

A műtétjeik elmaradása pedig nem csak személyes tragédia, hanem a nemzetgazdaság számára is káros.

Varga Péter Pál szerint most 1100 gerincbeteg van náluk várólistán. A lista kurtítására az intézet bármikor készen áll, annyit operálnak, amennyi műtétet a finanszírozó megvásárol az ellátottaknak. A Budai Egészségközpontban hamarosan elkészül a hetedik műtő is. Ezekben akár három műszakban is képesek fogadni a betegeket. Arra a kérdésünkre, hogy mennyi idő alatt lehet ennyi beteget megoperálni, a tulajdonos-főorvos azt felelte: a kapacitásaik hatvan százalékát tudnák erre a célra használni, feltételezve, hogy egyetlen újabb beteg sem kerül a várólistára, az 1100 várakozó egy év alatt kaphatná meg a számára szükséges ellátást.

Példaként említette, hogy a brit állami egészségügyi rendszerben, ha valaki három hónap alatt sem kerül műtétre, akkor magánintézménybe küldik a beteget és az állami egészségügy állja a számlát.

Hasonló a helyzet Németországban is. A várakozási idő limitje ott sem haladhatja meg a három hónapot.

Mint emlékezetes: a járvány tavaszi hulláma alatt a tervezhető műtétekből 80 százalékkal kevesebbet végeztek az intézmények. Nyáron a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) külön forrást biztosított a beavatkozások pótlására. Az őszi hullám miatt azonban újra leállították a tervezhető ellátásokat. Egyelőre nem tudni, hogy pótlásukra mikor kerülhet sor.

nepszava

Hirmagazin.eu