4.2 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

A módszer, ami Vágó Istvánt is megdöbbentette

Dátum:

Megosztás:

Az agyunk sokkal több információt raktároz el, mint képzelnénk. Olyan dolgokat is megjegyzünk, amiket tudatosan nem is vettünk észre. A kérdés már csak az, hogyan lehet ezt a tudást aktivizálni?

A módszer, ami Vágó Istvánt is megdöbbentette
Mielőtt tovább olvasnál, nézd meg, hogyan ejtette csapdába Magyarország egyik legműveltebb emberét, a nagyszerű kvízmestert és híres szkeptikust (kétkedőt) Danny Blue, mentalista!

Már régóta tudott tény, hogy agyunk képességeinek csak elenyésző hányadát használjuk ki (Einstein idézet), hogy ez a legbonyolultabb, legkevésbé ismert működésű szervünk és hogy a tudatalattink egy olyan mély kút, amely gyakorlatilag életünk minden egyes eseményének lenyomatát tartalmazza. De hogyan kerülnek be oda az információk?

Kétféle úton tudunk ismeretekre szert tenni: egyrészt a felfogásunkkal, a megértésünkkel, értelmezéssel, tanulással a rövid távú memórián keresztül illetve másrészt a „rövidebb úton”, amikor az észlelt dolgok, események egyből a tudatalattinkba épülnek be. Utóbbira tökéletes példa a fenti videó – kezdi Lantos Mihály, a Villámolvasás a gyakorlatban c. könyv szerzője, villámolvasás oktató.

Történt már veled olyan, hogy egy veszélyre (visszacsapódó ágra, repülő rovarra) hamarabb reagált a tested (becsuktad a szemedet), mint a tudatod? Ha oldalról érkezik egy kamion, a periférikus látásod akkor is figyelmeztet a veszélyre és félreugrasz, ha nem fogalmazódik meg benned pontosan, hogy egy több tonnás vasmonstrum robog feléd. Az agyad sokkal több információt gyűjt be, értékel, elemez és raktároz, mint azt el tudnád képzelni!

Vágó István egyáltalán például egyáltalán nem tudatosította magában, hogy egy madagaszkári zászló jött vele szembe a forgóajtón, hogy egy madagaszkári állat (a lemúr) képe van a kijelzőn, hogy egy Madagaszkár-feliratú táblát visznek el a látóhatára szélén. Ő ezekről tudomást se vett (milyen szép a magyar nyelv: a tudomást venni kifejezésben is benne van a tud-tudat szótő!), mégis bekerültek az elméjébe a periférikus látása révén.

Mi lenne akkor, ha minden olyan dolgot, információt, amit a tudatalattink irtózatos sebességgel és pontossággal magába szippant, „elő tudnánk venni” és valós tudásként lennénk képesek használni!

Ez a téma természetesen nem csak engem foglalkoztatott. Kutatta a területet X és Y is, de az összes szakember közül kiemelkedett egy, aki konkrét módszert is talált a nem-tudatos tudás aktiválásra: Sheele. Ő fejlesztett ki azt a technikát, amely révén például egy könyvet „átpörgetve”, az úgynevezett fotóolvasás módszerével beépítve (2 másodperc per oldal sebességgel!) majd speciális módon aktiválva elképesztő sebességgel és mélységben lehet könyveket elolvasni, tartalmukat magunkévá tenni.

Az ő módszerét tíz éven keresztül tanultam-tanítottam-fejlesztettem, majd a magyar viszonyokra szabtam, így lettem én villámolvasás-oktató. De térjünk vissza még egy pillanatra Vágó Istvánhoz. A kvízmestert a mentalista úgy vezette a tudatalattijába beépülő jelképek, feliratok és képek által, hogy Magyarország legelismertebb szkeptikusa se vette észre.

Akkor vajon milyen mély hatással lehetnek ránk a reklámok, az óriásplakátok, minden olyan információ, amit az agyunk – tudtunkon kívül és „utasításunk” nélkül magához vesz? Széles körben ismert tény, hogy Amerikában kísérleteztek úgynevezett „tudatalatti reklámokkal”. Ezek mozifilmbe bevágott, egy képkockás hirdetések voltak. A közönség észre se vette, hogy történt valami. De ennek hatására az adott termékből hirtelen sokszoros mennyiség kezdett fogyni. Ekkor tiltották be a reklámozás ilyen módját – mert ez nem segítette az embereket a vásárlási döntésben, hanem programozta őket…

Ugyanilyen tudatalatti marketingfogás például az is, amikor egy pékség a metróaluljáró szellőztető rendszeréhez vezeti a sütőjének az illatát. Mire a mozgólépcső tetejére érsz már éhes leszel és valamiért pont péksütemények fognak a fejedben járni.

A legtöbb ember, akivel találkozom – folytatja Lantos Mihály – azt gondolja, hogy a villámolvasás kamu. Pedig a fenti példák is tökéletesen bizonyítják, hogy a tudatalattink sokkal több információt képes feldolgozni és sokat többet is dolgoz fel, mint azt mi egyáltalán el tudnánk képzelni. Minden ember rendkívül tehetséges villámolvasó, csak még nem ismerik a technikát, amivel ezeket az elraktározott információkat elő is tudnák hívni és hasznossá tudnák tenni.

Fantasztikus dolgokra képes az emberi agy, ne legyünk hát hitetlenek saját magunkkal szemben! Láthattuk, hogy még Vágó Istvánt is meglepődik, amikor szembesül saját eddig ismeretlen képességeivel!

Ha érdekel a villámolvasás technikája, az alábbi oldalon tájékozódhatsz részletesebben / jelentkezhetsz Lantos Mihály tanfolyamára.

Forrás: tudnodkell

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az Amerikában élő üzletasszonynak jócskán megváltozott az arca! .. Neked tetszik?

Vajna Tímea november 30-án ünnepelte a 41. születésnapját, és vitathatatlanul igencsak mozgalmas időszakot tudhat maga mögött. Könnyekből és nevetésből...

Újabb vonalon vezeti be a MÁV a meghökkentő közlekedési rendet

Csak akkor áll meg a vonat, ha van le- vagy felszálló utas. A Tatabánya-Oroszlány vonalon is bevezeti vasúttársaság a...

Átadták a díjakat: Ők az idei Prima Primissimák! .. Gratulálunk a kimagasló szellemi-, művészeti-, tudományos- és sporttevékenységhez!

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány...

A hétvége időjárási előrejelzése: lesz havazás, lehűlés, napsütés, melegedés, .. szóval lesz minden, a frontérzékenyek szenvedni fognak..

Szombaton még lesz mindenféle csapadék, vasárnap már sok napsütés. Az Időkép előrejelzése szerint nyugat felől újra elkezd esni egyre több helyen...