4.5 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

A modern ember genetikailag legfeljebb csak 7 százalékban ember..

Dátum:

Megosztás:

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a mai emberek genomja, vagyis DNS-ben kódolt teljes örökítőanyaga jelentős átfedést mutat az őseinkével

– a Max Planck Intézet szerint például a neandervölgyi gének körülbelül 30 százalékát hordozzuk ma is –, de a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem kutatói most azt is megállapították, hogy a modern ember sokkal kisebb arányban rendelkezik egyedi, csak rá jellemző genetikai információval, mint eddig gondolták.

A genetikus és evolúcióbiológus kutatók 279 modern emberi, két neandervölgyi és egy gyeniszovai emberi genom vizsgálata során egy algoritmus segítségével állapították meg, hogy a mai ember genomja – a különböző határértékek alapján – legalább 1,5 és legfeljebb 7 százalékban egyedi, vagyis túlnyomórészt olyan DNS-ekkel rendelkezünk amit még az őseinktől örökültünk.

„Az ilyen eredmények miatt fordulnak el a tudósok egyre inkább attól a nézettől, hogy a mai emberek olyan nagyon különböznének a neandervölgyiektől” – mondta a kutatást vezető Nathan Schaefer.

Rekonstruált neandervölgyi ember a francia Nemzeti Őstörténeti MúzeumbanFotó: RIEGER BERTRAND / HEMIS.FR/Hemis via AFP

Ez a néhány százaléknyi DNS felelős minden olyan változásért, ami az elmúlt 600 ezer évben az emberi evolúció során történt, leginkább az idegrendszer és az agy fejlődésében. A kifejezetten modern emberi DNS-régiók vizsgálata során a kutatók olyan allélcsoportokat találtak, amelyek a sejtek adhézióját, a neuronok növekedését és a szinapszisok fejlődését segítő gének evolúciójáról tanúskodnak. Emellett számos olyan mutációt fedeztek fel, amelyek elősegítették az idegsejtek vándorlását és az agy megtisztítását a mérgező anyagoktól.

tanulmány azt nem fejti ki, hogy a neandervölgyi és gyeniszovai emberekkel közös DNS-eink milyen funkciókat határoznak meg, és Schaefer szerint az ilyen kapcsolatot nem is olyan egyszerű megtalálni. Elmondása szerint korábbi kutatások már rámutattak arra, hogy a korai emberek és a modern emberek őseinek keveredése idején az immundrendszerhez köthető gének alléljai öröklődtek tovább, vagyis például a neandervölgyiek immunrendszere már hasonló lehetett a modern emberéhez.

Nyitókép: Rekonstruált neandervölgyi ember a francia Nemzeti Őstörténeti Múzeumban. Fotó: RIEGER BERTRAND / HEMIS.FR/Hemis via AFP

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megérkezett a legmeghatóbb karácsonyi reklám: sírni fogsz – videó

Minden évre jut legalább egy emlékezetes reklám. A norvég posta karácsonyi reklámja már tavaly is megragadta az emberek figyelmét, amikor az...

Elhunyt a Flashdance dalszerzője, mindössze 63 éves volt

63 éves korában meghalt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője - számolt be róla a BBC...

Karácsonykor hiánycikk lehet a kacsa és a liba a hazai boltokban

Madárinfluenza, elszálló költségek, energiaválság, bizonytalanság - ezekkel a problémákkal kell szembenézniük a termelőknek a baromfiágazatban. Rendkívül nehéz helyzetben vannak...

Egy férfi, egy nő és egy újszülött is meghalt a 4-es úton – videó

Egy férfi, egy nő és újszülött gyermeke életéért küzdöttek a mentők az Ebes és Debrecen közötti balesetnél, de...