27.5 C
Budapest
2023. szeptember. 29. péntek

A miniszterelnök egy aranyos képpel mutatta meg a pápalátogatás egyik fő helyszínét.

Dátum:

Megosztás:

Ahogy arról korábban már beszámoltunk pénteken érkezik hazánkba Ferenc pápa. A Szentatya 10 órakor érkezik meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

2022. április 21-én Ferenc pápa a Vatikánban fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt.
Fotó: Vatikáni Média / MTI

Ezután hivatalos látogatását a budai várban kezdi meg, ahonnan most Orbán Viktor is bejelentkezett. A Sándor-palota előtt most huszárok fotózkodtak, de nemsokára ide érkezik majd meg az egyházfő.

A legfrissebb hírek itt!

Készülődnek a huszárok. A budai várban kezdi meg hivatalos látogatását holnap Ferenc pápa

– írta bejegyzésében a kormányfő.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követhetitek a médiánkon.

Az előkészületekről és a Szentatya programjától minden részletet itt olvashattok el!

Az egyházfő két különleges járművel érkezik Budapestre.

A világ egyik legjobban védett személyeként érkezik Budapestre a katolikus egyház feje, így nem csoda, hogy nem csak a személyi védelme, de maga az autója is különleges. A Szentatya ugyanis két, páncélozott járművel fogja járni Budapestet, méghozzá speciális biztonsági intézkedések közepette.

Ferenc pápa Magyarországon, 2021-ben, AFP
Ferenc a szerénységre esküszik az élet minden terén, így van a pápamobillal is  (Fotó: AFP)

Golyóálló üveg és kíséret is tartozik a pápamobilhoz

Ma már megszokott járműnek számít a pápa kocsija, az úgynevezett pápamobil, ám ez nem volt mindig így. A korábbi évszázadokban ugyanis a hivatalos megjelenései során hordszéken szállították körbe a Szentatyát. Az első, Itala márkájú kocsi 1909-ben került a Vatikánba, ezt John Farley New York-i bíboros és érsek ajándékozta X. PiusnakŐ viszont még nem használta a kocsit, így utódja, XI. Pius volt az első egyházfő, aki autón közlekedett. 

Azóta persze rengeteget fejlődtek a pápamobilok, 1966-ban például már megjelentek az első páncélozott kasztnik is, és számtalan autómárka és ország gyártott ajándékba speciális kocsikat a katolikus egyház fejének.

Ezek a különleges autók ma is jól felismerhetők: a kocsik tetején ugyanis golyóálló üvegekkel felszerelt fülke áll, ebben utazik maga a pápa és pár fős kísérete.

Pope Francis: audience with faithful from Rho
A pápa hétköznapi emberként jár a hívek között (Fotó: Fabio Frustaci / Northfoto)

Svájci gárdista vezeti a budapesti páncélozott járgányt

Az elmúlt évek során több autógyár is elkészítette a saját, külön tervrajzok alapján előállított, speciális pápamobilját. Ezekből 2004-re már közel 40 darabot helyeztek el a világ különböző részein: nagyjából 10 mobil Afrikában, 15 az Egyesült Államokban, 5 Ázsiában, a többi pedig Európában várja, hogy a pápa az adott kontinensre érkezzen, míg a meglátogatott országok által adományozott mobilok a vatikáni garázsban pihennek. 

Amennyiben a látogatott ország nem biztosít saját mobilt, vagy nincs a közelben kihelyezett autó, akkor a Vatikánból hoznak megfelelő járműveket, szám szerint kettőt, ezek mindegyike páncélozott. Információink szerint Ferenc pápa hazánkba is a kamionokkal szállított páncélozott járgányok egyikével jár majd körbe, melyet hagyományosan a svájci gárda tisztje vezet majd.

Egyelőre kérdéses, hogy milyen típusú kocsit hoznak Budapestre. Bár legutóbb Chryslerrel járta Budapestet, három hete már egy Mercedessel ment körbe a római Szent Péter téren, így nem lehetetlen, hogy ezzel és a másik, külföldön rendszeresen használt, környezetkímélő Toyotával érkezik hozzánk.

FERENC pápa
Ferenc pápa repülőn, a pápamobilok kamionon érkeznek az országba (Fotó: Botár Gergely / MTI)

Pápamobil terén is a szerénységre esküszik az egyházfő

Ferenc pápa az autók terén is igencsak különbözik elődeitől. A szerénységéről híres egyházfő ugyanis itt sem tart igényt a luxusra. Jól bizonyítja ezt, hogy 2017-ben egy ajándékba kapott, csillagászati értékű Lamborghini Huracant árverezett el, melynek összegét jótékony célokra fordította. Pápamobilként pedig leginkább a Fiat-Chrysler által ajándékozott, a korábbiaknál jóval szerényebb Jeepeket használja. Mint mondta: ő olyan kocsikkal szeret utazni, amit egy átlagember is megengedhet magának. Emellett a II. János Pál pápa ellen elkövetett merénylet óta golyóálló üvegekkel kiegészített fülkéről is levetette az üveget, ugyanis mint mondta: Isten megvédi őt a támadásoktól.

Ha támadás szerencsére nem, baleset viszont így is érte a Szentatyát az egyik mobilban: 2017-ben éppen kolumbiai útján autózott Cartagenában, amikor a kocsi egy erőteljesebb fékezése miatt Ferenc beütötte a homlokát a fülke elejébe. A Szentatya arca lehorzsolódott és vérzett is, a pápa azonban nem tulajdonított neki nagyobb jelentőséget, némi jegelés után folytatta tovább az útját.

Ferenc pápa új kocsiját egyébként éppen tervezik, ez a mobil igazán különleges lesz: a Fisker Ocean cég SUV-ját újrahasznosított műanyagból készítik és napenergia hajtja majd. 

A pápai autók hagyományosan a Vatikán színeit, azaz a fehéret és az aranyat viselik. A korábban használatban lévő, 12 férfi által hordozott trónust 1978-ban vonultatták végleg vissza, ezután jutott igazán főszerephez a pápamobil. A II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylet előtt a kocsik tetején elhelyezett fülke nyitott volt, ezután viszont bevonták golyóálló üveggel és egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek a biztonságra is. Az első, valóban biztonságos kocsit a Leyland cég gyártotta és 1982-ben, II. János Pál nagy-britanniai útján állt szolgálatba.

A kocsik rendszáma hagyományosan a fehér alaposan piros betűkkel írt SCV 1, amit 1987 óta kizárólag a pápai autó viselhet. Jelentése: Status Civitatis Vaticanae, azaz Vatikánváros.

Rendkívüli műsorfolyam: minden egy helyen Ferenc pápa látogatásáról

Összesen 1200 műsorperc, 70 kolléga és 8 helyszín. Több mint 20 órás műsorfolyammal készül a HírTV a pápalátogatás idejére, ugyanis Őszentsége magyarországi tartózkodásáról és az összes ezzel kapcsolatos eseményről élőben közvetít a csatorna.

„Készen állunk a rendezvény lebonyolítására” –

– jelentette be kedden a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán elmondta: a helyszínválasztásban, a programokban és azok belső tartalmában ahhoz igazodtak, amit Ferenc pápa jóváhagyott. A látogatás ideje alatt rendőri lezárásokkal, behajtási és parkolási tilalommal is számolniuk kell a közlekedőknek, ezért érdemes inkább a tömegközlekedést választani.

Közben a Kossuth téren már az utolsó simításokat végzik, itt tartják meg a Szentatya magyarországi apostoli látogatásának csúcspontját, az április 30-i vasárnapi szentmisét. Őszentsége kérésének megfelelően az oltárt a Kossuth-szobornál helyezik el, a pápa személyi védelmét pedig a Terrorelhárítási Központ látja el az érkezésétől az elutazásáig.

A szentmise közben lezárják a 2-es metró Kossuth téri állomását is, ami azt jelenti, hogy a térre csak az Alkotmány utca és a Vértanúk tere felől lehet majd belépni, legkésőbb reggel negyed 9-ig. A szentmisén való részvételhez nem kell regisztrálni, a biztonsági ellenőrzés után bárki részt vehet az eseményen, a helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni.

A katolikus egyházfő pénteki programja:

10.00: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Hivatalos fogadtatás (nem nyilvános esemény)

11.00: Ünnepélyes fogadtatás a Sándor-palota előtti téren

11.30: Udvariassági látogatás a köztársasági elnöknél a Sándor-palotában (nem nyilvános esemény)

11:55: Találkozás a miniszterelnökkel a Kármelita Kolostorban (nem nyilvános esemény)

12.20: Találkozás az állami hatóságok, társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel a Kármelita Kolostor épületében

17.00: Szent István-bazilika. Találkozás a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal

A katolikus egyházfő szombati programja:

08.45: Magánlátogatás a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban (nem nyilvános esemény)

10.15: Árpád-házi Szent Erzsébet-templom. Találkozás szegényekkel és menekültekkel Az eseményt a Rózsák terén felállított kivetítőkön korlátozott létszámban lehet majd követni. A térre a belépést biztonsági átvilágítás előzi meg. A közös ráhangolódás 9.00 órakor kezdődik

16.30: Papp László Budapest Sportaréna. Találkozás a fiatalokkal

18.00: Apostoli Nunciatúra. Magántalálkozó a Jézus Társasága tagjaival (nem nyilvános esemény)

A katolikus egyházfő vasárnapi programja:

09.30: Kossuth tér, Szentmise, Regina Caeli imádság.

Forrás

Forrás2

Forrás3

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

How to see the Harvest Moon, the final supermoon of 2023, rise this weekend

The famous Harvest Moon — the final supermoon of 2023 — will be the first full moon of...

Erősemberek: Kontás Csaba élete első világbajnokságán bizonyított

A 14. helyet szerezte meg élete első világbajnokságán az U105 kilogrammban versenyző komáromi erősember, Kontás Csaba. A sportoló...

Szeptember 29. – A Szív világnapja

Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét! A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy...

Hizlalnak-e a sós nassolnivalók?

A legtöbb esetben értékes alapanyagokból készülnek a legkedveltebb nasik Budapest, 2023. szeptember 29.  – A sós nassolnivalókat előszeretettel fogyasztják...