27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

A mesterséges intelligencia keresztapja befejezte, és meghúzta a vészharangot

Dátum:

Megosztás:

Geoffrey Hinton 75 évesen vonul nyugdíjba a Google kötelékéből, és azt mondja: sajnálja, hogy elvégezte azt a munkát, mellyel az utóbbi évtizedekben foglalkozott.

A mesterséges intelligencia keresztapjának is nevezett Hinton szerint a chatbotok veszélyei nagyon ijesztőek – írja a BBC.

„Ma nem gondolom, hogy intelligensebbek lennének nálunk, de attól tartok, hogy hamarosan okosabbak lesznek, mint mi” – fogalmazott.

A legfrissebb hírek itt!

Hinton úttörő kutatásai a mélytanulás és a neurális hálózatok terén előkészítették az utat a jelenlegi mesterséges intelligencia alapú rendszerek, például a ChatGPT számára. A brit-kanadai kognitív pszichológus és informatikus azonban a BBC-nek elmondta, hogy a chatbot hamarosan több információ tárolására lesz képes, mint az emberi agy.

„Jelenleg azt látjuk, hogy a GPT-4-hez hasonló rendszerek leiskolázzák az embert az általános tudás mennyiségében, méghozzá nem is kicsit. Érvelni nem tud olyan jól, de egyszerűbb gondolkodásra már képes. A fejlődés ütemét tekintve arra számítunk, hogy elég gyorsan javulni fog, emiatt emiatt aggódnunk kell” – fogalmazott.

A New York Times számára írt cikkében Hinton úgy fogalmazott, rossz célra is fel lehet használni a chatbotokat. Amikor a BBC rákérdezett, mire gondolt pontosan, elmondta: ezek valódi rémálom-szcenáriók, például ha Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonló döntéshozók arra kérnék meg a chatbotokat, hogy saját célokat határozzanak meg saját elhatározásaikat támogatva.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy ez végül olyan részcélokhoz vezethet, mint például az, hogy a mesterséges intelligencia több hatalmat próbál szerezni.

„Arra a következtetésre jutottam, hogy az a fajta intelligencia, amit fejlesztünk, nagyon különbözik attól az intelligenciától, amivel rendelkezünk.

Mi biológiai rendszerek vagyunk, ezek pedig digitális rendszerek.

A nagy különbség az, hogy a digitális rendszereknél sok másolata van ugyanannak a világmodellnek. Mindezek a másolatok külön-külön tanulhatnak, de azonnal megoszthatják egymással tudásukat, tehát a chatbotok többet tudnak, mint bármely ember” – fogalmazta meg aggodalmát.

A legfrissebb hírek itt!

Hangsúlyozta, hogy nem akarja kritizálni a Google-t, és hogy a technológiai óriás „nagyon felelősségteljesen” járt el – sőt, jó dolgokat akar mondani a cégről most is, hogy már nem dolgozik nekik.

Jeff Dean, a Google vezető kutatójának nyilatkozata szerint a cég továbbra is elkötelezett a mesterséges intelligencia felelős megközelítése mellett, és folyamatosan tanulnak, hogy megértsék a felmerülő kockázatokat, miközben bátran újítanak is.

Nyitókép: Getty Imgaes

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...