23.6 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeÉletmódEgészség - betegségA mellbimbó viszketésének okai

A mellbimbó viszketésének okai

A nők gyakran küzdenek mellbimbóviszketéssel. Ez a probléma nemcsak a terhesség és a szoptatás időszakában jelenthet óriási gondot, hanem egyéb életszakaszokban és sok más dolog miatt is. Mutatunk is most ezek közül néhányat!

A mellbimbó sok tényező miatt viszkethet. Irritáció, ekcéma, szoptatás és a terhesség is oka lehet ennek a problémának. A hideg, száraz időjárás miatt is sokan szenvednek mellbimbóviszketéstől. Fontos, ha bőrviszketéssel küzdünk, akkor ne forró, hanem csak meleg vízzel zuhanyozzunk, ugyanis a forró víz még jobban kiszárítja a bőrt, további irritációt és kellemetlenséget okozva. Zuhanyozást követően pedig mindig használjunk hidratáló krémet, gondosan ügyelve a mellbimbók kenegetésére is.

Amennyiben ekcémában szenvedünk, használjunk ceramidokkal dúsított testápolót, amely segíti a bőr gyorsabb gyógyulását. Egy ilyen krém az irritációt és a viszketést is csillapítja.

Egy új szappan, testápoló, vagy egy új mosószer és öblítő is oka lehet az állandó, szűnni nem akaró viszketésnek. A tisztítószerekben ugyanis olyan vegyi anyagok is megtalálhatók, amelyek okai lehetnek a kontakt dermatitisz kialakulásának. Fontos, hogy hipoallergén, illatmentes, színezékmentes tusfürdőre, testápolóra és tisztítószerekre váltsunk.

A mellbimbót az is irritálhatja, ha a fehérnemű műszálas anyagból készül. Részesítsük előnyben a pamutból készült melltartót, amely sokkal kényelmesebb, és még bőrproblémát sem fog okozni. A műszálas holmik is okai lehetnek a kontakt dermatitisz kialakulásának és bőrpírt, illetve viszketést okoznak a bőrrel érintkezve.

Nemcsak a terhesség és a szoptatás jelenthet gondot, már ami a mell viszketését illeti, hanem a menopauza is. A menopauza szakaszában ugyanis s bőr sokkal vékonyabbá és szárazabbá válik, így könnyen jelennek meg azon irritációk, amelyek viszketéssel járnak együtt. A menopauza szakaszában jelentősen lecsökken az ösztrogénszint. Ilyenkor kevesebb olajat termel a bőr, amely veszít a nedvességtartalmából. A viszketés fokozódhat, de nemcsak a mellbimbón, hanem a hüvelyben is. A gyakori hidratálás nagyon hatékony a bőrszárazság ellen.

Az emlőrák többféle típusú lehet. A Paget-kór egy olyan emlődaganat, amely az emlőcsatornából indul, fejlődik ki. Hasonló az ekcémához, bőrviszketést okoz, ezért nagyon sokan nem is mennek ezzel a problémával orvoshoz, legalábbis a betegség kezdeti szakaszában nem. Mindenképpen fel kell keresni szakorvost, mert az emlőrák is gyógyítható, de ehhez nem szabad hónapokat várni.

Az emlőcsatornában kialakulhat nem rákos daganat is, amelynek az egyik tünete nem más, a mellbimbó viszketése. Ilyenkor is szükség lehet ultrahangra, mammográfiára és biopsziára is, hogy az orvos megbizonyosodjon arról, hogy nem rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem