20.6 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

A magyar szőlő és bor Európában

Dátum:

Megosztás:

A különleges hangulatú Hunyad-pincében található az egyik legizgalmasabb kiállításunk, amely a magyar szőlő- és borkultúra történetét és hagyományos eszközeit mutatja be, írásos emlékek és érdekes fotók sokaságát felhasználva.

A magyar borkultúra

A kiállítás látogatói a szőlőművelés és borkészítés munkaeszközei mellett ritka préseket és a magyar borászati ipar termékeit is megismerhetik.

Külön figyelmet érdemel a Balaton-felvidéki kisparaszti pincebelső, és a magyar borkultúra zászlóshajóját, Tokaj-Hegyalját bemutató kiállításrész.

A kiállított több mint 700 muzeális eszköz és tárgy Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű eszközgyűjteményéhez, a Szőlészeti és Borászati Gyűjteményéhez tartozik.

A magyar szőlő és bor története

A kronologikus elrendezésű tárlat különös hangsúlyt fektet borkultúránkat máig meghatározó tényezőkre: a keleti gyökerekre, a pannóniai római borkultúrára, valamint a nyugati és a délszláv telepesek magyar kultúrába integrálódott hagyományaira.

Megismerkedhetünk a feudális szőlő- és borkultúra Szent István kori megszületésével és a középkor folyamán betöltött rendkívüli jelentőségével. Szembesülhetünk a történelem pusztításaival, felmérhetjük az újrakezdések nehézségeinek nagyságát. Végigkövethetjük a kapitalizálódás folyamatát, és egy új „hódítónak” a filoxérának a megjelenését.

Számba vehetjük a két világháború, a trianoni békediktátum, a gazdasági válságok és a kommunista diktatúra következményeit, végül láthatjuk azokat a bíztató változásokat, melyek az elmúlt huszonöt év ellentmondásos, válságokkal terhelt időszakának ellenére is a magyar szőlő- és borkultúra jövőjét jelentik.

A 2003 őszén megnyílt tárlat a magyarság identitásához szorosan kötődő magyar bornak és a hozzá kapcsolódó kultúrának széles körű bemutatására törekszik.

Ehhez a borkészítés tudományán túl, az agrártörténet, a néprajz és a vallástörténet segítségét is felhasználja. Méltó folytatása intézményünk borászati kiállításainak, melyben a hagyomány ápolása szervesen illeszkedik a jövő lehetőségeinek és feladatainak bemutatásához.

Dr. Beck Tibor, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...