6.3 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

A magyar sportot ért legnagyobb igazságtalanságok..

Dátum:

Megosztás:

Liu Shaolin Sándor elsőként ért célba a pekingi olimpia rövid pályás gyorskorcsolya-versenyeinek férfi 1000 méteres távján. Néhány pillanatig olimpiai bajnoknak érezhette magát, de mivel ütközött a szinte mellette haladó Zsen Ce-vejjel, kizárták, elvették tőle a jól megérdemelt aranyérmet. Íme a magyar sport legnagyobb igazságtalanságai.

Az 1954-es labdarúgó-világbajnokság berni döntőjében a nagy esélyes magyar válogatott, 2:0-s vezetése után, 3:2-re vesztésre állt a németek ellen. Puskás Ferenc a kapuba lőtte a labdát, de az angol bíró, William Ling, partjelzője, Mervyn Griffith jelzésére érvénytelenítette a gólt. Mai (technikai) ismereteink szerint szabályos volt a gól. Igazságtalanság.

Még több sporthír!

Maradva a futballnál, 1962-ben, a chilei világbajnokságon a szovjet Nyikolaj Latisev nem adta meg Tichy Lajos gólját. A filmfelvétel alapján készült elemzések pedig ma már egyértelműek: a labda túljutott a gólvonalon. A negyeddöntőt a csehszlovákok 1:0-ra megnyerték, s nem csak az elődöntőbe jutottak, de aztán az aranyéremért játszhattak a nagyszerű brazilokkal. Ott már veszítettek.

Az 1972-es müncheni olimpia ökölvívó-versenyein három magyar is döntőbe jutott. Gedó György nyert, majd következett – Kajdi János előtt – a virtuóz technikájú Orbán László. Nagyszerűen vívott a lengyel Európa-bajnok, Jan Szczepański ellen, érvényesítette nagy erényét, parádésan védekezett, elhajolgatott, pontos ütésekkel szurkált. Talán még agresszívebben is támadott, mint szokott.

Harmadik menetéről így számolt be a Népsport: „A harmadik menet elején Szczepansky sorozott, nagyon féltettük Orbánt, ő azonban megismételte bukaresti bravúrját, s egy gyönyörű egyperces sorozással fejezte be a mérkőzést. A lengyelnek az ütésektől felrepedt a jobb szemöldöke és az utolsó percben már erősen vérzett. Orbán ekkor igazán meggyőző volt, a bírák azonban másképpen látták.

A mérkőzést a francia Mascot vezette. A pontozás eredménye: az NSZK-beli Kramheler 59:59, a tajvani Hong Chen-sen 59:58. a kenyai Hill 59:58, a nigériai Marik 59:59, az olasz Aniello 59:58 Szczepanski javára.” A 2009-ben elhunyt Orbán élete végéig nem tudta megemészteni az igazságtalanságot.

Még több sporthír!

Az 1980-as moszkvai olimpia kötöttfogású birkózó-döntőinek a 62 kg-os Tóth István lett az áldozata. A görög Szteliosz Migiakisszal mérkőzött az aranyéremért. A Népsport így számolt be a történtekről: „Tóth Istvánnak már a kettős leléptetés is elegendő lett volna a görög Migiakisz ellen az aranyéremhez, s minthogy az utóbbi mérkőzéseiken gyakorta született ez az eredmény, számítani is lehetett rá… Nagyszerűen kezdett, ellenfelét meg is intették. Bár továbbra is aktívabb volt, a bírók, úgymond visszaültették… Nem kis meglepetésre! A második menetben megint csak Migiakisz kapott intést. Ekkor úgy tűnt, hogy Tóth talán akciót is tud majd végrehajtani. Megrázta ellenfelét, ki-kibillentette, olykor már a kezében is volt… Egyértelmű támadásai köze¬pette érte őt a gond – és a még nagyobb meglepetés, hogy a legutolsó pillanatban mégis megintették. Hogy újabb meglepetés várjon ránk, arról Martinetti, a svájci szőnyegelnök gondoskodott. Ugyanaz a Martinetti, aki Kocsist a mexikóvárosi VB döntőjében – vezető pozícióban – leléptette… És, sajnos, Martinetti ismét főszereplő lett. Szóval, Martinetti odahivatta magához Tóth Istvánt és aktívabb birkózásra szólította fel. Migialkiszt nem! Egy perc elteltével a mérkőzés vezető bírója kettős leléptetést javasolt. Ezzel Tóth lett volna az olimpiai bajnok… Martinetti azonban ismét Tóthnak szólt. A vezető bíró ismét kettős leléptetést javasolt, erre Martinetti immár őt szólította magához… Migiakisz megérezte azt, hogy a bírók az ő oldalán állnak, pörölyszerű beugrásokkal próbált aktívabbnak látszani, pedig annak amit csinált, nem sok köze volt a birkózáshoz. És Martinetti is megérezte, hogy most lehet leléptetni — Tóthot. Értetlen, döbbent csend… És Tóthot valóban leléptették.”

Még több sporthír!

Akad még birkózásból vett példa, sajnos, 2016-ból, amikor Lőrincz Viktor bronzérmét vette el a téves bírói ítélet. Ez is kötöttfogásban történt, a 85 kg-osok kategóriájában, a vigaszában. A német Denis Kudla volt az eset kedvezményezettje, akinek aztán Lőrincz visszavágott a tavalyi, tokiói olimpián, a negyeddöntőben.

Nyitókép: Image Source/Getty Image

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...