11.9 C
Budapest
2022. szeptember. 29. csütörtök

A magyar író ügye bekerült a CIA UFO-aktáiba: az orránál fogva vezette a KGB-t Nemere István..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Javában dúlt a hidegháború, a világ két nagyhatalma, a Szovjetunió és az Egyesült Államok pedig miközben egymás kiirtásának módszereit csiszolgatta, azon dolgoztak, hogy mégse szabadítsák rá a világra az apokalipszist.

A szembenállás tucatnyi fronton folyt, egymás nyilvános provokációjától kezdve a kémkedésen át az űrversenyig. Ki gondolta volna, hogy az utóbbi harctérre Magyarország egyik legtermékenyebb írója is feltévedt.

Nagy meglepetésre a CIA évtizedek óta gyűjtögetett és nemrégiben nyilvánosságra hozott ufóaktáiban felbukkant egy feljegyzés a nyolcvanas években Európa legjobb sci-fi írójává választott Nemere István (76) író rendszerváltáskor kiadott botránykönyvéről, ami az 1961-es év egyik legfontosabb eseményét firtatta. Abban az évben két nagy dolog történt: a határok fontosságát hangsúlyozandó felhúzták a berlini falat, a határtalanság jegyében pedig kijutott a világűrbe az első ember, a szovjet Jurij Gagarin. Persze, nem így történt Nemere István szerint, akinek a könyve magára vonta a titkosszolgálatok érdeklődését.

A CIA által jegyzett dokumentumok nemrégiben kerültek napvilágra. Az iratok között akad olyan, ahol név szerint megemlítik Nemerét, aki Gagarinról írt könyvével magára haragította a szovjeteketA CIA által jegyzett dokumentumok nemrégiben kerültek napvilágra. Az iratok között akad olyan, ahol név szerint megemlítik Nemerét, aki Gagarinról írt könyvével magára haragította a szovjeteket

 Ha visszamenőleg is, de ez egyfajta elismerés nekem, és azt jelzi, hogy egy olyan nagyhatalom, mint az USA kémügynöksége számontartott. Ugyanakkor rosszulesik, hogy az akkori szovjet pártlap, a Komszomolszkaja Pravda megsemmisítő kritikáját idézve kerül elő a nevem és a mű – mesélte a napjainkban is aktív író, aki a könyv minden sorát ma is igazolhatónak tartja.

Jurij Gagarin volt az első ember a világűrben. 1961 áprilisában indult útnak a Vosztok–1 űrhajóval /Fotó: WikipediaJurij Gagarin volt az első ember a világűrben. 1961 áprilisában indult útnak a Vosztok–1 űrhajóval /Fotó: Wikipedia

– A Gagarin = kozmikus hazugság? című könyv kéziratához akkori lakhelyemen, Lengyelországban kezdtem el gyűjteni az alapanyagot, pár héttel a szovjet űrhajós földreszállása után. Feltűnő volt az a sok apró jel, kis hazugság, ami valószínűsítette, hogy Gagarin csak egy kirakatbábu az űrverseny játszmájában. Ilyen volt például az, hogy a nemzetközi sajtótájékoztatókon soha nem a kozmonauta felelt a kérdésekre – árulta el lapunknak, mi vezette a könyv megírásához.

A könyvről az oroszok lapok is beszámoltak, amire viszont a CIA figyelt fel azonnalA könyvről az oroszok lapok is beszámoltak, amire viszont a CIA figyelt fel azonnal

– Rávetettem magam a korabeli újságcikkekre és egyéb forrásokra, de azt is tudtam, mozgásomat, kutatásaimat igyekszik szemmel tartani az orosz KGB és a lengyel titkosszolgálat. Nem éreztem biztonságban magam. Azzal is tisztában voltam, hogy a feltárt dokumentumok sértik a szovjetek nagyhatalmi nimbuszát. Szerencsére egyidejűleg más könyvön is dolgoztam, így többé-kevésbé félre tudtam vezetni az utánam kutakodókat – avatott be konspirációiba az író, aki azt is elárulta, mivel eredeti végzettsége könyvtáros volt, mindig igyekezett valahogy álcázni valódi célját, és ez egy ideig sikerült is.

Gagarin majd két órát töltött az űrben, csakhogy Nemere szerint nem őt lőtték ki Gagarin majd két órát töltött az űrben, csakhogy Nemere szerint nem őt lőtték ki

– A 60-as évek végén, egy magánéleti zűr és indokolatlan házkutatás során azonban 4 ezer oldalnyi anyag, köztük a Gagarin-könyvet alátámasztó iratoknak is nyoma veszett, így sok mindent kezdhettem elölről – mondta az író, aki végül 1990-ben dobta piacra leleplező könyvét.

Elképesztő rekordok

Egyedülálló rekorder a lengyel művek fordítójaként is befutott Nemere István, akinek eddig 700 kötete jelent meg, és több mint 11 milliós példányszámot tudhat magáénak. Újabb dobásra készül, angol nyelvterületen akarja kiadni elhíresült könyvét.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor munkája nem volt hiábavaló! .. Jelzésértékű, hogy az EP-ben az európai reneszánszban reménykedő pártok határozottan kiálltak Magyarország mellett!

A támadásokról eleget hallottunk, eleget élvezkedett ezen a baloldali sajtó, arról azonban keveset beszélünk, hogy a vörös többségű...

2023. április 30-ig magánszemélyeket nem tehetnek ki önkormányzati bérlakásból!

Az MTI szerint Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúan támogatta a testület.. A döntés értelmében a Fővárosi Önkormányzat vállalta a...

Hamar itt a hideg, és aki egész évben nem készült fel, az könnyen megfázik, de van megoldás!

Kurkuma, gyömbér, sárgarépa, ebből készíts ívólevet! A gyömbér miatt egy kicsit erős lesz, de meg kell inni, és akkor...

„Sándor, Sándor, tűnj a p…mból” – skandálták az abortusztörvény ellen tüntetők a Belügyminisztérium előtt – Így zajlott a demonstráció

Szeptember 13-án jelent meg a Pintér Sándor, belügyminiszter nevéhez köthető rendelet, amely az abortusztörvény egyik mellékletén változtatott: eszerint...