13.3 C
Budapest
2022. október. 1. szombat

A magyar ész az űrkutatásban is mindig jelen volt..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Valószínűleg a „magyar” és az „űr” szavak hallatán mindenki Farkas Bertalanra, az első magyar űrhajósra gondol, ám a magyarok és az űr kapcsolata sokkal korábbra nyúlik vissza.

1992. január 6-án alakult meg a Magyar Űrkutatási Iroda. A megalapítása óta eltelt 29 esztendőben gyökeresen megváltozott az űrkutatáshoz való viszony, és a technológiai fejlettség is rohamléptekkel halad ezen a területen.

Magyarország is felzárkózik az űrkutatás területén, hiszen 2024-ben újra magyar űrhajóst szeretne küldeni az űrbe, továbbá az Európai Űrügynökség aktív tagja, de a magyarok és az űr közös története nem itt, de még csak nem is Farkas Bertalannal kezdődött, hanem jóval régebben.

A magyar űrkutatás története a negyvenes években kezdődött, amikor 1946-ban Bay Zoltán és csoportja kísérleti radarberendezésével visszhangot kapott a Holdról.

Ez az úttörő kísérlet – egy vele szinte egyidejűleg végrehajtott amerikai kísérlettel együtt – mind a radarcsillagászat, mind az űrkutatás első lépésének tekinthető, hiszen valami mesterségesen létrehozott (ezúttal egy fotoncsomag) – azzal a céllal hagyta el a Föld felszínét, hogy eljusson egy másik égitestre.

Bay Zoltán magyar származású fizikus (Fotó: Nemzeti Fotótár/Tóth Gyula)

A kommunisták megjelenése azonban félbeszakította ezeket a kutatásokat, és Bay professzor elhagyta Magyarországot, Amerikába emigrált, ahol hosszú és sikeres életpályáját befejezte. Csoportja felbomlott, és kísérleteit Magyarországon soha nem folytatták.

Maga az űrkutatás tulajdonképpen a Nemzetközi Geofizikai Év (1957–1958) során kezdődött mint a globális geofizikai (elsősorban ionoszféra és légkör) kutatási programok új, hatékony eszköze.

Magyar tudósok egy csoportja viszont már 1956 májusában úgy gondolta, hogy hazánkat fel kell készíteni a hamarosan megkezdődő űrkutatás korszakára. Éppen ezért létrehozták az Asztronautikai Bizottságot, amely megkezdte a közvélemény tájékoztatását a Szovjetunió és az Egyesült Államok várható űrprogramjairól.

Lajka kutya a felbocsátás előtt (Fotó: MTI/TASZSZ )

A hidegháború évtizedeiben az űrkutatás – a fegyverkezési verseny mellett – stratégiai területté vált, emlékezhetünk Lajka kutya kilövésére vagy épp a holdra szállásra.

A Szovjetunió igyekezett tartani a lépést, így Magyarország sem maradhatott ki a versenyből. Farkas Bertalan 1978-ban önként jelentkezett űrhajósnak, és kezdte meg kiképzését, majd 1980. május 26-án a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén elindult a világűrbe, ahol feladatait sikeresen végezte el.

Startra készítik elő a Szojuz–36 űrhajót, melynek parancsnoka Valerij Kubaszov, kutató űrhajósa Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós 1980. május 26-án (Fotó: Nemzeti Fotótár/Németh Ferenc)

Az űrrepülése után számos díjat kapott:

 • 1980 – A Szovjetunió Hőse
 • 1980 – Lenin-rend
 • 1980 – A Magyar Népköztársaság Hőse
 • 1980 – A Magyar Népköztársaság Érdemrendje
 • 1980 –A Magyar Népköztársaság Űrhajósa
 • 1980 – Gyulaháza díszpolgára
 • 2003 – Kijev – Társadalmi elismerés és Nagyság Érdemrend
 • 2010 – Prima Primissima – Megyei Prima Díj, Közép-magyarországi Regionális Szervezet, Magyar tudomány kategória kitüntetettje
 • 2014 – Csepel díszpolgára
 • 2020 – Görgei Artúr-életműdíj
 • 2020 – Order of Security nagykereszt kitüntetés

Farkas Bertalan az első magyar űrhajós (Nemzeti Fotótár/Németh Ferenc)

Farkas Bertalan űrutazásának 40. évfordulójáról Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett közösségi oldalán.

Ám a magyarok és az űr közös története itt korántsem ért véget.

1992. január 6-án, azaz 29 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Űrkutatási Iroda,

mely 2005 után minisztériumi felügyelet alá került. Feladata volt a különböző nemzetközi szervezetekben való részvétel. 2014-es megszűnése után azonban nem állt meg a magyar űrkutatás, ugyanis 2015-ben hazánk az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagállama.

)

2018-tól a Külgazdasági és Külügyminisztérium hatáskörébe tartozik a magyar űrstratégia, melynek keretében Ferencz Orsolya űrkutató, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet űrkutató csoportjának tudományos főmunkatársa űrkutatásért felelős miniszteri biztosként felel.

Ferencz Orsolya Ildikó űrkutatásért felelős miniszteri biztos (Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/Mónus Márton)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már 2019 novemberében bejelentette, hogy a magyar űrstratégia része, hogy

2024-ben újabb űrhajóst küldjünk a kozmoszba.

Ennek részeként már 2020 végén Kecskeméten megkezdődött azoknak a kiválasztása és kiképzése, akik részt vehetnek a várhatóan magyar–orosz együttműködésben zajló űrprogramban.

A címlapfotó illusztráció.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autó égett az M5-ösön, Kecskemét közelében

Kigyulladt egy autó Kecskemét közelében, az M5-ös autópályán. Egy személyautó motortere és műszerfala égett az M5-ös autópálya 93-as és...

Tinik előtt végzett önkielégítést az ismert festőművész – Érthetetlen, miért nem vették őrizetbe B. Tamást (18+)

Hátborzongató, da sajnos, igaz történés: A városszerte ismert hobó festőművészből órák alatt közellenséggé vált B. Tamás Nagykőrösön, ahol...

Egyre nagyobb a baj a Gazprommal: veszélyben az utolsó, Magyarországra tartó gázvezeték is – Megszólalt a külügy..

A Gazprom belengette, hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra tartó gázvezetékét is. A Gazprom belengette hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra...

Úgy néz ki, mégis lesz karácsonyi vásár Budapesten

Elvi hozzájárulását adta a belváros önkormányzata a Vörösmarty téri karácsonyi vásár megrendezésére az Advent Bazilika esemény szervezőinek, miután...