3.6 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

„A magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni”..

Dátum:

Megosztás:

Exkluzív interjú Nagy István agrárminiszterrel a rovarokról, mint táplálékról.. Ő megkóstolta már …Az Agrárminisztérium még vizsgálja, hogy biztonságos-e a rovarfehérje / Fotó: MTI/Krizsán CsabaAz Agrárminisztérium még vizsgálja, hogy biztonságos-e a rovarfehérje / Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Budapest — Mindenki nyugodjon le, marad a húsleves, a rántott szelet és a töltött káposzta! Magyarországon jó ideig még biztosan nem lesz bogármenü az étlapon, hiába engedélyezte hosszas viták után az Európai Unió, hogy élelmiszerként is forgalomba lehessen hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját.
Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár számos tagállam kételkedik az európai meghonosításban, hazánk volt az egyetlen, amely ellenezte a döntést. A Blikk a legilletékesebbet, Nagy István agrárminisztert kérdezte meg: miért nem fogadja el Magyarország az EU határozatát?– A szavazás előtt a vezetői jóváhagyás „pecsétjét” dr. Bognár Lajos országos főállatorvos ütötte rá a magyar álláspontra. Ezzel megerősítette azt, amit évek óta következetesen képviselünk a kérdésben – válaszolta érdeklődésünkre a miniszter, és már sorolta is az érveit.

Nagy István szerint hazánkba nem való ez az élelmiszer / Fotó: ShutterstockNagy István szerint hazánkba nem való ez az élelmiszer / Fotó: Shutterstock

– A közvélemény-kutatások bizonyítják, hogy a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni. Rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik hazánk, nem szorulunk rá a kukacevésre. De említhetném, hogy továbbra se találkoztunk olyan vizsgálatokkal, amelyek a tényleges összetettségében vizsgálták volna az alternatív fehérjék kérdéskörét, a saját kutatásunk pedig még most zajlik. Márpedig amíg nem kapunk minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig az Agrárminisztériumban, a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogjuk a rovarfogyasztást – szögezte le Nagy István.

Ez persze nem zárja ki feltétlenül, hogy valamilyen formában megjelenjenek az ilyen jellegű termékek a hazai üzletek polcain, ám a tárca vezetője úgy vélte, véletlenül senkinek nem kerülhet az asztalára rovarfehérjével feljavított élelmiszer.

– Az engedély az EU teljes területére vonatkozik, így előfordulhat, hogy hazánkban is találkozunk majd ilyen termékekkel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei azonban mind a hagyományos, mind az internetes kereskedelem szigorú ellenőrzésével felkészültek azoknak a kockázatoknak a kezelésére, amit a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenése jelenthet – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy nemcsak magát a lisztkukacot fogják vizsgálni, hanem az összes olyan feltételt, ami egy ilyen terméknél kötelező előírás. Például hogy csak olyan termékben és kizárólag olyan formában található meg a lisztkukacliszt, ami az engedélyben szerepel. Vagy﷯ hogy megfelelően tájékoztatták-e a vásárlót az összetevőkről és az allergiás reakció kockázatáról. – Azokat a termékeket pedig, amelyek nem felelnek meg maradéktalanul az előírásoknak, kivonják a forgalomból, az engedély nélküli felhasználás, forgalmazás pedig hamisításnak minősülhet – mondta Nagy István.

Gasztronómiai forradalmat robbanthatnak ki a lisztkukacokból elkészített, ízletes ételek, mégis bizarr látványt nyújtanak / Fotó: ShutterstockGasztronómiai forradalmat robbanthatnak ki a lisztkukacokból elkészített, ízletes ételek, mégis bizarr látványt nyújtanak / Fotó: Shutterstock

– Ön megkóstolt már bármilyen rovarból készült ételt? – tettük fel a kérdést a miniszternek.

Agrárminiszter: – Igen, kóstoltam, de úgy érzem, hogy nem vesztek semmit, ha kihagyom ezt az életemből – árulta el ételkalandját lapunknak a bevállalós politikus.

Akik már jóízűen eszegetik

Az EU már 2012-ben eurómilliókkal támogatta a rovarehetőséget kutató projekteket beharangozva, hogy 2020-ra meg kell barátkozni a rovarfehérje fogyasztásával. A hollandok, a svájciak, a britek, a belgák, a dánok már évek óta árulják ezeket a élelmiszereket. A lárvák fehérjeforrásként való felhasználása kisebb költséggel, hulladékkal és üvegházhatással járhat.

Nyitókép: Illusztráció

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

L-arganin és lehetőségeinek kiaknázása az edzésnél

Az emberi test különböző fiziológiai funkcióinak széleskörű spektrumáért felelős fehérjék fontos alkotóeleme. Ugyancsak ismert a nitrogén-oxid prekurzoraként – ami...

A 35 legérdekesebb TikTok statisztika 2023-ban

2016-ban indult és azóta felforgatta a közösségi média világát. Világszerte 3 milliárd letöltés Magyarországon pedig már több, mint...

Harry herceg ultimátumot adott a királynak..

Harry herceg állítólag egy komoly kérdést tett fel apjának, III. Károly királynak Archie hercegről és Lilibet hercegnőről, hogy rávegye a...

Veszélyes az iPhone egyik újdonsága – már a rendőrök figyelmeztetnek

Az iOS új funkciója akkor is működik, ha a használója nem is tud róla. Veszélyes lehet az iPhone-ok egyik...