33.4 C
Budapest
2022. június. 28. kedd

„A magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni”..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Exkluzív interjú Nagy István agrárminiszterrel a rovarokról, mint táplálékról.. Ő megkóstolta már …Az Agrárminisztérium még vizsgálja, hogy biztonságos-e a rovarfehérje / Fotó: MTI/Krizsán CsabaAz Agrárminisztérium még vizsgálja, hogy biztonságos-e a rovarfehérje / Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Budapest — Mindenki nyugodjon le, marad a húsleves, a rántott szelet és a töltött káposzta! Magyarországon jó ideig még biztosan nem lesz bogármenü az étlapon, hiába engedélyezte hosszas viták után az Európai Unió, hogy élelmiszerként is forgalomba lehessen hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját.
Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár számos tagállam kételkedik az európai meghonosításban, hazánk volt az egyetlen, amely ellenezte a döntést. A Blikk a legilletékesebbet, Nagy István agrárminisztert kérdezte meg: miért nem fogadja el Magyarország az EU határozatát?– A szavazás előtt a vezetői jóváhagyás „pecsétjét” dr. Bognár Lajos országos főállatorvos ütötte rá a magyar álláspontra. Ezzel megerősítette azt, amit évek óta következetesen képviselünk a kérdésben – válaszolta érdeklődésünkre a miniszter, és már sorolta is az érveit.

Nagy István szerint hazánkba nem való ez az élelmiszer / Fotó: ShutterstockNagy István szerint hazánkba nem való ez az élelmiszer / Fotó: Shutterstock

– A közvélemény-kutatások bizonyítják, hogy a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni. Rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik hazánk, nem szorulunk rá a kukacevésre. De említhetném, hogy továbbra se találkoztunk olyan vizsgálatokkal, amelyek a tényleges összetettségében vizsgálták volna az alternatív fehérjék kérdéskörét, a saját kutatásunk pedig még most zajlik. Márpedig amíg nem kapunk minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig az Agrárminisztériumban, a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogjuk a rovarfogyasztást – szögezte le Nagy István.

Ez persze nem zárja ki feltétlenül, hogy valamilyen formában megjelenjenek az ilyen jellegű termékek a hazai üzletek polcain, ám a tárca vezetője úgy vélte, véletlenül senkinek nem kerülhet az asztalára rovarfehérjével feljavított élelmiszer.

– Az engedély az EU teljes területére vonatkozik, így előfordulhat, hogy hazánkban is találkozunk majd ilyen termékekkel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei azonban mind a hagyományos, mind az internetes kereskedelem szigorú ellenőrzésével felkészültek azoknak a kockázatoknak a kezelésére, amit a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenése jelenthet – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy nemcsak magát a lisztkukacot fogják vizsgálni, hanem az összes olyan feltételt, ami egy ilyen terméknél kötelező előírás. Például hogy csak olyan termékben és kizárólag olyan formában található meg a lisztkukacliszt, ami az engedélyben szerepel. Vagy﷯ hogy megfelelően tájékoztatták-e a vásárlót az összetevőkről és az allergiás reakció kockázatáról. – Azokat a termékeket pedig, amelyek nem felelnek meg maradéktalanul az előírásoknak, kivonják a forgalomból, az engedély nélküli felhasználás, forgalmazás pedig hamisításnak minősülhet – mondta Nagy István.

Gasztronómiai forradalmat robbanthatnak ki a lisztkukacokból elkészített, ízletes ételek, mégis bizarr látványt nyújtanak / Fotó: ShutterstockGasztronómiai forradalmat robbanthatnak ki a lisztkukacokból elkészített, ízletes ételek, mégis bizarr látványt nyújtanak / Fotó: Shutterstock

– Ön megkóstolt már bármilyen rovarból készült ételt? – tettük fel a kérdést a miniszternek.

Agrárminiszter: – Igen, kóstoltam, de úgy érzem, hogy nem vesztek semmit, ha kihagyom ezt az életemből – árulta el ételkalandját lapunknak a bevállalós politikus.

Akik már jóízűen eszegetik

Az EU már 2012-ben eurómilliókkal támogatta a rovarehetőséget kutató projekteket beharangozva, hogy 2020-ra meg kell barátkozni a rovarfehérje fogyasztásával. A hollandok, a svájciak, a britek, a belgák, a dánok már évek óta árulják ezeket a élelmiszereket. A lárvák fehérjeforrásként való felhasználása kisebb költséggel, hulladékkal és üvegházhatással járhat.

Nyitókép: Illusztráció

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Bosszú: A Wizz Air törölte a Budapest – Párizs járatait, és a magyaroknak nem téríti vissza a jegyárakat..

Egymást követő napokon nem indult el a budapesti repülőtérről a Wizz Air járata a Párizs–Orly repülőtérre, a Blikk...

Leomlott egy felújítás alatt álló ház teteje Budapesten, többen lezuhanhattak, gyalogosok lehetnek a romok alatt – fotók

A Jókai tér és az Aradi utca kereszteződésénél leomlott egy felújítás alatt álló ház teteje: feltehetően munkások zuhantak...

Baleset az M7-esen, torlódásra kell számítani

Baleset az M7-esen, a Bp-felé vezető oldalon, a 84-es km-szelvénynél, torlódásra, dugóra kell számítani! Nyitókép: Illusztráció Hirmagazin.eu

Klímaadó jöhet egyes lakóházaink után Brüsszel tervei szerint

„Nagy nap ez a mai az éghajlat számára. Négyszer nagyobb mennyiségű üvegházhatású gázzal kevesebbet fogunk évente kibocsátani, mint...