22.7 C
Budapest
2022. augusztus. 17. szerda

A „magyar Drakula” története 138 éve ezen a napon kezdődött

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

1882. október 20-án, 138 éve született Lugosi Béla színművész, aki Drakula gróf, a vámpír alakjának megformálása révén vált világhírűvé és a klasszikus horrorfilmek sztárjává.

Érdemeit fémjelzi az is, hogy egyike azoknak a magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán.

Az erdélyi Lugoson született Blaskó Béla néven, de ezt később Lugosira változtatta. Gyerekkorától kezdve vonzotta a színjátszás, kalandos úton jutott el a színpadig és onnan a filmvászonra. Apja neves bankárként nem nézte jó szemmel gyermeke színészi ambícióit, ezért a későbbi Drakula megformálója 12 évesen elszökött hazulról, és alkalmi munkákból tartotta el magát.

Az egyesült államokbeli karrierje előtt az akkori Ausztria-Magyarországon is komoly hírnevet szerzett.

Harmincéves korára a Nemzeti Színház tagja, és még Shakespeare-t is játszott. Az első világháborúban önkéntesként szolgált, harcolt az orosz és az olasz fronton is, 1915-ben és 1916-ban. A leszerelés után visszatért a színházba, valamint filmes ajánlatokat is kapott. 1917-ben négy mozit is forgattak vele, majd 1918-ban további nyolcat. A Tanácsköztársaság idején aktív szerepet vállalt a színészszakszervezet megalakításában, majd a kommunisták bukása után emigrált.

Előbb Bécsben, majd Berlinben a filmvásznon kamatoztatta színészi adottságait, de mivel nem érezte magát biztonságban, gépészként egy szállítóhajóra szegődött, és így szökött tovább az Egyesült Államokba. 1920. december 4-én érkezett New Orleansba, de úti célja New York volt. Az amerikai állampolgárságot 1931-ben kapta meg. Az Egyesült Államokban ezután létrehozta a Magyar Nemzetiségi Színházat, ahol magához hasonlóan hazájukból száműzött magyar színészekkel vette körül magát.

A Magyar Nemzetiségi Színház megélhetési okokból (a magyar emigráns közönség túl szűk körű volt) kénytelen volt nyitni az amerikai közönség felé.

Lugosi ekkor még egyáltalán nem beszélt angolul, ezért a szövegeket fonetikusan tanulta be. Ez a módszer későbbi pályafutására is kihatott – az egzotikusan „béna” kiejtés is hozzájárult Drakula szerepének hiteles, „keleties” megformálásához.

Lugosi Béla a Drakula című film főszerepében (1931) (Fotó: Wikipédia)

A nemzetiségi színház turnéi során figyeltek fel rá az amerikai producerek. Először a New York-i Broadway fedezte fel magának, és 1922-ben szerepet kapott A pipacs című darabban, egy évre rá A néma parancs című filmben az amerikai moziközönség előtt is bemutatkozhatott, rögvest gonosztevő szerepben.

A Drakula című Broadway-darab címszerepére 1927-ben kérték fel. A produkció rendkívül sikeres volt, több mint 500 előadást ért meg, és még két évig turnéztak vele. Ennek köszönhetően kérte fel az Universal filmstúdió Lugosi Bélát az 1931-es Drakula című film főszerepére. Ez a film a mai napig a vámpírfilmek egyik alapkövének számít, ebben pedig nem kis szerepe van Lugosi alakításának. Akcentusa, köpenye és frizurája a mai napig igazodási pontot jelent, ha Drakuláról van szó.

A Drakula hozta el Lugosi számára a világhírnevet, de egyben be is zárta őt egy skatulyába: leginkább horrorfilmszerepekre kérték fel. Többek között olyan sikeres filmekben játszott, mint az első zombifilmként számontartott A fehér zombiban vagy a Frankenstein szellemében (Ghost of Frankenstein).

Az 1948-as Bud Abbott Lou Costello Meet Frankenstein című film volt az utolsó A kategóriás darab, amelyben játszott. A skatulyába zárást rosszul élte meg, az ötvenes években megpróbált kitörni a horrorfilmek világából, és két vígjátékban is szerepelt, ám mindkét film csúfosan megbukott. A világháborús sebesülése okozta fájdalmait orvosai egyre erősebb fájdalomcsillapítókkal igyekeztek enyhíteni, ám pont ezek a szerek vezettek súlyos morfinfüggőségéhez.

Lugosi Béla csillaga a Hollywoodi hírességek sétányán (Fotó: Wikipédia)

Élete utolsó három évében a később minden idők legrosszabb rendezőjének kikiáltott Edward D. Wood Jr. oldalán még három, azóta kultusszá kövült B kategóriás alkotásban szerepelt. Ezek a Glen or Glenda, a Bride of the Monster és a 9-es terv a világűrből. Utóbbi bemutatóját és bukását már nem kellett látnia 1959-ben, ugyanis 1956. augusztus 16-án elhunyt szívinfarktusban. A Kalifornia állambeli Culver Cityben helyezték örök nyugalomra legendássá vált Drakula-jelmezében.

hirado

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia

Kapcsolódó hírek

Teljesült Anne Heche végakarata: nyolc ember életét mentette meg szerveivel az elhunyt színésznő

A tragikus autóbalesetben elhunyt Anne Heche végső kívánsága az volt, hogy halála esetén odaadhassa a szerveit azoknak, akiknek...

A sárgarépa előnyei – sárgarépasaláta-recept

A sárgarépa egy gyökérzöldség, amely nagy mennyiségben tartalmaz A- vitamint, K-vitamint, kalciumot, káliumot, vasat és C-vitamint. A zöldség...

Ki ne dobd a maradékot! Ezeket a tippeket felhasználva jóllakhat a család

Nincs is jobb érzés, mint amikor megmentjük a maradékot, és nem a szemetest hizlaljuk vele, hanem a saját...

Hoppá, Lagzi Lajcsi visszatér a képernyőre: megint nézhetik a Dáridót a rajongók – És van még más bejelentése is a TV2-nek, mutatjuk

Szeptember 3-án indul az ősz a 25 éves TV2-n: visszatérnek a legnépszerűbb műsorok, de bemutatkoznak új formátumok is. Díjnyertes...
facebook