5.1 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

A LOTO eszközök szerepe a munkahelyi balesetek megelőzésében

Dátum:

Megosztás:

A LOTO eszközök szerepe a munkahelyi balesetek megelőzésében

A LOTO (Lockout/Tagout) munkavédelmi eszközök célja, hogy megelőzzék az emberi figyelmetlenségből fakadó baleseteket. Szerencsére a munkáltatók egyre nagyobb figyelmet fordítanak az ilyesfajta szerencsétlenségek megelőzésére, így védve munkavállalóikat az esetlegesen bekövetkező balesetektől.

A LOTO egy olyan biztonsági módszer, amelyet úgy hajtanak végre, hogy a megfelelő lockout tagout eszközöket egy meghatározott eljárásnak megfelelően az elzárt energiaforrásokra helyezik el. Ezzel biztosítják, hogy az energiaforrás által vezérelt berendezés nem működtethető, amíg a LOTO eszközt az energiaforrásról el nem távolítják. Ezekkel a munkavédelmi eszközökkel a munkavállalók testi épsége megóvható a gépek és berendezések veszélyes energiaforrásaitól a szervízelés vagy karbantartási munkák folyamatai során. Az egyre szigorodó biztonsági szabályozás miatt rendkívül fontos a gépekkel dolgozó munkavállalók biztonságának teljeskörű biztosítása. Napjainkban az ipari balesetek nagy részét az energia ellenőrizetlen felszabadulása vagy a gépek és berendezések nem várt beindulása okozza, amely sok esetben egy lezárt, karbantartás alatt álló munkaterületen történik. Ezen balesetek a megfelelő LOTO eszközök módszeres LOTO rendszerben való használatával megakadályozhatóvá válnak.

Az öt leggyakrabban személyi sérüléshez vezető tevékenység:

  • A berendezések leállításának elmulasztása.
  • Az energiaforrásról való leválasztás elmulasztása.
  • A maradék energia nem megfelelő elvezetése.
  • A berendezés korai vagy véletlen újraindítása.
  • A munkaterület kiürítésének elmulasztása az újraindítás előtt.

A felsoroltokon kívül még számos egyéb lépés elmulasztása vezethet a személyi sérülésekhez, amely a munkáltató számára később magas költségvonzattal és nem tervezett leállással járhat. Ezen kellemetlenségek elkerülése és az alkalmazottak megóvása érdekében szükség van egy hatékony, könnyen kezelhető és átlátható energiaszabályozási programra. A legtöbb veszélyes energiaforrás gondatlan kezeléséből származó baleset elkerülhető a megfelelő LOTO eljárások és minőségi LOTO eszközök használatával. Az ipari berendezéseken végzett szerviz- és karbantartási munkák biztonságos elvégzéséhez elengedhetetlen, hogy a feladatot vállaló munkavállalók teljes mértékben megértsék az eszközök használatának fontosságát és ismertessük velük, hogy hogyan is kell helyesen használni a LOTO eszközöket. Ha a munkáltató biztosítja a megfelelő kizáró eszközöket és segíti a munkavállalóit a LOTO rendszer megismerésében, módszeres használatában, akkor a munkahelyi balesetek száma jelentősen csökkenthető. A hatékony LOTO rendszer kiépítéséhez minden esetben szükségesek minőségi, megfelelő biztonságot nyújtó LOTO eszközök, valamint a munkavállalók ilyesfajta ismeretei is, amelyek biztosítása a munkáltató feladata.

Napjainkban már minden olyan energiaforrás kizárható LOTO eszközök segítségével, amelyekből a felszabaduló energia könnyedén személyi sérülésekhez vezethet. Számos standard, a legtöbb munkavégzési helyszínen előforduló energiaforrás kizárására fejlesztett eszközön túl már rendelkezésünkre áll több speciális, tevékenység vagy alkalmazás specifikus LOTO eszköz is. Ezen szükségletek maradéktalan felmérése többnyire munkavédelmi szakember feladata, de némi ezirányú ismeret elsajátítása után akár magunk is nekiláthatunk a LOTO rendszer megtervezésének. Gondoljuk át, hogy milyen energiaforrásokkal rendelkezünk, és hol, milyen eszközökkel zárhatóak le és mi az amely az átláthatóságot és használatot egyszerűsítheti. Ilyen lehet például a LOTO eszközök színkódolása csoportok vagy felhasználói területek szerint, a lakatok formavilágának egymástól elhatárolása vagy hogy az üzemi területen karbantartói csoportonként, esetleg külsős munkavállalónként szeretnénk-e egyszerűen azonosíthatóvá tenni a rendszerük elemeit. Az üzem jellemzői és a felhasználói kör szerinti követelményektől függően különféle kulcsrendszert választhatunk az lakatokhoz, jogosultsági szinteket alakíthatunk ki. Több ember közös munkája esetén egy gyűjtőlakat vagy csoportos kizáró doboz alkalmazásával elérhetjük azt, hogy a rendszer csak akkor legyen üzembe helyezve, ha minden munkavállaló befejezte a feladatát, eltávolította a saját LOTO lakatját és jóváhagyta a rendszer újbóli beindítását.

A LOTO rendszerünk megtervezésében – akár munkavédelemmel foglalkozó szakember, akár laikus illetőről legyen szó – segítségükre lehet a Next Evolution Kft. webáruháza, ahol katalógusba szedve megtalálhatóak a legkülönfélébb területek kizárásához alkalmas eszközök. A Next Choice LOTO eszköz kínálat teljes mértékben eleget tesz a legspeciálisabb energiaforrásokkal rendelkező ipari felhasználók számára is. Az áruházban akár a teljes rendszerünk kiépítéséhez szükséges eszközparkot beszerezhetjük könnyedén egy gyors megrendelési folyamat során és szükség esetén szakértő munkatársak állnak rendelkezésükre kérdéseink megválaszolásához.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Ma este csak 1 film! A pókerjátékosoknak, és mindenkinek ajánlom, .. egy igazán jó film: Elit játszma – videó

Winston Churchill: "A siker az a képesség, hogy az ember a kudarcok sorozata ellenére sem veszít a lelkesedéséből" Teljes...

Valósággá válhat, amit csak sci-fikben láthattunk: alagutat találtak egyik világból a másikba

A bulgáriai Szófiai Egyetem fizikusainak egy csoportja szerint a féreglyukak, azaz az univerzum egyik részét a másikkal összekötő...

Újra vele! Őszintén öleli őt Berki Mazsi

Itt a fotó Sokan gondolták, hogy a Kulcsár Edina helyére beugró Berki Mazsinak ilyen rövid felkészülési idővel semmi esélye...

Festővászon lett Herceg Erika tökéletes testéből: „Meztelenül kiállok, úgy fogtok rám festeni” – videó (18+)

Herceg Erika egy divattervezővel és egy képzőművésszel kooperálva változott igazi műalkotássá szinte egyetlen szempillantás alatt, amikor hófehér ruháját...