5.2 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
HomeHírekHáborúA litvánok kiszámolták Oroszország meddig képes folytatni a háborút

A litvánok kiszámolták Oroszország meddig képes folytatni a háborút

Még két évet jósol a litván hírszerzés Oroszországnak az ukrajnai háborúban. Egy jelentésük szerint a magas olajáraknak és a nyugati szankciók megkerülésének köszönhetően Moszkvának még két évre elég katonai erőforrása van. Azt is megfejtették, hogy az orosz hadsereg fejlődőképes, tanul a hibáiból és képes megújulni, ha úgy hozza a szükség.

A litván hírszerzés csütörtökön közzétett elemzése szerint Oroszország még legalább két évig képes a jelenlegi intenzitással folytatni a háborút Ukrajnában a magas olajáraknak, a szankciók megkerülésének és az állami beruházásainak köszönhetően.

A Ukrainian serviceman stands guard checking for Russian drones in the sky as a soldier in a tractor digs a trench system in the Zaporizhzhia region, on January 30, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. After Kyiv's counter-offensive failed to punch through Russian lines last year, Kyiv has switched to the defensive -- building up its own lines of protection to thwart a possible Russian offensive. No side has made a significant territorial gain in more than a year, but fighting has remained intense. For Ukraine, building trenches marks a radical change in approach. The stronger each side's defensive positions become, the greater the risk is that the front lines stay static and the conflict turns frozen. That would complicate Kyiv's objective of liberating the approximately 20 percent of its territory under Russian control. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
A litvánok kiszámolták Oroszország meddig képes folytatni a háborút.
Fotó: AFP

A litván hírszerző ügynökségek éves jelentésükben, melyben a balti ország biztonságát fenyegető veszélyeket mérték fel, megállapították, hogy 

Oroszország 2023-ban megreformálta és megerősítette az Ukrajnában sok veszteséget elszenvedett haderejét, és jó úton halad afelé, hogy bővítse katonai képességeit a NATO-tagállamokkal, köztük a katonai szövetséghez nemrég csatlakozott Finnországgal közös határszakaszán. 

Kiemelték azt is, hogy Moszkva képes levonni a tanulságokat és javítani harci hatékonyságát.

A lengyelek és a litvánok szerint Oroszország bármelyik pillanatban megtámadhatja EurópátLengyelország és Litvánia szerint Oroszország túl nagy fenyegetést jelent Európára. A két ország vezetői a fegyverkezés fokozását és a közös katonai műveletek gyakorlását szorgalmazzák. Andrzej Duda és Gitanas Nauseda szerint Moszkva bármikor megindulhat Kelet-Európa felé.

Az orosz hírszerzés nagy erőkkel munkálkodik azon, hogy Moszkva meg tudja kerülni a nyugati büntetőintézkedéseket. Nyíltan ugyan csak Iránról és Észak-Koreáról tudható, hogy fegyverekkel és lőszerekkel látja el Oroszországot, ám időközben Kína lett a mikrocsipek legnagyobb beszállítója, és Oroszország a nemzetközi pénzügyi tranzakcióit ma már többnyire jüanban bonyolítja le – derül ki a litván jelentésből.

Hozzátették azt is, hogy Oroszország széles körű infrastrukturális fejlesztéseket hajt végre Fehéroroszországban, hogy használni tudja a tavaly odatelepített nukleáris robbanófejek hordozására képes rakétákat. Azt tapasztalták továbbá, hogy 

orosz és fehérorosz hírszerző ügynökségek igyekeznek litván állampolgárokat beszervezni. 

A litván hatóságok tavaly több embert is őrizetbe vettek, akiket azzal vádolnak, hogy készpénzért cserébe információkat adtak át fehérorosz ügynököknek.

A litván hírszerzés jelentéséből kiderült az is, hogy Kína 2023-ban fokozta kémtevékenységét Litvániában, miután a balti ország korábban lehetővé tette Tajvannak, hogy külképviseletet nyisson. „Kínához köthető” szereplők rendszeresen próbálják feltörni litván kormányzati intézmények számítógépes rendszereit azzal a szándékkal, hogy behatoljanak hálózataikba, és adatokat szerezzenek belőlük – állította a litván hírszerzés.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work