21.2 C
Budapest
2022. június. 25. szombat

A líbiai konfliktus csillapításának lehetőségeiről tárgyalt Charles Michel Erdogannal

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szombat délután Recep Tayyip Erdogan török államfővel találkozott Isztambulban, hogy mindenekelőtt a líbiai konfliktus csillapításának közös lehetőségeiről tárgyaljon vele, miután az uniós vezető a napokban helytelenítette Törökország katonai beavatkozását az észak-afrikai országban.

Arról egyeztettünk, hogy miként tud együttműködni az Európai Unió és Törökország a közel-keleti, valamint a líbiai helyzet enyhítése érdekében” – írta Charles Michel a találkozó után Twitter-fiókján.

Michel és Erdogan mintegy kétórás megbeszélésén Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is jelen volt.

Az Európai Tanács közleményben tudatta, hogy mindkét fél érdekelt egy esetleges új közel-keleti erőszakhullám megelőzésében a párbeszéden keresztül.

Megkezdődött a török katonák fokozatos Líbiába telepítése

A török elnök múlt vasárnap jelentette be, hogy Ankara és Tripoli novemberi megállapodása alapján megkezdődött a török katonák fokozatos Líbiába telepítése a nemzetközileg elismert egységkormány támogatása érdekében. Hangsúlyozta: a török katonáknak koordinációs feladataik lesznek a helyi műveleti központban, harci cselekményekben nem vesznek részt.

Michel szerdán Brüsszelben a líbiai egységkormány miniszterelnökével, Fájez esz-Szarrádzzsal találkozott, akit a török vezetés is támogat. Az egyeztetés után kiadott közleményben Michel azt hangsúlyozta, hogy a líbiai válságra nem lehet katonai beavatkozás a válasz. Továbbá közölte: az Európai Unió a polgárháború befejezését elősegíteni hivatott berlini folyamat keretében különböző nemzetközi partnerek, köztük Törökország bevonásával próbálja újraindítani a líbiai rendezéshez vezető politikai folyamatot.

Michel és Szarrádzs találkozójával párhuzamosan Isztambulban Erdogan és Vlagyimir Putyin orosz elnök is találkozott. A megbeszélést követően kiadott közös közleményben fenntartható tűzszünetre szólítottak fel minden harcoló felet Líbiában január 12-én nulla órától. Rámutattak: az azonnali fegyvernyugvás előfeltétele a líbiaiak közötti, az ENSZ-égisze alatt elindítandó politikai folyamatnak. Az orosz és a török államfő emlékeztetett: támogatják az ehhez alkalmas környezet megteremtését.

Az Európai Tanács szombati közleménye szerint Michel üdvözölte és konstruktívnak nevezte Putyin és Erdogan közleményét. A líbiai egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar tábornok csütörtökön elutasította Törökország és Oroszország tűzszüneti kezdeményezését.

Ankara azt várja Moszkvától, hogy győzze meg a líbiai tábornokot

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szombati isztambuli sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Törökországnak az volt a feladata, hogy Szarrádzst, Oroszországnak pedig az, hogy Haftart győzze meg a fegyvernyugvással kapcsolatban. Hangsúlyozta: Erdogan és Putyin szerdai megállapodása értelmében Ankara azt várja Moszkvától, hogy győzze meg a líbiai tábornokot. Törökországnak nincs gondja azzal, ha minden fél, köztük Haftar is részese a politikai folyamatnak, de a tábornoknak először tartania kell magát a tűzszünethez – tette hozzá a török diplomácia vezetője.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a szerinte az egységkormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

Charles Michel szombat este Egyiptomba utazik tovább, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is egyeztessen ügyben.

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megverte mumusát a magyar női vízilabda-válogatott! Szép volt lányok! Gratulálunk!

Fontos győzelem a vizes vb-n: Kanada legyőzésével csoportmásodik a magyar női vízilabda-válogatott. A magyar női vízilabda-válogatott 11-7-re nyert pénteken...

Szupergyors, szuperokos és szuperintelligens..

Az emberi agy komplexitásával vetekszik az új kínai szuperszámítógép mesterséges intelligenciája a készítői szerint A Sunway a hírek szerint...

Német közüzemi hálózati felügyelet: … “érdemes félretenni pénzt”, .. fontos a takarékoskodás is, érdemes lejjebb állítani a fűtést, és inkább felvenni egy pulóvert, és...

A Bundesnetzagentur vezetője attól tart, leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken, ezért szerinte „már most érdemes félretenni...

Emberek is élnek a világ legbarátságtalanabb helyén: a gázmaszk alapfelszerelés a Danakil-mélyföldön

A Föld egyik legszárazabb és legmelegebb vidékén mintegy százezer ember él. Számos olyan hely van a bolygón, amik az...