1 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

A legrosszabbra készülhetnek az autósok

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az olajárak alakulásából arra következtetnek a szakértők, hogy a piacok a legrosszabb forgatókönyvre készülnek Donald Trump és az iráni vezetés vitájában a korábban kötött atomalku felülvizsgálatáról. Az amerikai elnök bekeményíthet, amire Teherán az egész közel-keleti régió biztonságát romboló választ adhat.

Kép: Hirmagazin.eu

A világ és azon belül különösen az olajpiac szereplői arra várnak, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke ígéretéhez híven május 8-án elárulja, hogy az USA részéről felrúgja-e a hat nagyhatalom és Irán között létrejött atomalkut vagy esetleg puhít ezzel kapcsolatos álláspontján. Az olaj drágulása arra utal, hogy az olajkereskedők a legrosszabbra készülnek, márpedig ez az jelenti, hogy az autósok is a legrosszabbra számíthatnak a következő hetekben, amikor tankolni indulnak – derül ki a CNBC összefoglalójából.

A megállapodás

A Joint Comprehensive Plan of Action című egyezség egyik oldalán álló Irán felfüggesztette atomprogramját és lehetővé tette, hogy ezt nemzetközi szakértői csoportok ellenőrizzék. A másik oldalon álló országok felfüggesztették a vele szembeni gazdasági és pénzügyi szankciókat. Ezzel egyebek mellett utat nyitottak a perzsa ország olajexportjának újraindítása előtt. Trump szerint a megállapodás rossz, de ezt a véleményét legfeljebb a szavazói osztják a Tejútrendszerben.

Bármi, ami egy icipicit is enyhébb annál, hogy az USA kilép az egyezménynél, ha például Washington legalább elhalasztja a döntést erről, az elégedettséget hozhat a piacokra, mert jelenleg a legrosszabbra (az USA kilépésére) számítanak – fejtegette Tim Fox, az Emirates NBD, Dubaj legnagyobb bankja szakértője.

A csapás

Az amerikai szankciók újraéledése egy csapásra napi 800 ezer hordóval csökkentheti a világpiac olajellátását – emlékeztet a pénzintézet elemzése. Irán a világ egyik legnagyobb olajtermelője – mármint akkor, amikor módja van eladni fekete aranyát.

A kínálat csökkenése miatt kialakult aggodalom hordónként 70 dollárra hajtotta fel az észak-amerikai WTI, és 75 dollár fölé a londoni Brent kőolaj árát. Utoljára a 2014 nyarán indult árzuhanás egyik pillanatában, 2014 novemberében került ennyibe az alapvető energiahordozó.

Ráadásul a gond nagyobb annál, hogy Trump elveri port Iránon. A perzsa állam az utóbbi időben jelentős befolyást tett szert a Közel-Keleten dúló konfliktusokban Jementől Szíriáig – emlékeztet Fox. Hasszán Rohani iráni elnök hét végi beszédében dacos álláspontot fogalmazott meg, azzal fenyegetőzve, hogy az USA meg fogja bánni, ha kilép az atomalkuból.

Donald Trump /Fotó: AFP

Idegesség

Fox szerint a régió egészében érezhető lesz a konfliktus alakulásának hatása, mindenki ideges amiatt, hogy nem világos, milyen választ adhat Teherán Washington barátságtalan lépésére. Összességében a politikai kockázat magas marad olyan országokban, mint Libanon és Szíria. Az előbbiben a Teherán támogatását élvező Hezbollah számíthat jó választási eredményekre, az utóbbiban a polgárháborúba beavatkozó külső hatalmak egyike Irán. A perzsa ország támogatását élvező fegyveres csoportok igen aktívak Szírián kívül Irakban is.

A kármentés jegyében Franciaország, Nagy-Britannia és Németország, amelyek szintén aláírték a megállapodást, de nem óhajtanak változtatni rajta, az USA garabonciás elnökének engedve azt javasolták Teheránnak, hogy egyeztessen ballisztikus rakétáinak fejlesztéséről, illetve az egyezség kiterjesztéséről 2025-ön túlra. Ezt akarja Trump, ám Iránban úgy látják, hogy talán a zsaroláson túl más módja is lett volna igényei felvetésére.

Forrás: napi.hu

Képek: Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...