16.1 C
Budapest
2023. június. 7. szerda

A legmodernebb biztonsági rendszerekkel szerelik fel az M3-as metró állomásait..

Dátum:

Megosztás:

A középső szakasz mind a kilenc állomásán dolgozik a SWIETELSKY Építő Kft., melynek a kivitelezési munkákon túl a biztonsági rendszerek megvalósítása is feladata. A gyengeáramú rendszereket azonban a Swietelsky Vasúttechnika Kft. építi ki.

A metró esetében az Országos Tűzvédelmi Szabályzat az irányadó, ez alapján dolgozzák ki a tűzvédelmi mátrixot, vagyis azt, hogy elektromos és gépészeti szempontból mi a legbiztonságosabb menekülési lehetőség. Ez a peronra és az üzemi részre, vagyis a teljes létesítményre vonatkozik.

 

A metró szíve az ÁDI, amely mindent lát

Arra gyakorlatilag egészen kicsi az esély, hogy áramszünet miatt lekapcsol a teljes rendszer, de azért a „Nagy Testvér” folyamatosan figyel: az ÁDI – vagyis az Állomás Diszpécser Szolgálat – helyiségében a nap 24 órájában szemmel tartják az állomás életét a monitorokon keresztül, a műszaki ügyeletes pedig az elektromos és a gépészeti rendszereket is figyeli.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Ide az egyik sarokba építik be a tűzjelző beavatkozási központot, amely adja és fogadja a különböző jeleket tűz keletkezésekor.

 

Minden részterülethez külön helyiség kapcsolódik

Ahhoz, hogy a biztonsági, villamos és egyéb műszaki rendszerek szálai ne kuszálódjanak össze, minden egyes területet egy-egy külön egység figyel.

A műszaki ügyeletes helyiség a polgárvédelmi és parancsnoki központ is egyben, itt található több elektromos kapcsolóberendezés, többek között a világítási elosztó szekrény, amelyből a biztonsági világító központot is táplálják. A metróállomáson – nem csak itt, a többin is – külön helyiségben helyezkednek el az akkumulátorok melyek az állomás szünetmentes energiaellátást biztosítják. A Semmelweis Klinikák állomáson ez is egy teljesen felújított térben kapott helyet.

Menekülés esetén fontosak a jelzőfények

Tűz vagy áramszünet esetén az épületfelügyeleti rendszeren keresztül, számítógépes távoli beavatkozással is vezérelni tudják a szakemberek a biztonsági rendszereket. Ezeket a rendszereket szoftveresen vezérlik biztonsági protokoll szerint, mely teljesen automatizált.

Vészhelyzetben az utasok biztonsági kijutását különböző jelzőfények segítik. A kijáratjelző lámpatesteket általában a mennyezetre vagy ajtóra szerelik. (A Semmelweis Klinikák állomáson ottjártunkkor még csak a fehér dobozokat láttuk, amelyekre a zöld matricát csak később ragasztják fel.) Egyébként

kétfajta kijáratjelző tábláról beszélhetünk: az állomásdiszpécsernél az üzemi terekben hálózatról üzemeltetett kijelzők vannak, de működnek önálló akkumulátoros egységek is, amelyek áramszünet esetén is világítanak.

 

A másik jelzőfény, amely az utasok eligazodását segíti, a peron kőburkolatába épített menekülési jelzőnyilak (kör alakú lámpára festett zöld irányjelzők). A peron burkolása a Semmelweis Klinikák és a Kálvin tér állomáson már megtörtént, a jelzőfényeket is beépítették, de a még folyó munkálatok miatt, hogy védjék ezeket a sérüléstől, OSB lapokkal takarták le.

120 bárral működik a legkorszerűbb vízköddel oltó berendezés

A metró tűzvédelmi berendezései közül talán a legérdekesebb a vízköddel oltó rendszer.

A technológia rendkívül előnyös, környezetbarát, káros élettani hatásoktól mentes. Nagyon magas, 120 bár nyomással működik és mivel nagyon apró cseppekre porlasztja az oltóközeget, a hagyományos sprinkler rendszerekhez képest jóval kevesebb vizet használ el. Nem utolsó szempont, hogy elektromos felületeken sem okoz kárt, a berendezések oltás után is működőképesek maradnak.

Így nem véletlen, hogy a metró peronja alatt futó kábelalagútban is ezt a rendszert alkalmazzák. De más területeket is ezzel védenek: például a vágányteret vagy a lejtaknát, vagyis a mozgólépcsőket.

A vágánytérben a tűzveszély a szerelvényekre is vonatkozik. Ezért az oltófejeket a vágányokra, pontosabban egy, a két sín között futó csőre szerelték fel, kétméteres távolságban. Innen száll fel a köd és oltja el esetleg a szerelvényen keletkezett tüzet.

 

Vízköddel oltó berendezést használnak még a lejtaknában is. Az oltófejeket a mozgólépcső alatt helyezték el, de éles helyzetben a főszellőzőrendszert is segítségül hívnák: ha lent a peronszinten ütne ki tűz, a felszíni bejárat felől JET (elszívó/befúvó) ventilátorokkal fújják a menekülési iránnyal szembe, lefelé a levegőt, hogy az utasok füstmentes folyosón tudjanak menekülni.

magyarepitok

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Gerard Butler, Linda Cardellini, Gary Oldman – A Hunter Killer küldetés – videó

Joe Glass tengeralattjáró-kapitány (Gerard Butler, Támadás a Fehér Ház ellen, 300) épp egy vészhelyzetbe került amerikai tengeralattjárót próbál...

A magyar kislányok lettek a legszebbek Törökországban

A 11 éves Sólyi Réka mindent vitt Sorra hozták el a dobogós helyeket a magyar versenyzők a törökországi Future...

Halálos baleset történt Budapesten tegnap éjjel – videó

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető utat kedd éjszaka. A rendőrség a honlapján tudatta, hogy a karambolban többen megsérültek, egy...

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő - írja a ripost.hu Kedd Gyakran lesz erősen felhős az ég, és két...