12.5 C
Budapest
2022. május. 24. kedd

A legmodernebb biztonsági rendszerekkel szerelik fel az M3-as metró állomásait..

Dátum:

Megosztás:

A középső szakasz mind a kilenc állomásán dolgozik a SWIETELSKY Építő Kft., melynek a kivitelezési munkákon túl a biztonsági rendszerek megvalósítása is feladata. A gyengeáramú rendszereket azonban a Swietelsky Vasúttechnika Kft. építi ki.

A metró esetében az Országos Tűzvédelmi Szabályzat az irányadó, ez alapján dolgozzák ki a tűzvédelmi mátrixot, vagyis azt, hogy elektromos és gépészeti szempontból mi a legbiztonságosabb menekülési lehetőség. Ez a peronra és az üzemi részre, vagyis a teljes létesítményre vonatkozik.

 

A metró szíve az ÁDI, amely mindent lát

Arra gyakorlatilag egészen kicsi az esély, hogy áramszünet miatt lekapcsol a teljes rendszer, de azért a „Nagy Testvér” folyamatosan figyel: az ÁDI – vagyis az Állomás Diszpécser Szolgálat – helyiségében a nap 24 órájában szemmel tartják az állomás életét a monitorokon keresztül, a műszaki ügyeletes pedig az elektromos és a gépészeti rendszereket is figyeli.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Ide az egyik sarokba építik be a tűzjelző beavatkozási központot, amely adja és fogadja a különböző jeleket tűz keletkezésekor.

 

Minden részterülethez külön helyiség kapcsolódik

Ahhoz, hogy a biztonsági, villamos és egyéb műszaki rendszerek szálai ne kuszálódjanak össze, minden egyes területet egy-egy külön egység figyel.

A műszaki ügyeletes helyiség a polgárvédelmi és parancsnoki központ is egyben, itt található több elektromos kapcsolóberendezés, többek között a világítási elosztó szekrény, amelyből a biztonsági világító központot is táplálják. A metróállomáson – nem csak itt, a többin is – külön helyiségben helyezkednek el az akkumulátorok melyek az állomás szünetmentes energiaellátást biztosítják. A Semmelweis Klinikák állomáson ez is egy teljesen felújított térben kapott helyet.

Menekülés esetén fontosak a jelzőfények

Tűz vagy áramszünet esetén az épületfelügyeleti rendszeren keresztül, számítógépes távoli beavatkozással is vezérelni tudják a szakemberek a biztonsági rendszereket. Ezeket a rendszereket szoftveresen vezérlik biztonsági protokoll szerint, mely teljesen automatizált.

Vészhelyzetben az utasok biztonsági kijutását különböző jelzőfények segítik. A kijáratjelző lámpatesteket általában a mennyezetre vagy ajtóra szerelik. (A Semmelweis Klinikák állomáson ottjártunkkor még csak a fehér dobozokat láttuk, amelyekre a zöld matricát csak később ragasztják fel.) Egyébként

kétfajta kijáratjelző tábláról beszélhetünk: az állomásdiszpécsernél az üzemi terekben hálózatról üzemeltetett kijelzők vannak, de működnek önálló akkumulátoros egységek is, amelyek áramszünet esetén is világítanak.

 

A másik jelzőfény, amely az utasok eligazodását segíti, a peron kőburkolatába épített menekülési jelzőnyilak (kör alakú lámpára festett zöld irányjelzők). A peron burkolása a Semmelweis Klinikák és a Kálvin tér állomáson már megtörtént, a jelzőfényeket is beépítették, de a még folyó munkálatok miatt, hogy védjék ezeket a sérüléstől, OSB lapokkal takarták le.

120 bárral működik a legkorszerűbb vízköddel oltó berendezés

A metró tűzvédelmi berendezései közül talán a legérdekesebb a vízköddel oltó rendszer.

A technológia rendkívül előnyös, környezetbarát, káros élettani hatásoktól mentes. Nagyon magas, 120 bár nyomással működik és mivel nagyon apró cseppekre porlasztja az oltóközeget, a hagyományos sprinkler rendszerekhez képest jóval kevesebb vizet használ el. Nem utolsó szempont, hogy elektromos felületeken sem okoz kárt, a berendezések oltás után is működőképesek maradnak.

Így nem véletlen, hogy a metró peronja alatt futó kábelalagútban is ezt a rendszert alkalmazzák. De más területeket is ezzel védenek: például a vágányteret vagy a lejtaknát, vagyis a mozgólépcsőket.

A vágánytérben a tűzveszély a szerelvényekre is vonatkozik. Ezért az oltófejeket a vágányokra, pontosabban egy, a két sín között futó csőre szerelték fel, kétméteres távolságban. Innen száll fel a köd és oltja el esetleg a szerelvényen keletkezett tüzet.

 

Vízköddel oltó berendezést használnak még a lejtaknában is. Az oltófejeket a mozgólépcső alatt helyezték el, de éles helyzetben a főszellőzőrendszert is segítségül hívnák: ha lent a peronszinten ütne ki tűz, a felszíni bejárat felől JET (elszívó/befúvó) ventilátorokkal fújják a menekülési iránnyal szembe, lefelé a levegőt, hogy az utasok füstmentes folyosón tudjanak menekülni.

magyarepitok

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Nyár közepére akár a 800 forintot is elérheti a kenyér ára

Brutális drágulás várható, miután a gabora ára megduplázott az ukrán-orosz háború miatt. Az orosz-ukrán háború miatt jelenleg 15-20 millió...

Zelenszkij olyan utasítást adott ki a világnak, amit eddig még senki nem mert megtenni! Az USA és az EU foglalja le minden olyan országnak...

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy globális tervet szorgalmaz az országa háború utáni újjáépítésének támogatására. Továbbá arra kérte a nemzetközi...

Tóth Gabi szerint az anyukák nyolcvan százaléka nyomkodja a telefonját.. – Szólj hozzá!

Tóth Gabi szerint játszótéri anyukák többsége nem figyel a gyerekére Tóth Gabi elszomorodva tapasztalja, hogy a játszótéren a szülők...

“Megszakadt a szívem, de még fel sem fogtam, hogy a fiam nem jön haza többé”- a mentősöktől tudták meg a fiatal kenus szülei, hogy...

A mentősöktől tudták meg a szülők, hogy 19 éves fiúk az Inárcsnál történt baleset áldozata. Csanki Márk az...