17.3 C
Budapest
2023. május. 29. hétfő

A leggyakoribb fogászati vészhelyzetek kezelése

Dátum:

Megosztás:

Véletlenek mindenkivel előfordulhatnak. Egy vagy több fogunkat sportbalesetek vagy akár a csúszós útfelületek miatt is elveszíthetjük, és általában azonnali reakciónkon múlik, hogy megmenthetjük-e őket, vagy sem.

Bármilyen fogászati vészhelyzet is alakul ki, nagyon fontos, hogy eljusson fogorvosához, méghozzá amilyen gyorsan csak teheti. Ha fogorvosa épp nem rendel és nem vállal sürgősségi ellátást, akkor keresse fel a legközelebbi kórházi ügyeletet.

Szóval mi a teendő egy fogászati vészhelyzet esetében? Az alábbiakban ezzel kapcsolatos kérdéseket sorolunk fel és válaszolunk meg:

Mit tegyek, ha kiütik egy fogamat?

Amennyiben felnőtt, végleges foga valamilyen fizikai trauma miatt esett ki a helyéről, nagyon fontos, hogy folyamatosan nedvesen tartsa azt. Próbálja meg visszahelyezni a helyére, vagy tartsa a szájában, esetleg egy pohár tejben. A csapvíz nem ideális a kiesett fogak tárolására, ezért tej híján próbálja meg inkább a szájában tartani.

Fontos, hogy ne érjen hozzá a fog gyökeréhez – mindig a felső részénél fogja meg.

Minél előbb jusson el egy fogorvosi rendelőbe

Mit tegyek, ha kiütik a gyermekem fogát?

Amennyiben gyermekének egy tejfoga esik ki egy fizikai trauma miatt, hasonlóképpen járjon el vele, mint egy felnőtt foggal: ne érjen hozzá a gyökeréhez, tárolja tejben, és vigye magával a fogorvoshoz. A fogorvos megvizsgálja majd a fog helyét és eldönti, hogy szükséges-e visszahelyezni a fogat.

Mit tegyek, ha megreped egy fogam?

Egy fog megrepedése esetében azonnal öblítse ki száját meleg (nem forró) vízzel. Ez után helyezzen arcára hidegvizes borogatást külsőleg, hogy megakadályozza a terület bedagadását. Minél előbb keresse fel fogorvosát.

Mit tegyek, ha ráharaptam a nyelvemre vagy az ajkamra?

Ha ráharapott nyelvére vagy ajkára, akkor óvatosan tisztítsa meg a területet tiszta vízzel, majd helyezzen rá hideg borogatást külsőleg. Amennyiben a vérzés nem áll el rövid időn belül, vagy erős fájdalmat érez, keresse fel fogorvosát vagy a legközelebbi sürgősségi ügyeletet.

Mit tegyek, ha fáj a fogam?

A legfontosabb, hogy fogfájás esetén már valószínűleg nagyobb fogászati probléma áll a háttérben, amelyet kezelni eredményesen csak a fogorvos tud. A fájdalom magától nem fog elmúlni, így minél előbb keresse fel a fogorvost, hogy segíthessen a fájdalom megszüntetésében. A Móricz Dental Fogászatán minél korábbi időpontban fogadják Önt fogfájás esetén. Kérjen időpontot rendelőjükbe sürgősségi fogászati ellátásra az alábbi linken: fogorvos Budapest!

Fogfájás esetén öblítse ki a száját meleg (nem forró) vízzel. Használjon fogselymet, hogy eltávolítsa a ételmaradékokat és a lepedéket fogai közül. Ne helyezzen semmilyen gyógyszer közvetlenül a fogára, mert megégetheti velük fogínyét.

Mit tegyek, ha eltört az állkapcsom?

Helyezzen hidegvizes borogatást az állkapcsára, hogy csillapítsa a duzzadást. Azonnal forduljon fogorvosához, vagy keresse fel a legközelebbi sürgősségi ügyeletet.

Mit tegyek, ha valami hozzáragadt a fogamhoz?

Először is használjon fogselymet. Semmilyen esetben ne próbálja éles vagy helyes eszközökkel eltávolítani a beragadt dolgokat fogairól vagy fogínyéről. Amennyiben nem sikerül eltávolítani, keresse fel fogorvosát.

Milyen fogápolási eszközök legyenek mindig az elsősegély csomagomban?

Egy doboz fogselyem mindig jól jöhet azokra az esetekre, ha valami a fogai közé ragadna.

Hogyan kerülhetem el a fogászati vészhelyzeteket?

Többféleképpen is elkerülheti a kellemetlen vagy súlyos problémákat:

  • Viseljen fogvédőt
  • ,
  • ha veszélyes sportokat játszik.
  • Ne rágjon kemény élelmiszereket, például jégkockákat, kukoricamagokat stb.
  • Ne próbáljon meg semmit kinyitni a fogaival, még papírcsomagolásokat sem.
Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és...

Kiesés! A Honvéd kikapott a Puskás Akadémiától, búcsúzik az élvonaltól

A labdarúgó NB I 33., utolsó fordulójában a Budapest Honvéd izgalmas hajrá után 2–1-re kikapott a Puskás Akadémiától,...