16.5 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

A legfrissebb információk és fontos részletek Suhajda Szilárd kimentéséről: megtalálták Szilárdot, nagy a baj – videó

Dátum:

Megosztás:

Pénteken reggel elindult felfelé a Suhajda Szilárd hegymászó mentésére szervezett három fős serpa csapat, hírek a mentőakció lezárta után várhatók – írták pénteken éjjel a Hóhatár

– a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldalon.

Ahogy arról médiánk is beszámolt, 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat.

Köztük van a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot.

Simone More helikopterrel egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát a csúcs esésvonalában.

A serpák jelenleg is felfelé haladnak. A 2-es tábortól a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak,

a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény

és mivel a művelet haladásáról részletinformációkat nem szeretnénk közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében a művelet befejeztéig, lényegi információkkal még előfordulhat, hogy 12 vagy akár 24 óráig sem tudunk szolgálni – írják a bejegyzésben.

A legfrissebb hírek itt!

Kiemelik, hogy az expedícióval kapcsolatos bármilyen információ hiteles forrása kizárólag az, amelyet Suhajda Szilárd sportolói oldalán, a hivatalos sajtóközleményekben, itt a Hóhatárban, valamint az expedíció hazai háttércsapata által adott interjúkban publikálnak.

A média sokakat megszólaltat az események hátterének megértése kapcsán, ezek között rengeteg hasznos anyag készül, de akadnak bőven téves információk és állítások is.

A „hasznosak” egyike, amelyet az oldal is megosztott, az Index cikke. Ebben Koncz Ákos, az első magyar egy nyolcezres hegyen (Cso-Oju 8201 m), a Megszállottak Klubjának elnöke (2008–2022) magyarázza el, hogy mi hajtja a hegymászókat. A többi között azt írja: már-már kegyetlen szavak, de

„semmilyen ár nem túl magas a Mount Everest megmászásárt”.

Ez a Mount Everestet 70 éve történt első megmászásakor mondta az akkori expedíció vezetője, John Hunt ezredes.

Az egyik legtapasztaltabb és legsikeresebb, már több nyolcezres csúcsot is megmászó Suhajda magyar idő szerint kedden hajnalban indult el a világ legmagasabb hegyére

– írja az origo.hu

A mászó tisztán, azaz teherhordó serpák és oxigénpalack nélkül szeretett volna első magyarként felérni a világ tetejére, a 8848 méteres csúcsra.

Műholdas jeladója azonban a ritka észlelések után szerda este óta nem adott újabb jelet, ahogy ő maga sem jelentkezett be, és azóta nem tudni róla.

A csúcsmászó a tervek szerint vasárnap elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd hétfőn a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen kedden kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát.

A csúcsra kedd este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el, tökéletes időjárási körülmények között. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett azonban csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át nem érkezett friss pozíció-meghatározás.

Műholdas telefonján viszont kétszer is bejelentkezett. Először nepáli idő szerint szerdán reggel 8 órakor, az úgynevezett Balcony tetejéről, 8450 méterről hívta a háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint szerdán 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést.

Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval – írták közösségi oldalán.

Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni haladásáról. A legközelebbi jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött.
A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt. Ez ugyan vertikálisan mindössze 50 méterre van a csúcstól, mászóidőben azonban még akár másfél-két óra is lehet.

A legnagyobb kockázatot a mászók azzal vállalják, ha nem fordulnak vissza időben – legyenek bármilyen közel is a csúcshoz – ugyanis lefelé egyrészt legalább ugyanannyi időt kell hagyni a mászásra, mint fölfelé, ráadásul általános vélemény szerint a mászás igazán veszélyes része az ereszkedés.Ez különösen igaz, ha a mászó egyedül van, fizikailag kimerült és nincs nála oxigén.A palackozott oxigén nemcsak a légzést könnyíti meg, de csökkenti a hidegérzetet is, segít elkerülni a súlyos fagyási sérüléseket.

A támogató csapat szerda este óriási erőket mozgósítva dolgozik Suhajda lehozásán. Felvették a kapcsolatot az alaptábori szolgáltatást nyújtó nepáli ügynökséggel, és együtt kezdték el megszervezni a mentést. Ami új lendületet kapott azt követően, hogy egy lefelé tartó kereskedelmi mászócsapat azt mondta, hogy 8780 méteren, az ún. Hillary-lépcsőnél látták a magyar mászót, aki még életben volt.

Az m4sport.hu úgy tudja, hogy Suhajdát a kiépített kötélpályától kicsit messzebb, kicsúszva látták, majd lefelé tartva szintén észlelték őt, de a pozíciója az előzőhöz képest kicsit módosult.Ez a pozíció egyébként megegyezik a május 24-én magyar idő szerint 15:45-kor észlelt utolsó GPS-jellel.Beazonosítása a ruhája és a NoO2 (oxigén nélküli hegymászó) matricák alapján megtörtént. Egy korábbi beszámoló szerint a 4-es tábor felett egy alakra lett figyelmes néhány hegymászó, mostanra kiderült, hogy az említett alak a május 24-én este startoló, 8 serpából és 4 mászóból álló (egyébként Szilárdot is megtaláló) csapat legutolsó segítője volt.

Egy korábbi bejegyzés, még bizakodó hangvételben:

Csakhogy az Everesten abban a magasságban még egy csendes, viharok nélküli éjszakán is -25-30 fok van, amit kimerülve, víz és oxigén nélkül szinte képtelenség túlélni. Az Explorersweb hegymászó híroldal is amondó, már aligha van életben a magyar hegymászó, bármilyen szívós.Felesége, Legindi Tímea is amondó: reálisan nézve, a magyar mászó már nincs életben.

A mentőcsapatnál van extra oxigén, de dexametazon (az oxigénhiánytól kialakuló magas nyomású agyi ödéma kezelésére alkalmazott szteroid) nincs. Ez utóbbi induláskor Suhajdánál viszont volt, kérdés azonban, hogy elhasználta-e korábban.

Pillanatnyilag három forgatókönyv lehetséges, írja a Hírado.hu:

  • Visszamennek Szilárd pozíciójába, de nem találják ott, azaz ő közben lecsúszott a 2-es tábor irányába, ami végzetes
  • Visszamennek Szilárd pozíciójába, ott is találják, de már nem él
  • Visszamennek Szilárd pozíciójába, ott is találják, és még életben van

Amennyiben Szilárdot sikerül lejuttatni a 2-es táborba, onnan már helikopter szállíthatja a nepáli fővárosba, Katmanduba.

Pénteken reggel a mászó édesapja, Suhajda Tibor is közzétett egy fiának szóló üzenetet a közösségi odalán, ahol azt írta, imádkozik, hogy fiát még életben találják.

„Mit is élhetsz át most! Sikerek és kudarcok? Most engedd el és csak magadra, a túlélésre gondolj, koncentrálj! Összetartva az ország, barátok és rokonok – VELED VAGYUNK ÉS IMÁDKOZOM, IMÁDKOZUNK ÉRTED és, hogy a kis unokám, a fiad Soma, újra a tenyeredbe tudjon csapni, – hogy szia „édesapa” újra itthon…:)
Könnyes szemmel aggódva, osztom meg én is, a jelenlegi, biztató friss híreket…
Szeretünk és nagyon várunk HAZA‼️
Tarts ki, erős vagy!” – írta Suhajda Tibor.

Ma jött a hír:

Suhajda Szilárd hazai háttércsapatának közleményéből kiderül, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta:ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. 

Suhajda Szilárd a Mount Everest-expedíciónFORRÁS: SUHAJDA SZILÁRD FACEBOOK OLDALA

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban”

– mondta Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nemcsak Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében az volt a célja Suhajda Szilárdnak, hogy elérje a Mount Everest 8848 méteres csúcsát „tisztán”, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül.

Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült.

Nyitókép: Facebook
Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...