9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

A legénységével együtt nyomtalanul eltűnt egy hadihajó

Dátum:

Megosztás:

A modern kor titkos katonai kísérletei – éppen a titkosságuk miatt – mindig tág teret adtak a különféle összeesküvés-elmélet-szerű találgatásoknak.

Az újkori történelem nagy konfliktusai közül a második világháborút tekinthetjük az első olyan nagy fegyveres összecsapásnak, amelyben a haditechnika fejlettsége kiemelkedő szerepet játszott a szemben álló ellenséges nagyhatalmak erőviszonyainak alakulásában. Ezt felismerve a hadviselő felek, különösen a náci Németország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia olyan, korábban még soha nem látott forradalmian új haditechnikai fejlesztésekbe kezdtek, amelyek eredményei nemcsak a világháború menetét, hanem az azt követő évtizedek fegyverkezési versenyét is döntően befolyásolták. Elég csak a hadászati ballisztikus rakétákra, a radartechnológiára, a sugárhajtású repülőgépre vagy éppen az első nukleáris fegyverekre gondolni, amelyek mind a második világégés „termékei”. A második világháború éveiben születtek meg az elektronikus hadviselés alapjai is, amelynek az úgynevezett Philadelphia-kísérlet mind a mai napig az egyik leginkább vitatott fejezete. Még nagy sikerű mozifilm is készült a rejtély alapján, a megdöbbentő időutazást bemutató „A végső visszaszámlálás”.

Egy titkos kísérlet, aminek a láthatatlanság volt a célja

1941. december 7-én a Japán Császárság hadüzenet nélkül megtámadta az Egyesült Államokat. A Hawaii-szigeteki Pearl Harbor – az amerikai csendes-óceáni hadiflotta központi bázisa – ellen vezetett légitámadás következményeként Franklin D. Roosevelt elnök másnap, a Kongresszus előtt megtartott beszédében bejelentette, hogy a „gyalázat napja” miatt az Egyesült Államok hadat üzen Japánnak. Az amerikai hadüzenettel a második világháború globális konfliktussá vált, amelynek – az Egyesült Államok szempontjából -, a Csendes-óceán lett az egyik legfontosabb hadszíntere.

Franklin D. Roosevelt amerikai elnök, a „gyalázat napjának” nevezte 1941. december 7-ét, Japán Pearl Harbor elleni támadását. FORRÁS: KONGRESSZUSI KÖNYVTÁR

A japán támadás időpontjában az Egyesült Államok haditengerészete még jelentős mennyiségi – és részben minőségi – hátrányban állt a császári flottával szemben. Éppen ezért az amerikai haditengerészet már 1942 elejétől intenzív fejlesztésekbe kezdett e hátrány felszámolása, illetve a japán flottával szembeni döntő erőfölény kialakítása végett.

E TÖREKVÉS SZÁMOS IGEN ELŐREMUTATÓ HADITECHNIKAI FEJLESZTÉSBEN ÖLTÖTT TESTET.

A radartechnikában és az ehhez kapcsolódó elektronikus hadviselési eszközök kifejlesztésében az Egyesült Államok rövid időn belül behozhatatlan előnyre tett szert a Japán Császársággal szemben.

A Midway-szigeteki csatában az amerikai flotta az erőfölényben lévő japán haditengerészetet győzte le-. FORRÁS: WW2

Az ezzel összefüggő haditechnikai kutatások egyike a flotta felszíni egységeinek „láthatatlanná” tételével kísérletezett. Az 1942 végén elkezdett szupertitkos fejlesztés a Project Rainbow, vagyis a Szivárvány-projekt kódnevet kapta. A fejlesztők 1943 májusára álltak készen az általuk konstruált berendezés, egy nagy teljesítményű mágneses rezonátor kísérleti tesztelésére.

Zöldes ködben tűnt el a romboló, a fedélzetén tartózkodók sugárban hánytak, néhányuknak pedig nyomuk veszett

A Szivárvány-projekt kísérleti tesztjének elvégzésére – amihez állítólag személyesen Roosevelt elnök adott engedélyt – 1943. október végén került sor a philadelphiai hajógyárnak a haditengerészet számára átadott és lezárt területén. A kísérlet „alanyának” az U. S. Navy DE-173-as hadrendi számú 1300 tonna vízkiszorítású rombolóját, az USS Eldridge-t szemelték ki. A Cannon-osztályú romboló vadonatúj hadihajónak számított, amit közvetlenül a kísérlet elvégzése előtt, 1943. július 25-én adtak át a haditengerészetnek és augusztus 27-én lépett szolgálatba.

VI. György király és Erzsébet királyné Franklin D. Roosevelt amerikai elnök és felesége, Eleanor társaságában. A Project Rainbow-hoz állítólag személyesen az elnök adott engedélyt. FORRÁS: LIBRARY OF CONGRESS/HARRIS & EWING, PHOTOGRAPHER

A rendkívül hiányos (és kétes eredetű) forrásokra figyelemmel nem rekonstruálható egyértelműen, hogy mi lehetett az állítólagos kísérlet valódi célja: a hajó „lopakodóvá”, vagyis az ellenséges radarok számára észlelhetetlenné, vagy pedig valóságos optikai láthatatlanná tétele. A „Project Rainbow-t” kész tényként kezelő összeesküvés-elmélet hívői között megoszlik ebben a vélemény, csak egyvalamiben értenek egyet: a kívánt hatást egy olyan készülékkel kívánták elérni, amely roppant erős mágneses mezőt generál. A jól értesültek szerint az USS Eldridge-t még a kísérlet elvégzése előtt számos ismeretlen funkciójú berendezéssel szerelték fel.

A Cannon-osztályú romboló, az USS Eldridge menetbenFORRÁS: U.S. NAVY – U.S. NAVY PHOTO

A tesztre 1943. október 28-án került sor a philadelphiai hajógyár lezárt, és a haditengerészet által műveleti területté nyilvánított részén. A romboló fedélzetén ekkor száz tengerész tartózkodott. Amikor a generátort elindították, az állítólagos szemtanúk szerint az USS Eldridge először zöldes-sárgás színű ködbe burkolózott,

MAJD A ROMBOLÓ KONTÚRJAI FOKOZATOSAN ELTŰNTEK MIND A RADARKÉPERNYŐKRŐL,

mind pedig az inspektorok szeme elől. E források szerint a hadhajó mintegy 10-14 másodpercig maradt láthatatlan. A generátor leállítása után a romboló ismét láthatóvá lett, ott állt teljes életnagyságában az eredeti horgonyzóhelyén.

Állítólag rendkívül erős mágneses erőtér létrehozásával kívánták láthatatlanná tenni a rombolót. FORRÁS: MENSXP

A kísérletben részt vett és a fedélzeten tartózkodó tengerészek erős fejfájásról, illetve visszatérő hányingerről panaszkodtak, jó néhányan csonttörést szenvedtek el, és nem volt teljes a létszám sem: páran egész egyszerűen eltűntek a legénység tagjai közül.

Furcsa halált halt az ügyben nyomozó fizikus

Akadtak azonban más további furcsaságok is az 1943. október végi kísérlettel kapcsolatban. Amikor ugyanis a USS Eldridge zöldes ködbe burkolózva eltűnt a philadelphiai dokkban figyelő szemek elől, pár másodpercre viszont megjelent a 400 kilométerre távolabb fekvő norfolki haditengerészeti bázis radarján, illetve a közelben tartózkodó SS Andrew Furuseth kereskedelmi gőzös elképedt legénységének a szemei előtt.

Az SS Andrew Furuseth kereskedelmi gőzös egy archív fotón. FORRÁS: GCAPTAIN FORUM

A hátborzongató kísérlet után a USS Eldridge legénységének tagjai közül sokan hosszú hónapokon át visszatérő rosszullétről panaszkodtak. Úgy tűnt, hogy a kísérletet végző haditengerészeti kutatócsoport

VALAMI OLYAN ISMERETLEN ERŐHATÁST SZABADÍTOTT KI SZELLEMKÉNT A PALACKJÁBÓL,

amit nem tudtak sem értelmezni, sem pedig kezelni. A U. S. Navy illetékesei ezért a további tesztek leállítása mellett döntöttek – legalábbis a Philadelphia-konteó hívei szerint. A furcsa történetről először Morris Jessup fizikus és csillagász – nem mellesleg amatőr ufó-kutató – tájékoztatta először a közvéleményt az 1950-es évek derekán.

A legénység tagjai rosszul lettek, néhányan pedig eltűntek a teszt közben – állítják a Philadelphia-konteó hívői. FORRÁS: HISTORY CHANELL

Jessup egy bizonyos Carl M. Allende néven bemutatkozó férfitől hallott először a USS Eldridge esetéről, aki azt állította magáról, hogy a kísérlet idején a romboló tengerészeként a hadihajó fedélzetén tartózkodott. Morris Jessup felvette a szálat, és kiterjedt magánnyomozásba kezdett. A haditengerészeti hivatalokat ostromló fizikus azonban mindenhol az elutasítás falaiba ütközött. Az Egyesült Államok haditengerészetének hivatalos álláspontja szerint az Office of Naval Research (ONR), vagyis a U. S. Navy kutatási irodája sohasem foglalkozott a láthatatlanságra vagy teleportációra vonatkozó kísérletekkel.

Morris Jessup fizikus, csillagász és ufó-kutató. FORRÁS: PINTEREST

Más kérdés, hogy az ONR-t csak a Philadelphia-kísérlet után három évvel később, 1946-ban állították fel. Jessup a sorozatos elutasítások ellenére a nagy nyilvánosság előtt kijelentette, hogy a kutatásait még azon az áron is tovább folytatja, ha az élete veszélybe kerülne ezáltal. Jessup-ot 1959-ben holtan találták a floridai házában. A hivatalos vizsgálat szerint öngyilkos lett, bár az elgondolkodtató, hogy az öngyilkosságnak meglehetősen furcsa módját választotta: az orvosszakértői jelentés szerint ugyanis egy gumicsövet vett a szájába, amelynek másik végét a járó motorú autója kipufogócsövére erősítette.

Hollywood fantáziáját is megmozgatta az eltűnt romboló története

Jessup nagy port felvert öngyilkossága után többen is indíttatva érezték magukat, hogy megszólaljanak a Philadelphia-konteó ügyében. William S. Dodge, az SS Andrew Furuseth fedélzetmestere azt állította a sajtó képviselőinek,

HOGY A KÉRDÉSES NAPON SEMMIFÉLE ROMBOLÓ NEM TŰNT FEL A GŐZÖSÜK MELLETT.

De külön kérés, illetve megkeresés nélkül az Egyesült Államok Hajózástörténeti Központja (US Naval Historcical Center, NHC) is megszólalt az ügyben. Az NHC közleménye szerint a USS Eldridge már csak azért sem vehetett részt 1943. október végén semmiféle kísérletben Philadelphiában, mert szeptembertől november elejéig az Atlanti-óceánon látott el konvojkísérői harcfeladatot.

A USS Eldridge (DE-173) és a USS Garfield Thomas (DE-193) a bostoni hadikikötőben egy archív felvételen. FORRÁS: U.S. NAVY – U.S. NAVY POHOTO

A USS Eldridge históriáját két világhíres oknyomozó, Charles Berlitz és William Moore dolgozta fel a legrészletesebben, 1978-ban megjelent munkájukban. (Berlitz a Bermuda-háromszögben történt rejtélyes eltűnések feldolgozásával szerzett magának hírnevet, a szerk.) A Philadelphia-konteó a filmvilág fantáziáját is megmozgatta; a népszerű X-akták sorozat Dod Kalm című epizódját ugyanúgy a USS Eldridge története ihlette meg,

MINT A NAGY SIKERŰ, 1980-BAN BEMUTATOTT VÉGSŐ VISSZASZÁMLÁLÁS (FINAL COUNTDOWN) CÍMŰ MOZIFILMET,

amelyben egy titokzatos elektronikus vihar a szupermodern USS Nimitz atommeghajtású repülőgép-hordozót, fedélzetén az akkori idők legkorszerűbb F-14 Tomcat szuperszonikus vadászaival, egyenesen 1941. december 7.-ére röpíti vissza a jelenből, közvetlenül a Pearl Harbor megtámadására készülő japán flotta közelébe.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...