13.3 C
Budapest
2022. október. 1. szombat

A lakosság negyede nélkülöz Törökországban, bezuhant Erdogan támogatottsága..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Amikor idén márciusban Törökországot is elérte a koronavírus-járvány, az ország életét már három éve kétszámjegyű infláció és folyamatosan gyengülő líra nehezítette.

A gazdasági problémáknak már akkor is számos kézzelfogható jele volt, a koronavírus pedig tovább súlyosbította a helyzetet (a regisztrált halálesetek alapján negyedakkora a járvány, mint a leginkább fertőzött országoké).

A megbízhatónak tartott MetroPoll közvélemény-kutató felmérése szerint a lakosság 25 százaléka az alapvető szükségleteit sem tudja kielégíteni. „Számos barátomnak be kell zárnia az üzletét (…) A társadalom a robbanás szélén áll” – mondta a New York Times helyszíni riportjában egy dohányárus.

A gazdasági nehézségek rég nem látott politikai fordulatot vetítenek előre. A 19 éve hatalmon lévő autoriter vezető, Recep Tayyip Erdogan népszerűségi mutatói még sosem voltak olyan alacsonyan, mint most. A MetroPoll szerint Erdogan népszerűsége mindössze 30 százalékon áll, miközben márciusban még 50 százaléknál magasabb volt ez a mutató (és a megelőző hónapokban is meghaladta a 40 százalékot). A következő parlamenti és elnökválasztás 2023-ban lesz.

A közvélemény-kutató szerint a lakosság 63 százaléka (és Erdogan támogatóinak a többsége) gondolja úgy, hogy Törökország rossz irányba tart. Az isztambuli utcákon is hasonló elégedetlenséget tapasztal egy mélyszegénység ellen küzdő civil szervezet, amely utcai árusokat támogat. A 2500 családdal kapcsolatban álló szervezet 52 éves vezetője azt mondta, hogy soha nem látott ilyen mértékű nélkülözést.

Erdogan több váratlan fordulattal is próbálja növelni a népszerűségét. Sokakat meglepett, hogy Erdogan hallgatólagos támogatásával novemberben távozott gazdasági csúcsminiszteri pozíciójából az elnök veje. Erdogan emellett politikai és gazdasági reformokat ígért, illetve kilátásba helyzete politikai foglyok kiszabadulását (Törökországban több ezer jogvédőt, akadémikust és újságírót tartanak fogva politikai okokból).

Ezzel az lehet Erdogan célja, hogy gesztust gyakoroljon az USA és EU felé, így tágítsa külpolitikai mozgásterét a gazdasági válság kezeléséhez. Az EU a törvénytelennek tartott földközi-tengeri fúrások miatt vezetett be gazdasági szankciókat, az USA pedig oroszországi fegyvervásárlások miatt. Ráadásul Erdogan helyzetét tovább rontja, hogy Trump vereségével fontos szövetségesét vesztette el, a Biden-adminisztráció várhatóan erélyesebben fog fellépni az emberi jogok megsértése miatt.

Támogató-és forráslinkek:

https://www.nytimes.com/2020/11/08/business/turkey-finance-minister-resigns.html

https://www.nytimes.com/interactive/2020/world/coronavirus-maps.html

https://www.cnbc.com/2020/12/14/us-sanctions-turkey-over-russian-s400.html

https://tradingeconomics.com/turkey/inflation-cpi#:~:text=Inflation%20Rate%20in%20Turkey%20averaged,percent%20in%20June%20of%201968.

https://www.nytimes.com/2020/12/27/world/europe/turkey-erdogan-economy.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megkezdődött a nyomozás a Schobert Norbiékat gyalázó Facebook-csoport ellen..

Mint arról korábban beszámoltunk, Schobert Norbert megelégelte, hogy éveken keresztül őt és családját pocskondiázzák A nagy Norbiréka nevezetű...

Autó égett az M5-ösön, Kecskemét közelében

Kigyulladt egy autó Kecskemét közelében, az M5-ös autópályán. Egy személyautó motortere és műszerfala égett az M5-ös autópálya 93-as és...

Tinik előtt végzett önkielégítést az ismert festőművész – Érthetetlen, miért nem vették őrizetbe B. Tamást (18+)

Hátborzongató, da sajnos, igaz történés: A városszerte ismert hobó festőművészből órák alatt közellenséggé vált B. Tamás Nagykőrösön, ahol...

Egyre nagyobb a baj a Gazprommal: veszélyben az utolsó, Magyarországra tartó gázvezeték is – Megszólalt a külügy..

A Gazprom belengette, hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra tartó gázvezetékét is. A Gazprom belengette hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra...