16.4 C
Budapest
2022. május. 16. hétfő

A lakosság 60 százalékának kellene letöltenie a vírus-nyomkövető applikációt, hogy hatásos legyen!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A járvány sokáig velünk marad. De segíthetnek-e a megfékezésében a kontaktokat felkutató telefonos alkalmazások?

Magyarországon a napokban jelentették be, egy applikációval ellenőrizné a rendőrség, hogy a hatósági karanténban kerülők betartják-e a szabályokat. Jelenleg időről időre rendőrök jelennek meg a karanténba kerülők otthonában, ezt válthatná ki a szoftver önkéntes letöltése.

Ugyanakkor a program kijátszásáért komoly bírság járna, akár 300 ezer forintra is büntethetnék az ezzel próbálkozókat.

Hasonló applikációkat egyre több országban használnak. Sok helyen nemcsak annak ellenőrzésére, betartja-e valaki a karantént, hanem azért is, hogy gyorsan megtalálják, kikkel érintkezhettek korábban a fertőzöttek.

Kétségtelen, hogy az olyan okostelefonos technológiákat felhasználó alkalmazások, mint a GPS vagy a Bluetooth, bizonyos fokig megkönnyítik a járvány terjedésének feltérképezését és a fertőzöttek izolálását – láttuk ennek sikerét többek között Szingapúrban és Dél-Koreában – de széleskörű tesztelés és nagyszámú önkéntes résztvevő nélkül mindez aligha lehet hatékony. Szingapúrban például a kontaktus-kutató alkalmazást 1,1 millió ember, a lakosság 20%-a töltötte le önként, Norvégiában ez az arány már közel 30% volt meghirdetése után másfél héttel, ugyanakkor Észak-Dakotában alig 3% – írja aNew York Times. 

Oxfordi epidemológusok becslései szerint a vírus fékentartására egy adott területen a lakosság 60%-ának kellene ilyen applikációt használnia, miközben széles körben folyna a tesztelés és karanténba tennék a legveszélyeztetettebbeket.

Kínában februárban kezdték felszólítani több mint 200 város lakosságát, hogy töltsenek le egy egészségügyi alkalmazást, amely automatikusan megállapította, hogy kell-e az illetőnek karanténba vonulnia. Az adatok a telefonról a kormányhoz kerültek, az azonban nem derült ki, hogy pontosan milyen alapon döntöttek karanténról.

Ezzel szemben a szingapúri applikáció inkább a Bluetooth-t használta a közelben lévő telefonok beazonosítására, és az információt addig tárolták a telefonokon, amíg valakinek pozitív volt a vírustesztje, és hozzájárult adatainak a kontakt-keresőkkel való megosztásához.

Norvégiában az alkalmazás a GPS-en és a Bluetooth-ot keresztül jut azokhoz a központi szerverekhez, amelyekhez az ország egészségügyi hatóságai is hozzáférnek. Egy új törvény pedig arról rendelkezik, hogy az információkat kizárólag a járvány megfékezésére lehet felhasználni, és 30 naponként törölni kell azokat.

Az indiai Máhárásztrá államban, ahol az ország legnépesebb városa, a 18,5 millió lakosú Mumbai fekszik, a GPS-adatokból egyfajta „virtuális kerületet” építettek ki a felhasználók otthona körül. Ha ezen túllépnek, az alkalmazás értesíti a helyi hatóságokat. Kárnátáká államban a Quarantine Watch applikáció a vesztegzár alatt álló embereket is figyeli, és bizonyos időközönként szelfiket kell készíteniük, bizonyítandó, hogy otthon tartózkodnak. Április közepén a központi kormány is bevezetett egy nyomkövető applikációt, amelyet azóta több mint 77 millióan töltöttek le. Igaz, ez a lakosságnak csupán 5,6%-a, de Narendra Modi miniszterelnök egyik tanácsadója szerint máris sikerült a vírus néhány gócpontját lokalizálni.

Mint az ilyen alkalmazások esetében mindig, ezúttal is felmerülnek a magánszféra megsértésével kapcsolatos aggodalmak.

Az Apple és a Google áprilisban jelentette be, hogy olyan szoftvert fejlesztenek ki, amire alapozva a közegészségügyi hatóságok elkészíthetik a maguk applikációit, és ezek képesek lesznek összedolgozni. Titkos kódokkal végeznék a nyomkövetést, az adatok a felhasználók telefonján maradnának. Ha valakinek pozitív a koronavírus-tesztje, lehetővé tennék, hogy a kódja felkerüljön egy listára, amelyet a többi felhasználó rendszeresen ellenőrizhet.

Több jogvédő szerint azonban még a legjobb szándékkal készült digitális ellenőrző eszközöknél is kivédhetetlenek a visszaélések. Adatvédelmi szempontból ráadásul a két technológiai óriásnak sincs jobb híre, mint a kormányoknak.

szmo, Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Halálos baleset, ketten meghaltak..

Ketten haltak meg abban a balesetben, amely a 31-es főúton történt vasárnap délután Heves és Jászapáti között. A Heves...

Nyáron is gyilkol a szén-monoxid

A nyílt égésterű vízmelegítők működtetése miatt a fűtési szezon elmúltával, nyáron is fennáll a szén-monoxid-mérgezés veszélye – hívja fel...

Jó pár napig nem jár a 12-es villamos, busszal utazhattok helyette

Közműjavítás miatt május 16-án, hétfőn üzemkezdettől május 26-án, csütörtökön üzemzárásig a 12-es villamos nem közlekedik - írja a BKK. A...

Putyin tudja, hogy szülővárosát, Szentpétervárt akarja a NATO először elpusztítani, ehhez kellenek e finnek, akiket Anglia buzdít! .. Oroszországot ért támadás esetén Putyin a...

Vad, fenyegető szavakkal dicsekedett legújabb nyilatkozatában az Állami Duma védelmi bizottságának elnöke. Putyin magasrangú szövetségese azzal fenyegetőzött, Oroszország...